Wat kan je kopen met bitcoin?

Je hebt bitcoin gekocht. Wellicht handel je erin, en heb je een deel veilig en offline opgeslagen. En nu wil je het wel eens gebruiken. Wat kan je er eigenlijk mee kopen?

Bitcoin

Wat kan je kopen met bitcoin?
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Na een initiële golf van interesse onder winkeliers om bitcoin te accepteren in hun (online) winkel is de interesse erin wat afgenomen. Vanwege hoge transactiekosten en de beweeglijkheid van de koers is bitcoin minder interessant geworden als betaalmethode.

Toch betekent dat niet dat je nergens meer kunt betalen met bitcoin. Verre van zelfs. Het voordeel ervan is nog het gemak van internationale transacties. Door bitcoin te accepteren krijgen winkeliers toegang tot een grotere markt, en hoeven ze zich geen zorgen te maken over dure terugbetalingen.

Als je bitcoin wilt gebruiken om cadeau's te kopen, zijn cadeaukaarten de meest voor de hand liggende keuze. Je kunt terecht bij bijvoorbeeld Gyft, of eGifter. De ontvanger ervan kan de kaart dan gebruiken bij een breed scala aan winkels.

Je kunt ook voor vluchten en hotels betalen met bitcoin. Bijvoorbeeld bij Expedia, CheapAir, en Surf Air. Mocht je grotere ambities hebben, kan je ook voor een vlucht naar de ruimte betalen met bitcoin. In dat geval kan je bij Virgin Galactic terecht.

Bij Microsoft kan je betalen met bitcoin in de app stores. Je kunt films en games downloaden, en andere diensten gebruiken.

Als je meubilair nodig hebt (of een speciaal cadeau) kan je bij Overstock terecht. Het was één van de eerste grote winkeliers die bitcoin accepteerde, al sinds in 2014. De oprichter - Patrick Byrne - is nog steeds een ambassadeur van de technologie.

Wil je goud kopen? ZilverGoudWinkel, Sharps Pixley, APMEX, en JM Bullion wisselen graag je bitcoin om voor een goudstaaf. En als je toevallig in Amerika woont, kan je afhankelijk van waar je woont een pizza bestellen en laten bezorgen in ruil voor bitcoin. 

Er zijn ook publieke en private universiteiten en scholen die bitcoin accepteren om lesgeld te betalen. Sommige juridische en accountancy dienstverleners vinden betalingen in bitcoin ook prima. En als er helemaal niets tussen zit voor je, kan je er altijd nog voor kiezen een deel van je geld weg te geven. Dat kan bijvoorbeeld bij BitHop, BitGive, of Fidelity Charitable.

Ook in Nederland zijn er best wat bedrijven waar bitcoin een geaccepteerd betaalmiddel is. Denk aan: ThuisbezorgdDe Online DrogistHungry.nlKartbaan Winterswijk, of DierenDokters Schiedam.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.