Verbod op bitcoinbetalingen in Iran?

Het lijkt erop dat de centrale bank van Iran aan een verbod op betalingen met "afgekeurde" cryptovaluta denkt. Het vermoeden is gebaseerd op een uitgelekt conceptrapport waarin de centrale bank nieuwe regels onthult.

RegelgevingBitcoin

Verbod op bitcoinbetalingen in Iran?
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Verbod

Het rapport (PDF, geschreven in Farsi) heeft de titel "Verplichtingen en regels met betrekking tot cryptovaluta". Daarin staat dat "cryptocurrency wallets alleen gebruikt mogen worden om cryptovaluta in op te slaan en verzenden". Het "integreren van diensten die gebruikmaken van cryptovaluta is verboden".

Zouden de regels in geëffectueerd worden, zou het concreet betekenen dat "afgekeurde" cryptovaluta niet gebruikt mogen worden als betaalmiddel. Persoonlijk cryptovaluta in bezit hebben blijft wel toegestaan.

In het rapport wordt niet aangegeven welke cryptovaluta goed- of afgekeurd worden. Een bron van CoinDesk die "kennis heeft van het proces" stelt dat wetgevers willen dat alle bitcoin-transacties afgewikkeld worden in de nationale valuta, de Iraanse Rial. Het rapport zou gisteren inhoudelijk besproken zijn tijdens de Electronic Banking and Payment Systems conference in Teheran.

Een andere ontwikkeling die genoemd wordt is een verbod op de hoeveelheid cryptovaluta die personen mogen bezitten. Inwonenden van Iran mogen bijvoorbeeld ook niet meer dan 10.000 euro in bezit hebben. Een soortgelijke regel wordt mogelijk ook voor cryptovaluta geïntroduceerd.

Bescherming van Rial?

Mogelijk zien we hier de eerste tekenen van een poging van de Iraanse overheid om de eigen munt te beschermen. In het rapport wordt bijvoorbeeld ook gesproken over tokens die gekoppeld zijn aan fiatvaluta. Ook daarmee mag niet betaald worden. Enkel tokens die gekoppeld zijn aan de Rial en door de Iraanse centrale bank zijn uitgegeven mogen worden gebruikt. De uitgifte van een eigen digitale munt zou concreet op de agenda staan.

Ook exchanges krijgen te maken met striktere regels. Er wordt onder andere gesproken over een licentiestelsel. De Iraanse centrale bank zou iedere drie maanden met een lijst van toegestane cryptovaluta komen. Enkel die valuta mogen op exchanges verhandeld worden.

Voor nu is het afwachten in hoeverre deze conceptregels worden doorgevoerd. Waarschijnlijk is daar binnenkort meer over te vertellen.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.