Gerucht: ‘Facebook wil $1 miljard ophalen als onderpand van eigen stablecoin’

Dinsdag draait het geruchtencircuit op volle toeren. Naast China is Facebook één van de primaire gespreksonderwerpen. De social media-gigant zou $1 miljard aan durfkapitaal willen ophalen als onderpand van een eigen stablecoin. Dit is er bekend.

Bedrijfsleven

Gerucht: ‘Facebook wil $1 miljard ophalen als onderpand van eigen stablecoin’
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Geruchten

De geruchten zijn de wereld in gebracht door Nathanial Popper, een techreporter bij de New York Times:

Facebook zou op zoek zijn naar investeerders die geld willen steken in hun cryptocurrency-project. Naar verluidt is Facebook bezig met een eigen cryptomunt. Een stablecoin die bijvoorbeeld geïntegreerd kan worden in WhatsApp, en gebruikt kan worden voor microbetalingen op het platform van Facebook. In totaal zou Facebook $1 miljard nodig hebben. Dat bedrag dient dan als “onderpand van de eigen stablecoin”:

We willen allereerst nog eens benadrukken dat het hier om een onbevestigd gerucht gaat. Sterker nog: tot nu toe is alle berichtgeving over Facebook’s crypto- en blockchain-inspanningen onbevestigd. Het bedrijf heeft er nog niets over losgelaten.

Een vraag is waarom Facebook geld ophaalt, aangezien het zelf over voldoende middelen beschikt om voor het onderpand te zorgen. Uiteraard wordt ook op die vraag ingegaan in het geruchtencircuit: het project zou er “ogenschijnlijk decentraler van worden”.

Facebook Coin?

Ondanks bovenstaande kanttekening heeft Facebook’s munt in de wandelgangen al een naam toegedicht gekregen. ‘Facebook Coin’ zou al zo ver zijn ontwikkeld dat het bedrijf al met exchanges in gesprek is gegaan.

Het aangenomen voornemen van Facebook is ook voer voor analisten. Zo stelt Ross Sandler, analist bij de Britse bank Barclays, dat de introductie van Facebook's eigen cryptomunt in het beste geval kan zorgen voor 19 miljard dollar (!) aan extra inkomsten.

Al op 11 mei vorig jaar rapporteerde videonetwerk Cheddar over de ‘plannen’ van Facebook:

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.