Ons geld is stuk: zó kan bitcoin onderdeel van de oplossing zijn

Gesprekken over bitcoin kennen vaak maar twee kanten; het is óf geweldig, óf afgrijselijk. Jammer, want achter die oppervlakkigheid schuilt vergaande innovatie. In ons boek ‘Ons geld is stuk’ hebben we die veelzijdigheid vastgelegd. Benieuwd naar meer?

Bitcoin

Ons geld is stuk: zó kan bitcoin onderdeel van de oplossing zijn
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter & Peter Slagter

In de afgelopen jaren voerden wij honderden gesprekken over bitcoin, vanuit allerlei perspectieven: monetair beleid, financiële markten, macro-economie, technologische innovatie, privacy, censuur en onderdrukking, en natuurlijk criminaliteit, speculatie en de koers.

Het viel ons op dat veel mensen maar een (klein) deel van het geheel zien, en daar hun conclusies op baseren. En dan vaak een behoorlijk extreme positie innemen. Ofwel bitcoin lost alles op, ofwel bitcoin is kwaadaardig en moet zo snel mogelijk verboden worden.

Om die tendens te doorbreken, besloten we een boek te schrijven waarin we bitcoin van alle kanten belichten. Wat het is, hoe het werkt, wat de openstaande vraagstukken zijn, hoe het kan mislukken, maar ook hoe het onderdeel kan zijn van de oplossing.

Het boek heet ‘ons geld is stuk’, en dat verwijst naar de verschillende manieren waarop het geldsysteem ons in de steek laat:

 1. Het noodgedwongen ruime beleid van overheden en centrale banken zorgt ervoor dat sparen niet meer loont en een eigen huis voor steeds meer jongeren buiten bereik ligt. Door de combinatie van torenhoge schulden en extreem lage rente kunnen we geen kant op. Geld stroomt van arm naar rijk en de schulden schuiven we door naar onze kinderen.

 2. Het bankensysteem heeft het zwaar. Door de lage rente, de veelheid aan regels en de concurrentie van techbedrijven en centrale banken is hun toekomst onzeker, terwijl ze op dit moment wel een belangrijke rol spelen in de maatschappij.

 3. Een groot deel van de wereldbevolking leeft in een land waar financiële surveillance en censuur aan de orde van de dag zijn, of waar de nationale munt jaarlijks tientallen procenten aan waarde verliest.

 4. Het bestaande geldsysteem is nu nog niet zo goed geschikt voor een mondiale, digitale toekomst. We zoeken programmeerbaar geld dat geschikt is voor micropayments, geen tegenpartijrisico kent en niet gekleurd is door een bepaald land.

Het is bijzonder interessant om te volgen hoe bitcoin juist in deze context als innovatieve technologie opkomt, met in het kielzog andere digitale valuta’s, digitaal centralebankgeld, NFT’s en decentrale financiële producten.

Bitcoin is een radicaal nieuw geldsysteem dat bij uitstek geschikt is voor een toekomst waarin we steeds meer digitaal doen. Het is programmeerbaar geld, een open protocol waar iedereen toepassingen op kan bouwen, vergelijkbaar met de internetprotocollen waar we dagelijks gebruik van maken.

Maar het is ook nog een jonge technologie, lang niet alles is perfect en het kan zelfs nog mislukken. En dat contrast maakt het een spannend en complex onderwerp. Het is geen garantie dat bitcoin een succes wordt, maar evenmin is het zeker dat het faalt. Onze oproep is daarom: laten we het op z’n minst een weloverwogen kans geven.

In het boek bekijken we bitcoin vanuit allerlei perspectieven om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen. Om te begrijpen hoe anderen er tegenaan kijken. En om alle stukken op tafel te leggen van de complexe puzzel van de toekomst van ons geld. Onder andere deze perspectieven komen langs:

 • Bitcoin als mechanisme om mensen die elkaar niet kennen of zelfs hoeven te vertrouwen consensus te laten bereiken over de staat der dingen.

 • Bitcoin als technologische innovatie om digitale eigendommen over te dragen zonder centrale coördinatie.

 • Bitcoin als schaarse bezitting, een beetje zoals grond in Manhattan maar dan digitaal, en daardoor een manier om je vermogen te bewaren over lange tijd.

 • Bitcoin als open, neutraal en wereldwijd geldsysteem waar iedereen aan kan meedoen en geen enkele transactie kan worden voorgetrokken, tegengehouden of teruggedraaid.

 • Bitcoin als gelaagd geldsysteem waarbij op hogere lagen, zoals het lightningnetwerk, heel goedkoop en snel wereldwijd geld kan worden verstuurd.

 • Bitcoin als nieuwe asset class met lage correlatie met andere asset classes, die door de grote mogelijke upside interessant kan zijn in een beleggingsportefeuille.

 • Bitcoin als neutrale meetlat die machthebbers in toom kan houden die extreem monetair beleid willen voeren of financiële surveillance en dwang willen toepassen.

 • Bitcoin als nieuwe manier om over geld en waarde te denken, met meer focus op de lange termijn en minder op snel en veel consumeren.

 • Bitcoin als technologische basis voor heel veel innovatie waarbij centrale partijen worden vervangen door gedecentraliseerde algoritmen.

 • Bitcoin als jonge technologie waar nog heel veel moet worden gefixt voor het door iedereen kan worden gebruikt, en die nog op allerlei manieren kan falen.

 • Bitcoin als publieke infrastructuur waarop digitale bezittingen kunnen worden vastgelegd, of dit nu geld, aandelen, auteursrechten of identiteitsgegevens betreft.

Vanaf 25 oktober ligt het boek in de winkel. Reserveren kan bij je favoriete boekhandel. Als je met bitcoin wilt betalen of met korting grote aantal wilt bestellen, kijk dan op onsgeldisstuk.nl.

Op woensdag 27 oktober om 16.30 uur is de boekpresentatie in Libris Voorhoeve in Hilversum waar iedereen welkom is. We zullen daar ook laten zien hoe eenvoudig betalen met bitcoin inmiddels werkt. De boekpresentatie is meteen ook de eerste Satoshi Radio meetup. Schrijf je hier in!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.