Hoe kan je betalingen met bitcoin accepteren in je winkel?
Nu de bekendheid van bitcoin toeneemt, zie je dat mensen op steeds meer plaatsen willen en kunnen betalen met de digitale munt. Heb je een (online) winkel, en wil je betalingen met bitcoin kunnen accepteren? Precies voor jou hebben we een en ander op een rij gezet.
Offline betalingen
Niet echt offline, natuurlijk, want voor een bitcoin-betaling heb je internet nodig. Met offline betalingen bedoelen we een betaling in een fysieke winkel. Of anders gezegd: niet op een website.
Directe betaling
Dit is de meest eenvoudige manier om te beginnen: je kunt je klant vragen om de betaling direct naar jouw wallet te versturen. Als je een zeer beperkte hoeveelheid klanten hebt die (potentieel) met bitcoin willen betalen, kan dit interessant zijn voor je. De enige vereiste is het hebben van een zogeheten bitcoin wallet.
Over de soorten bitcoin wallets hebben we eerder geschreven. Je kunt daar ook teruglezen hoe je zo'n digitale portemonnee installeert. En mocht je bitcoins willen omwisselen naar euro's, dan zal je ze moeten verkopen. Hoe dat werkt, lees je hier.
Touchscreen apps
Zo'n directe betaling moet makkelijker kunnen. Dat is waar de zogeheten screen apps voor bedoeld zijn. Deze apps werken vergelijkbaar aan de directe betaling die hierboven beschreven is. Het makkelijkst is om bijvoorbeeld een tablet te regelen waar je de app op installeert. Als verkopende partij koppel je het adres van je wallet aan de app.
Een betaling ontvangen is vervolgens heel makkelijk. Je voert het bedrag in euro's in, de app genereert een QR-code en de hoeveelheid te ontvangen bitcoin, en de klant kan de QR-code scannen om te betalen.
Er zijn verschillende bedrijven waar je terecht kunt voor zo'n app. Denk aan CoinFly, Coinbox, CoinGate, BitPay, en Blockchain Merchant.
Hardware terminals (POS)
Door de opkomst van bitcoin als betaalmiddel is er ook hardware ontwikkeld gericht op het ontvangen van bitcoin-betalingen. Dit zijn zogenaamde point-of-sale (POS) oplossingen. Ze zijn er in de vorm van bitcoin-specifieke betaalterminals, maar ook als op bitcoin georienteerde API's die geïntegreerd kunnen worden in bestaande POS-terminals. Wat de mogelijkheden zijn, verschilt per aanbieder:
- Nuvopos: Het Nuvopos-kassasysteem (Nederlands) ondersteunt bitcoin-betalingen.
- Coinkite: een bitcoin-terminal die vergelijkbaar is met chip en PIN terminals. Het kan bitcoin-betaalkaarten scannen, als bitcoin geldautomaat dienen, en QR-codes voor klanten uitprinten.
- BitPay: een wereldwijde betalingsverwerker. Moet geïntegreerd worden in bestaande POS-systemen.
Cadeaukaarten
Mocht je cadeaukaarten of -certificaten verkopen voor je winkel, kan je overwegen om die kaarten ook te verkopen via een platform dat bitcoins accepteert. Het is een redelijk eenvoudige manier om bitcoins te accepteren, zij het met een kleine omweg.
Je kunt daarvoor bij verschillende diensten terecht, zoals eGifter, Gyft, en Paxful.
Online
Onder online betaalmethoden vallen betalingen in de context van een online oplossing, zoals een website of een webshop.
De bitcoin button
De makkelijkste manier om op je website een bitcoin-betaling te accepteren is door een zogeheten bitcoin-knop op je website te plaatsen. Er zijn verschillende diensten die een dergelijke oplossing aanbieden.
Een aantal van de aanbieders hebben het heel makkelijk gemaakt om zo'n knop op je website te krijgen. Je vult een klein formulier in, en je krijgt HTML aangeboden die je kunt kopiëren en plakken naar je website. Ondanks dat het laagdrempelig is, doe je er goed aan om iemand in te schakelen die verstand heeft van de onderliggende technologie.
Na installatie van zo'n knop kan de gebruiker erop klikken om een bitcoin-betaling te doen. Het betalingsproces wordt gefaciliteerd door de aanbieder waar je de knop vandaan hebt. Een aantal aanbieders waar je terecht kunt zijn BitcoinPay, Coinbase, BitPay, Stripe, en CoinGate.
Betaalmethode in winkelwagen
Op de meeste webshops kan je al op verschillende manieren betalen. Denk aan iDEAL, PayPal, een bankoverschrijving, een incasso-opdracht, betalen met je creditcard of met een cadeaukaart. Je kunt daar een betaalmethode aan toevoegen die gebruik maakt van cryptovaluta.
Een voorbeeld van zo'n payment provider is coinpayments.net. Niet alleen ondersteunen ze betalingen met bitcoin, je kunt er ook gebruik maken van meer dan 800 (!) altcoins. Er zijn plugins beschikbaar voor veelgebruikte e-commerce software, zoals WooCommerce, shopify, Magento, en oscommerce.
Je kunt uiteraard ook je webbouwer vragen een maatwerkoplossing voor je te maken. Je kunt dan zelf kiezen welke munten je wilt ondersteunen, en invloed uitoefenen op de manier waarop het betalingsproces verloopt.
Facturen
Als je klanten de mogelijkheid wilt bieden om op factuur te kopen, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo moet je het bedrag in euro's op de factuur vermelden, en wordt aanbevolen om de geschatte hoeveelheid te betalen bitcoins te vermelden. Je doet er ook goed aan om een instructie op de factuur te zetten die de klant kan volgen om de definitieve hoeveelheid te betalen bitcoins mee te berekenen. Dat is nodig omdat de koers van bitcoin nog sterk fluctueert.
Verder moet het adres van je wallet op de factuur staan. Zo'n adres bestaat uit een lange reeks van letters en cijfers, dus je vereenvoudigt het betaalproces aanzienlijk als je een QR-code op de factuur plaatst. Zeker als je papieren facturen verstuurt.
Ben je aan het stoeien met bitcoin-betalingen op factuur? Er zijn bedrijven die al vaker met dit bijltje hebben gehakt, zoals Invoiced, Coinkite, Coinify, en Blockonomics.
BitKassa
Ben je op zoek naar een Nederlandse dienstverlener die gespecialiseerd is in betalingen met bitcoin? Neem dan eens een kijkje op bitkassa.nl. Zij leveren drie diensten:
- Een point-of-sale-systeem voor betalingen op locatie.
- Een factuursysteem zodat de klant kan betalen op het moment dat het hem uitkomt.
- Een API waarme je het betaalsysteem van BitKassa kunt integreren in je webshop.
BitKassa heeft meerdere jaren ervaring met het leveren van dit type betaaldiensten, en als bijkomend voordeel doe je zaken met een Nederlandse club. Dat communiceert wel zo makkelijk, vooral als het even niet werkt zoals je het zou verwachten.
Iedereen heeft een mening
Onder de noemer Opinie
schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm.
We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om
te delen, duiden en ondertitelen.