Mizuho's J-Coin heeft niets met cryptovaluta of blockchaintechnologie te maken

De afgelopen maanden is één van Japans grootste banken in het nieuws geweest met “J-Coin”. De bank lanceert de digitale “munt” om cash te vervangen. Anders dan vaak wordt beweerd: zonder crypto, en zonder blockchain. We kijken even in de spiegel.

Bedrijfsleven

Mizuho's J-Coin heeft niets met cryptovaluta of blockchaintechnologie te maken
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Spiegel

Eerst nemen we graag een moment om in de spiegel te kijken. Want we hebben zelf ook gerapporteerd over Mizuho's plannen. Bewust hebben we de term cryptovaluta vermeden, omdat details over de betaaldienst onbekend waren. Maar we stapten wel in een valkuil: de aanname dat het hier om een digitale valuta zou gaan. Een stablecoin, waar blockchaintechnologie aan ten grondslag ligt.

Bij deze zetten we dat graag recht. J-Coin is géén digitale munt zoals je die op CoinMarketCap tegenkomt. Volgens een woordvoerder van Mizuho is het is geen cryptocurrency, en er wordt geen blockchaintechnologie gebruikt.

Natuurlijk is de denkfout snel gemaakt. De naam “J-Coin” klinkt zeker als (nog) een nieuw digitaal token. Koppel het aan de yen, en anno 2019 is er een nieuwe op blockchain gebaseerde stablecoin geboren.

Maar precies dat is wat er in de cryptowereld (te)veel gebeurt. Nieuwsberichten die gebaseerd zijn op een enkele, vaak uit de context getrokken quote. Op discutabele bronnen. Of simpelweg websites die elkaar napraten, zonder de feiten te controleren.

In dit geval betrappen we onszelf er ook op. Jammer, want precies deze tendens proberen we te doorbreken. Daarom een oproep: twijfel je aan de juistheid van één van onze berichten? Laat het weten!

Betalingsdienst

Terug naar J-Coin. Wat het wel representeert, is een nieuwe betalingsdienst van Mizuho. Een manier om de concurrentie aan te gaan met Alipay en WeChat Pay, de dominante platforms in China.

Japan heeft één van de meest cash-intensieve economieën ter wereld, en de Japanse overheid wil de onderliggende infrastructuur graag gemoderniseerd hebben voor de Olympische Spelen van 2020 starten in het land.

Digitaal betalen neemt overal ter wereld een vlucht. Met of zonder blockchaintechnologie. Ten opzichte van vergelijkbare landen loopt Japan ietwat achter. Deze stap van Mizuho is wellicht het begin van een inhaalslag.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.