Amerika in gevecht tegen Iran's eigen cryptomunt

Iran werkt aan een eigen cryptomunt om onder opgelegde sancties uit te komen, o.a. vanuit Amerika. Maar dat gebeurt niet zomaar. Het kat-en-muisspel is in volle gang. Amerika zoekt naar aanvullende sancties om de Iraanse cryptomunt te voorkomen.

Regelgeving

Amerika in gevecht tegen Iran's eigen cryptomunt
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

In de afgelopen maanden hebben verschillende Amerikaanse functionarissen gewaarschuwd: Iran probeert onder financiële sancties uit te komen door een eigen cryptomunt te gaan gebruiken. Dat zou op soortgelijke manier gebeuren als hoe de petro in Venezuela is geïntroduceerd.

In de Blocking Iran Illicit Finance Act (PDF), geïntroduceerd door Mike Gallagher, wordt om een voortgangsrapport gevraagd over de ontwikkeling van een eigen cryptomunt in Iran. In een tweede wetsontwerp, geïntroduceerd door Ted Cruz, worden nieuwe sancties voorgesteld. Iedereen die Iran voorziet van geld, diensten, of ondersteuning om tot een eigen cryptovaluta te komen, moet worden gestraft.

Deze ontwikkelingen worden gekoppeld aan de beslissing van Trump om Amerika terug te trekken uit de Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA). Dat is een akkoord over het Iraanse nucleaire programma dat op 14 juli 2015 in Wenen werd bereikt tussen Iran, de P5+1 en de EU.

“Terugtrekken uit de JCPOA was slechts de eerste stap in het opvoeren van de druk op de Iraanse overheid. Het is nu urgent om maximale economische druk te zetten en de export-mogelijkheden van Iran tot een minimum te beperken. De voorgestelde regelgeving is daarop gericht, en moet Iran effectief uitsluiten van het internationale financiële systeem.”

Hoe deze ontwikkelingen gaan uitpakken is nog de vraag. In ieder geval lijken normale gebruikers ook de dupe van de sancties. Zo heeft Binance recent het dringende advies gegeven aan Iraanse gebruikers om hun geld op te nemen.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Dit artikel heeft deze tags

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.