Van ICO naar STO
Het zou de doorbraak van 2019 moeten worden: de security token offering of kortweg STO. In het eerste deel van een serie over STO's kijken we naar de verschillen tussen ICO's en STO's.
De bull run van 2017 was fenomenaal: De totale market cap van crypto explodeerde in een jaar tijd van 15 miljard naar meer dan 800 miljard. ICO's speelden hierbij een belangrijke rol.
Om mee te doen moest je eerst bitcoins of ethers kopen, en daarmee kocht je tokens. Het liefst zo vroeg mogelijk als er alleen nog maar een whitepaper was, dan was de kans op winst het grootst.
Volgens IcoData werd in 2017 ruim 6 miljard dollar opgehaald, en in 2018 ruim 7 miljard dollar.
De tragedie is dat het bij veel projecten bij die whitepaper bleef, zeker toen de koersen in de loop van 2018 daalden. Talrijke projecten die vele miljoenen dollars hebben opgehaald zijn intussen failliet. Investeerders bleven met lege handen achter.
Beursgang voor munten
De term ICO is ontstaan naar analogie van de IPO uit de traditionele financiële sector:
- IPO staat voor initial public offering, en is de eerste keer dat een bedrijf z'n aandelen te koop aanbiedt op de beurs. In de volksmond ook wel beursgang of beursintroductie.
- ICO staat voor initial coin offering, en is de eerste keer dat een bedrijf (of project) z'n munten te koop aanbiedt.
Toezichthouders vinden dat bij de meeste ICO's eigenlijk securities (effecten) worden uitgegeven. Of, preciezer, dat digitale representaties (tokens) worden verkocht van securities (zoals aandelen of winstrechten). In deel 2 bekijken we gedetailleerder wat een security en een security token is.
Omdat het om securities gaat, vallen ICO's eigenlijk onder strenge regelgeving, waar ze niet aan voldoen. In deel 3 duiken we dieper in de regelgeving en de toezichthouders.
Voor nu doen we het met de constatering dat ICO's in veel gevallen strafbaar zijn. Dat, en het verloren vertrouwen van investeerders, verklaart de dalende grafiek hierboven.
Security token offering
De oplossing voor het probleem van de regelgeving is om een gereguleerde uitgifte van tokens te doen. En dat is precies wat een security token offering is.
De STO is bedoeld als best of both worlds. De betrouwbaarheid van de traditionele financiële sector en de veelzijdigheid van crypto komen bij elkaar. De belofte is dan: minder oplichters en kansloze tokens dan bij de ICO's, en minder drempels en kosten dan bij een traditionele beursgang.
Dat is nu nog beslist niet zo, zowel technologie als regelgeving staat nog in de kinderschoenen. In deel 4 bekijken we wat voor soort partijen betrokken zijn bij security tokens, en welke rol ze vervullen.
Een enorme markt
Van zo'n beetje alles op de wereld kun je een token maken: aandelen, obligaties, vastgoed, kunst, intellectuele eigendommen. En velen geloven dat dit uiteindelijk ook zal gebeuren.
Welke plek die biljoenen euro's aan security tokens zullen krijgen in het crypto-landschap is nog onduidelijk. Welk deel ervan behoort bij de asset class crypto, en welk deel is een digitale representatie van andere asset classes, zoals aandelen, obligaties en vastgoed?
Het antwoord op dit soort vragen ligt misschien nog wel 5 tot 10 jaar in de toekomst. Tot die tijd is het goed om een beeld te krijgen bij wat er zich allemaal afspeelt in deze wereld.
Na dit inleidende eerste deel willen we je meenemen langs de volgende onderwerpen:
- Deel 2: Wat is een security token? Een zegen of een vloek?
- Deel 3: Hoe werkt de regulatie?
- Deel 4: Hoe ziet het landschap eruit, en hoe verdien je geld met security tokens?
Voor vragen, opmerkingen, aanvullingen en correcties zien we je graag op Telegram of Twitter!
Iedereen heeft een mening
Onder de noemer Opinie
schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm.
We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om
te delen, duiden en ondertitelen.