Automatisch bitcoin sparen: voor grote én kleine bedragen

De koers van bitcoin crasht. Koop je nú? Of toch nog even wachten? Zorg ervoor dat je pijnlijke momenten voorkomt door afspraken te maken met jezelf. Een strategie die voor veel mensen werkt: DCA, op een vooraf vastgelegd tempo sparen.

BedrijfslevenBitcoin

Automatisch bitcoin sparen: voor grote én kleine bedragen
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Mensen zijn best rationeel. Althans, dat denken we graag van onszelf. Als je rustig de tijd hebt om na te denken over een beslissing, weet je heus tot een goede oplossing te komen. Het probleem ontstaat als er emoties in het spel komen.

Er is haast niets zo rationeel als het beheer van geld. Paradoxaal genoeg is het tegelijkertijd een gebied waarin veel mensen met emoties worstelen. Zie je de waarde van een investering omlaag gaan? Dan doet die rode kleur op je scherm pijn, en die emotie lokt een vaak impulsieve handeling uit. Om dat te voorkomen, kan je een afspraak met jezelf maken om niet te vaak naar je portefeuille te kijken. Dat maakt je als belegger een stuk rationeler en minder vatbaar voor het maken van emotionele (en domme) keuzes, en als mens een stuk ontspannener.

Alle afspraken die je met jezelf hebt gemaakt, vormen de basis van jouw beleggingsstrategie. Zo’n strategie is een plan waarmee je een doelstelling wil realiseren, meestal bedoeld voor de lange termijn. Klinkt dit als abracadabra? Dan is de kans groot dat je jouw investeringsbeslissingen op gevoel doet, en je jezelf blootstelt aan de waan van de dag. Slecht idee!

Het voor- en nadeel van een beleggingsstrategie is dat die persoonlijk is. Dat betekent dat hij op jouw situatie en middelen is afgestemd, maar ook dat er geen one size fits all beschikbaar is om in gebruik te nemen. Je zal er dus voor jezelf invulling aan moeten geven, of het aan een ander overlaten, zoals een financieel adviseur of vermogensbeheerder.

Natuurlijk zijn er wel legostenen die in veel strategieën voorkomen. Een voorbeeld daarvan is Dollar Cost Averaging. Wil je bitcoin kopen? Dan dwingt deze strategie je eerst met jezelf af te spreken hoeveel je er maximaal aan wil besteden, je aankoop in kleine stukjes te hakken, en die aankoop te verdelen over verschillende aankoopmomenten met een vaste tussenliggende periode. Doordat je bijvoorbeeld elke eerste maandag van de maand om 11.00u voor 100 euro bitcoin koopt, hoef je je nooit meer druk te maken of je ‘de dip moet kopen’. Je koopt maandagochtend, en that’s it. De rest van de week hou je je met andere dingen bezig.

We begeven ons hiermee in het spaardomein. Er zijn diverse Nederlandse partijen waar je periodieke aankopen kunt doen. Dat behelst meestal het instellen van een periodieke overschrijving vanaf je bankrekening, en de broker regelt de rest. Maar wat nu als je als onversneden bitcoiner die aankoop direct naar je eigen wallet overgemaakt wil hebben?

Meet Bits. Bits is een nieuwe dienst van Bitonic die precies gericht is op deze vraag. Door een automatische overboeking in te stellen in je bankomgeving, kan je - op voorwaarde dat je in bezit bent van een geverifieerd Bitonic-account - bitcoins aankopen die direct naar je wallet gestuurd worden. ‘Beetje prijzig, als ik maandelijks voor 10 euro bitcoin aanschaf’, horen we je denken. En terecht, want de transactiekosten kunnen dan zodanig hoog oplopen dat je van je spaarbedrag weinig overhoudt.

“Om dat probleem op te lossen, hebben we zogeheten gebundelde aankopen geïntroduceerd”, vertelt Tom Stammis, business developer bij Bitonic. “Met het ingestuurde bedrag wordt direct bitcoin aangekocht, die daarna tijdelijk bij ons opgespaard wordt totdat een door de klant ingesteld drempelbedrag is bereikt. Daarna worden alle sats in één keer naar de wallet van de klant verstuurd, zodat die aanzienlijk op transactiekosten bespaart.”

Stammis ziet dat Bits, dat nu 2 maanden in vol ornaat beschikbaar is, gebruikt wordt voor het opstellen van persoonlijke spaarplannen. “Vooral dat Bits nu ook geschikt is voor kleine bedragen opent veel deuren voor onze klanten”, zegt Stammis. “Ze kunnen nu wekelijks of zelfs dagelijks een aankoop doen, al vanaf 5 euro, en laten daarbij het ‘timen’ van de markt achter zich. Zelfs de vastgeroeste neiging om meerdere malen per dag de portfolio te checken lijkt daardoor minder te worden.”

Ben je daarmee helemaal af van je emotionele investeringsbeslissingen? Dat niet. We hebben het bijvoorbeeld nog niet gehad over een eventuele verkoop van (een deel van) je aangekochte bitcoin. Ook dat is een onderwerp dat je mee moet nemen in je beleggingsstrategie. Stel vast wanneer je verkoopt, en maak dat proces niet te makkelijk. Daarmee forceer je jezelf om vast te houden aan de afspraken die je met jezelf in rust hebt gemaakt!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.