Ripple zet in op expansie xRapid, stimuleert gebruik XRP

Veelgehoorde kritiek op Ripple is dat XRP beperkt gebruikt wordt door Ripple’s klanten. Die balans lijkt te gaan verschuiven. Asheesh Birla, VP bij Ripple, vertelt over de expansieplannen voor xRapid, het betalingsproduct dat gebruikmaakt van XRP.

BedrijfslevenRipple

Ripple zet in op expansie xRapid, stimuleert gebruik XRP
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Liquiditeit op aanvraag

Ripple verzet zich tegen de gevestigde orde, waarin grootbanken, commerciële banken, en correspondentbanken er samen voor zorgen dat betalingen van het ene adres naar het andere worden gestuurd. Een proces dat vele uren en soms dagen (of weken) in beslag neemt.

Het probleem van internationale overboekingen is dat er gewisseld moet worden tussen valuta. In de ‘oude economie’ is dat een omslachtig en duur proces. Een manier is bijvoorbeeld om als bank een voorraad van een ‘vijandige’ valuta te onderhouden. Dat staat tegenover Ripple’s oplossing: liquiditeit op aanvraag.

Het product van Ripple dat hierin een kernfunctie vervult is xRapid. Daarmee zorgt Ripple ervoor dat een aangesloten klant via partners (een exchange bijvoorbeeld) fiatvaluta wisselt naar XRP, en later XRP weer wisselt voor een andere fiatvaluta. Dat is een automatisch proces.

Gebruik van xRapid neemt toe

In een AMA (ask-me-anything) georganiseerd door Ripple zelf vertelt Birla dat het bedrijf bezig is met het uitbreiden van z’n betalingsplatform. Het aantal landen waarin het beschikbaar komt, moet uitgebreid worden.

“Liquiditeit op aanvraag is nu beschikbaar in Mexico en op de Filipijnen”, vertelt Birla. “De reacties van klanten in die landen zijn overweldigend. We werken nu aan de volgende set van bestemmingen. Die kunnen we op korte termijn aankondigen.”

Waar xRapid gebruikt kan worden, is van meerdere eigenschappen van Ripple’s netwerk afhankelijk. Zo is het afhankelijk van partners (bv. exchanges) die XRP kunnen wisselen naar fiatvaluta. Hoe groter dat aanbod, hoe groter het bereik in potentie kan zijn. Daarnaast zijn er in ieder land waar de dienst uitgerold wordt (bank)partners nodig die de transactie kunnen uitbetalen.

In Mexico vervult Bitso die rol, en op de Filipijnen werkt Coins.ph samen met Ripple. Zonder die partners zou het gebruik van xRapid niet mogelijk zijn. Bittrex wordt gebruikt voor het wisselen tussen verschillende valuta.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.