Twee hackersgroepen verantwoordelijk voor 60% van gehackte exchanges

Volgens blockchain-analist Chainalysis zijn twee prominente hackersgroepen verantwoordelijk voor minimaal 60% van alle cryptocurrency exchange hacks. In totaal zou zo'n $1 miljard door hen zijn gestolen. Dit is het verhaal.

Veiligheid

Twee hackersgroepen verantwoordelijk voor 60% van gehackte exchanges
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Alpha en Beta

Chainalysis is een bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in blockchain-analyse. Ze proberen transacties te volgen en identificeren. De publicatie van een rapport over gestolen cryptogeld is voor hen een mooie manier om te demonstreren waar ze toe in staat zijn.

In dit geval gaat het om twee hackersgroepen die Alpha en Beta zijn genoemd. De eerste zou een "grote, sterk hiërarchische organisatie zijn, deels gedreven door niet-financiële drijfvern". Beta zou een kleinere organisatie zijn die het puur voor het geld doet.

"Gemiddeld stelen de groepen zo'n $90 miljoen per hack. Het geld wordt vervolgens via een uitgebreid netwerk van wallets verspreid in een poging de herkomst ervan te verhullen", aldus het rapport.

Verschillende werkwijzen

Het rapport gaat onder andere in op de manier waarop de hackersgroepen het gestolen geld uitcashen.

Team Alpha verplaatst het geld direct na de hack. De groep gebruikt daarvoor een extreem grote hoeveelheid transacties. Bij één van de geanalyseerde hacks waren meer dan 15.000 transacties betrokken. Gemiddeld wordt 75% van de gestolen cryptovaluta binnen 30 dagen geconverteerd naar fiatgeld.

De Beta-groep doet het anders. Deze groep wacht tussen de 6 en 18 maanden voordat het gestolen geld weer aangeraakt wordt. En als het gebeurt gaat het snel: er wordt een exchange uitgekozen om vervolgens direct een groot bedrag te converteren. In een van de genoemde voorbeelden werd in één keer een bedrag ter waarde van $32 miljoen omgewisseld.

Hoogtij voor criminelen

Naarmate cryptovaluta in populariteit toenemen en gemeengoed worden, wordt het voor kwaadwillenden steeds lucratiever om actief te zijn op de cryptomarkt. Zeker in een periode waarin nog flink aan veiligheid van diensten en dienstverlening moet worden gewerkt. Bovendien zijn gebruikers nog onvoldoende bewust van de gevaren die op de loer liggen.

"Het lijkt erop dat cryptocurrency-criminaliteit in 2019 onderdeel wordt van traditionele ciminaliteit. De urgentie voor deelnemers aan de cryptomarkt om de veiligheid op te schroeven neemt toe. Er is moderne technologie en analyse nodig om het gevecht ermee aan te gaan", aldus Chainalysis.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.