Hoe werken bitcoin-transacties?
In het dossier over bitcoin heb je inmiddels kunnen lezen hoe je bitcoin koopt en verkoopt. Anders gezegd: hoe je de digitale munt verstuurt en ontvangt. Maar hoe werkt dat eigenlijk, zo'n transactie?
Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.
In het dossier over bitcoin heb je inmiddels kunnen lezen hoe je bitcoin koopt en verkoopt. Anders gezegd: hoe je de digitale munt verstuurt en ontvangt. Maar hoe werkt dat eigenlijk, zo'n transactie?
Nu de bekendheid van bitcoin toeneemt, zie je dat mensen op steeds meer plaatsen willen en kunnen betalen met de digitale munt. Heb je een (online) winkel, en wil je betalingen met bitcoin kunnen accepteren? Precies voor jou hebben we een en ander op een rij gezet.
Soms heb je nu eenmaal fiatgeld nodig. Je hebt overal gezocht, maar je ontkomt er niet aan: je moet wat van je bitcoins verkopen. Maar hoe? We hebben vier manieren waarop je cryptovaluta om kunt zetten in fiatgeld voor je uitgeschreven.
Je hebt bitcoin gekocht. Wellicht handel je erin, en heb je een deel veilig en offline opgeslagen. En nu wil je het wel eens gebruiken. Wat kan je er eigenlijk mee kopen?
Om bitcoin te kunnen bezitten, moet je het ergens bewaren. Die plek wordt doorgaans aangeduid met het Engelse woord wallet. Iets minder vaak kom je de Nederlandse vertaling tegen: portemonnee. Er zijn allerlei soorten wallets, en in dit artikel vertellen we je daar meer over.
Je weet nu dat je bitcoin alle functies van geld vervult en wil er wat van in bezit hebben, als belegging of omdat je ermee wil experimenteren. Hoe werkt dat? Welke manieren zijn er om bitcoin te kopen? En welke daarvan is de beste?
Bitcoin is een rabbit hole. Als je erin duikt blijkt er een enorme wereld achter te zitten. Economie, speltheorie, cryptografie, internettechniek, privacy, ga zo maar door. In dit artikel verzamelen we wat verdiepingsmateriaal.
Hoe ziet de toekomst eruit voor bitcoin? Zal het worden verboden? Wat kunnen we van de technologie verwachten? In dit artikel willen we wat van deze onderwerpen verkennen.
Niemand is de baas en het aantal bitcoins is eindig. Dat zijn twee van de redenen waarom bitcoin uniek is. In dit artikel bekijken we wat de gevolgen daarvan zijn, zoals een mogelijke bescherming tegen inflatie. Ook laten we zien dat bitcoin pas in de kinderschoenen staat.
Iedereen heeft wel eens van bitcoin gehoord, maar wat is het nu eigenlijk? Is bitcoin digitaal geld? Is het een technologie? Een investering? Een ideologie? Of van alles een beetje? In dit artikel geven we een kort overzicht van wat het is, en iets over het ontstaan.