Het energieverbruik van bitcoin
Bitcoinminers gebruiken veel stroom om het netwerk te beveiligen. Niet best voor de carbon footprint zou je zeggen. En hoewel het zeker een punt van aandacht is, valt er wel iets op af te dingen.
We schrijven regelmatig in-depth artikelen over blockchain, fintech, cryptogeld, en onderwerpen die daar aan gerelateerd zijn. Artikelen die bij elkaar horen verzamelen we in dossiers. Dit is een overzicht van alle artikelen in de kennisbank.
Bitcoinminers gebruiken veel stroom om het netwerk te beveiligen. Niet best voor de carbon footprint zou je zeggen. En hoewel het zeker een punt van aandacht is, valt er wel iets op af te dingen.
Elke bitcoin halving legt de lat een stukje hoger. Om over 3 halvings op eigen benen te staan, moet het aantal bitcoiners enorm groeien. Hoe komt bitcoin van de innovators naar de majority?
"Ik ben ervan overtuigd dat er over 20 jaar ofwel een enorm transactievolume is, of geen volume", zo schreef Satoshi in 2010. In dit artikel verkennen we de dynamiek achter deze uitspraak: elke halving en elke bull market legt bitcoin de lat een stukje hoger, en een weg terug is er niet.
In mei zal de derde bitcoin-halving het beveiligingsbudget halveren. Zullen miners massaal failliet gaan, en het netwerk kwetsbaar maken voor aanvallen? Vanaf welke koers blijft bitcoin veilig? Deel 3: de halving en beveiliging.
In mei wordt bitcoin ineens een stuk schaarser door de derde bitcoin halving. Maar waarom eigenlijk dan al, en niet pas in juli, precies vier jaar na de vorige halving? Waarom loopt bitcoin voor op schema? Deel 2: Het ritme van de halving.
Er staat een zeldzame en enigszins mysterieuze gebeurtenis voor de deur, waar ingewijden grote betekenis aan toekennen: de bitcoin halving. Voor de derde keer in de geschiedenis wordt bitcoin ineens veel schaarser. Deel 1: Wat is een halving?
Weinig gespreksonderwerpen zijn zo gepolariseerd als Bitcoin. Mensen die het bij voorbaat afgeschreven hebben en mensen die er heilig in geloven. Inmiddels bestaat Bitcoin al 11 jaar en groeit het ecosysteem gestaag. Succes gegarandeerd? Zeker niet.
De halving komt dichterbij en de opwinding stijgt. Explodeert de bitcoin-koers? Maar waarom niet nu al, zoals efficiënte-markthypothese suggereert? PlanB: omdat de markt blijkbaar de risico's overschat. Lees over stock-to-flow & efficiënte markten.
Een voorwaarde voor bitcoin als het wereldwijde geldsysteem is voorkomen dat het verboden wordt. Is regelgeving des duivels, of de beste bescherming tegen een verbod? Over rekkelijken en preciezen en de regulering van bitcoin.
Bitcoin is voor de meeste mensen volstrekt ongeschikt: het is ingewikkeld en niet vergevingsgezind. Hoe zorgen we ervoor dat uiteindelijk iedereen mee kan doen? Lees over Bitcoin Vaults en de rol van Lightning. Deel 4 in de serie: de toekomst van Bitcoin.