Telegram's TON-netwerk bijna klaar, testnet in maart

Telegram bouwt aan een eigen blockchainnetwerk: TON (Telegram Open Network). 't Is een van de meest geheimzinnige projecten in de cryptowereld. Recent dook een voortgangsupdate op. De status: bijna klaar, en het testnet komt in maart. Een update.

Bedrijfsleven

Telegram's TON-netwerk bijna klaar, testnet in maart
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Telegram Open Network

Telegram is een bekend chatplatform dat bestaat sinds 2013. Veel mensen kennen de naam Telegram inmiddels, zeker mensen die actief zijn in de cryptowereld. Veel communities van projecten die zijn gerelateerd aan cryptovaluta of blockchain kan je op Telegram terugvinden.

De bouw van het Telegram Open Network (TON) is een project waar Telegram-ontwikkelaars aan werken. Het is een eigen blockchainplatform waarop een eigen munt in leven wordt gebracht: GRAM. De verwachting is dat de munt geïntegreerd gaat worden in Telegram's apps.

Onder de vlag van TON staan diverse diensten op de planning, waaronder anoniem surfen op het internet, bestandsopslag, en betalingen. Ook smart contracts en decentrale applicaties kunnen onderdeel zijn van TON's ecosysteem.

Development update

Periodiek geeft Telegram een update aan z'n achterban. Dat zijn bedrijven en mensen die geïnvesteerd hebben in TON. Het exacte bedrag is onbekend, maar in totaal is er meer dan een miljard dollar aan fondsen opgehaald, ruim voldoende om TON op te tuigen, zou je denken.

De vorige voortgangsrapportage stamt uit september vorig jaar. Toen was TON voor zo'n 70% af. De teller staat nu op 90%. Wat het percentage precies inhoudt is onduidelijk, maar de indruk wordt gewerkt dat TON bijna af is. 

Wat opvalt uit de update is dat Telegram zich de afgelopen maanden primair bezig gehouden heeft met de aanmaak en validatie van blocks. Zo is een Byzantine Fault Tolerant consensus-protocol geïmplementeerd, is gewerkt aan validatie-software (nodig voor de nodes die het netwerk draaien), en is er aan tools voor smart contract developers gewerkt.

Voortgang en uitstel

Er is nog veel onbekend over TON. Telegram spreekt zich er zelden over uit, en informatie erover komt altijd uit tweede of derde hand. Gebaseerd op deze update kunnen we enkel concluderen dat Telegram zelf vindt dat er vooruitgang is geboekt.

Maar blijkbaar niet zoals gepland. De lancering van TON's testnet stond in januari dit jaar op de agenda. Dat is naar achteren geschoven. Voor het einde van maart moet het in de lucht zijn. We nemen aan dat we in die periode meer horen over TON.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.