Mizuho's J-Coin gaat vanaf 1 maart de strijd aan met betalingsverwerkers

Op 1 maart lanceert de Japanse megabank Mizuho z'n eigen stablecoin: J-Coin. Met 56 miljoen rekeningen verspreid over 60 banken gaat het de strijd aan met de (over)volle markt van betalingsverwerkers. Kansloos of kansrijk?

Adoptie

Mizuho's J-Coin gaat vanaf 1 maart de strijd aan met betalingsverwerkers
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Mizuho Financial Group

Mizuho Financial Group is een Japans financieel conglomeraat. De onderneming wordt ook wel afgekort tot MHFG of simpelweg Mizuho. De bank heeft een beursnotering aan de effectenbeurs van Tokio en maakte deel uit van de Nikkei 225 aandelenindex.

Het is één van de Japanse zogeheten megabanken. Samen met 60 aan Mizuho gelieerde financiële instellingen gaat de bank de strijd aan met nieuwe betalingsdiensten. Samen zijn ze goed voor 56 miljoen rekeningen, die allemaal zijn aangesloten op het J-Coin Pay platform.

J-Coin

Mizuho lanceert op 1 maart de munt J-Coin. Het is een stablecoin met de prijs van 1 yen (circa 0,01 dollar). Overschrijvingen tussen bankrekeningen zijn gratis. Klanten kunnen hun J-Coin's beheren met J-Coin Pay. Dat is een mobiele applicatie die ook kan worden gebruikt om betalingen mee te doen.

Gebruikers van de munt hoeven geen kredietcheck te doorlopen, en de diensten zijn in één keer beschikbaar voor miljoenen mensen. De applicatie heeft bovendien een scala van extra functionaliteit, zoals het splitsen van een rekening, of het periodiek uitbetalen van zakgeld.

Stevige concurrentie

Als je alles op een rij zet, lijkt het erop dat het een eenvoudige wedstrijd wordt voor Mizuho. Een enorme bank, met een grote hoeveelheid bestaande klanten, en een zeer uitgebreid partnernetwerk. Toch wordt het alles behalve een walk in the park.

In Japan krijgt de bank te maken met stevige concurrentie. Mensen maken al gebruik van soortgelijke apps, zoals die van Rakuten en Line. Vooral Line is met 79 miljoen actieve gebruikers een geduchte tegenstander.

Kansloos of kansrijk? Vooralsnog moet Mizuho achteraan aansluiten. Er zijn plannen om ook met Alibaba's Alipay te integreren, en ook het Amerikaanse Akamai aan te sluiten. Als Mizuho al die kansen weet te verzilveren, kunnen ze weleens als winnaar uit de strijd komen.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.