Bitcoin is wettig betaalmiddel in El Salvador, wet met meerderheid aangenomen

In El Salvador is de kogel door de kerk: bitcoin is er nu een wettig betaalmiddel. Marktpartijen moeten betalingen ermee accepteren, Salvadoranen kunnen hun belasting ermee betalen, en prijzen mogen in sats uitgedrukt worden. Een historisch moment?

MarktBitcoin

Bitcoin is wettig betaalmiddel in El Salvador, wet met meerderheid aangenomen
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Uiteindelijk is het snel gegaan. Vorige week maakte Nayib Bukele Ortez, de 39-jarige president van El Salvador, wereldkundig dat er een wetsvoorstel aan het congres voorgelegd zou worden om bitcoin als wettig betaalmiddel te classificeren. In een periode van slechts vijf uur is dat wetsvoorstel naar het congres gegaan én met meerderheid aangenomen.

Bitcoin moet worden geaccepteerd

Hoewel de aangenomen wetswijziging slechts twee A4’tjes beslaat, is de impact ervan groot. Prijzen mogen worden uitgedrukt in bitcoin en satoshi, de kleinste eenheid waarmee in de bitcoinwereld gerekend wordt. Alle belastingen mogen in bitcoin worden verrekend. Op betalingen met bitcoin rust geen vermogenswinstbelasting meer. Alle marktpartijen moeten bitcoin accepteren voor betalingen. Alle geldelijke verplichtingen die nu uitgedrukt zijn in de dollar mogen ook in bitcoin verrekend worden.

Enkele uren voordat de stemming op het wetsvoorstel begon, verscheen president Bukele op Twitter voor een audiogesprek, georganiseerd door Nic Carter. In een vraaggesprek met tienduizenden toehoorders werden zo diverse hete hangijzers toegelicht. “Iedereen moet bitcoin volgende wet accepteren”, zei hij in de context van de detailhandel. “Als je naar Mexico gaat, moeten ze je peso’s aannemen. In El Salvador geldt hetzelfde voor bitcoin, net zoals voor de Amerikaanse dollar het geval is.”

Maar wat nu als een winkelier helemaal niet blootgesteld wil zijn aan bitcoin? “Dan moet hij net als anderen bitcoin accepteren als betaalmiddel, maar kan hij het direct omzetten naar dollars”, licht Bukele toe. Die conversie neemt de overheid voor haar rekening vanuit een trust die onder de ontwikkelingsbank van El Salvador komt te vallen. Met een buffer van 150 miljoen dollar neemt de ontwikkelingsbank het koersrisico van handelaren op zich.

Volgens het wetsvoorstel zorgt de staat voor de totstandkoming van alle infrastructuur die nodig is om de wet uit te voeren. Opvallend is dat “training en andere mechanismen” worden genoemd om de bevolking op het gebruik van bitcoin voor te bereiden. Ook zal de overheid een eigen bitcoin wallet vrijgeven, ontwikkeld door Strike. Die wallet is overigens geen verplichting. “Inwoners mogen zelf kiezen welke wallet ze gebruiken”, verzekert Bukele de luisteraars op Twitter.

Bitcoin is hoop

De aangenomen wet gaat onmiddelijk van kracht, met de kanttekening dat de regering 90 dagen heeft voor het opzetten van de benodigde infrastructuur. Dat gaat zover dat satellieten worden ingezet om Salvadoranen die op het platteland wonen aan verbinding met het bitcoinnetwerk te helpen.

Volgens de president staat bitcoin voor hoop. De hoop dat meer mensen kunnen gaan deelnemen aan de economie. “Slechts 30 procent van de Salvadoranen hebben toegang tot een bankrekening”, legt hij uit. Tegen het einde van het gesprek stelt hij dat de tranen in zijn ogen staan. “Dat kan hiermee in één klap veranderen.”

De hoop is ook gericht op economische activiteiten die zich naar El Salvador verplaatsen. Om dat kracht bij te zetten, wil hij mensen aansporen om zich in het Centraal-Amerikaanse land te vestigen. “Iedereen die 3 BTC in de economie investeert, krijgt een permanente verblijfsvergunning”, zegt Bukele. Eerder deze week werd TRON verwelkomd door de president, waarmee hij de hoon van de bitcoingemeenschap over zich afriep. Ook dat lichtte hij toe: “Iedereen is welkom in El Salvador, iedereen mag een kantoor of bedrijf openen, maar alleen bitcoin wordt legal tender.”

Op dit moment liggen er nog geen plannen om bitcoin in de schatkist van het land te bewaren. “Daar is nog niet over nagedacht”, vertelt Bukele. “Dat kan snel evolueren. We sluiten niet uit dat we in de nabije toekomst bitcoin als reserve aanhouden bij de centrale bank.”

Geopolitieke gevolgen

Een nog onbeantwoorde vraag is hoe internationaal op de aangenomen wet gereageerd gaat worden. Volgens Bukele is er wel door buitenlandse partijen naar de plannen geïnformeerd en “volgt aanstaande donderdag een gesprek met het IMF”. Ook vanuit de Verenigde Staten is er polshoogte opgenomen, maar “onze relatie met de Fed is uitstekend”, aldus Bukele.

Verondersteld wordt dat het IMF allesbehalve positief reageert op de ogenschijnlijk snel aangenomen wet. “De beslissing om bitcoin volledig te omarmen als wettig betaalmiddel zal waarschijnlijk technische discussies van het IMF bemoeilijken en vertragen”, denkt Siobhan Morden, bestuurder bij Amherst Pierpoint Securities.

Een mogelijk scenario is dat er El Salvador te maken krijgt met politieke druk om de beslissing terug te draaien, bijvoorbeeld in de vorm van sancties. Als andere landen de koers van El Salvador volgen, zou die geopolitieke strategie moeilijker uit te voeren zijn, denkt analist PlanB.

Of dat tot de mogelijkheden behoort? Dat laat zich lastig voorspellen, maar inmiddels gaan er geluiden op in Paraguay, Argentinië, Panama, Brazilië, en Nicaragua. Hier is duidelijk het laatste nog niet over gezegd.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.