SCMP: "Noord-Koreaanse hackers richten pijlen op individuele bitcoin-gebruikers"

Volgens de South China Morning Post (SCMP) komt het steeds vaker voor dat Noord-Koreaanse hackers zich richten op individuen. Het zou onderdeel zijn van een strategie om de pijn van internationale sancties te verzachten.

VeiligheidBitcoin

SCMP: "Noord-Koreaanse hackers richten pijlen op individuele bitcoin-gebruikers"
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Oppassen dus, volgens de SCMP, die zich baseert op bronnen bij verschillende cybersecurity-bedrijven, zoals IssueMakersLab, Cuvepia, em FireEye. Individuen tot doelwit maken is een duidelijke verandering van eerdere methodes, die vooral gericht waren op exchanges en financiële instelingen.

Volgens analysten zoekt Pyongyang een nieuwe bron van inkomen om de pijn van internationale sancties te verzachten. Simon Choi, CEO van IssueMakersLab:

“Voorheen vielen hackers exchanges direct aan. Ze richtten zich op medewerkers van de exchanges, bijvoorbeeld. Nu vallen ze gebruikers van cryptovaluta direct aan. Door sancties van Amerika, de Verenigde Naties, en anderen, heeft de Noord-Koreaanse economie het moeilijk. Cryptografie is voor hen dus een goede kans [om het effect van die sancties te verminderen].”

De hackers sturen slachtoffers een e-mail met daarin een (ogenschijnlijk) tekstbestand. Na het openen van het bestand, wordt de computer van het slachtoffer geïnfecteerd. Daarna heeft de dader volledige controle over de machine. De meest recente slachoffers zijn voornamelijk rijke Zuid-Koreanen, waaronder CEO's van bedrijven.

Het is nog onduidelijk op welke manier de slachtoffers uitgekozen worden. Het is mogelijk dat de hackers informatie hebben verzameld tijdens eerdere aanvallen, bijvoorbeeld op een exchange. 

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.