Wetsvoorstel in El Salvador moet van bitcoin wettig betaalmiddel maken

President Bukele dient volgende week een wetsvoorstel in om bitcoin als wettig betaalmiddel te classificeren in het Centraal-Amerikaanse land. Wordt in El Salvador binnenkort geschiedenis geschreven?

RegelgevingBitcoin

Wetsvoorstel in El Salvador moet van bitcoin wettig betaalmiddel maken
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Nayib Bukele Ortez, de 39-jarige president van El Salvador, maakte het voornemen bekend tijdens Bitcoin 2021, een groot bitcoinevenement in Miami. De bekendmaking was onderdeel van een toespraak van Jack Mallers, die met zijn betaalbedrijf Strike de afgelopen maanden actief was in El Salvador. Mallers bouwt daar aan de infrastructuur die nodig is om bitcoin als betaal- en spaarmiddel in gebruik te nemen. Signalen van de omslag van de dollar naar bitcoin zijn overigens al vaker waargenomen vanuit de republiek.

‘Klaar voor de toekomst’

“Komende week verstuur ik een wetsvoorstel naar het congres om van bitcoin een wettig betaalmiddel te maken”, vertelt Bukele. “We verwachten dat deze stap verbetering brengt op het gebied van financiële inclusie en economische groei versnelt.”

Hoewel de legitimering van bitcoin nog geen voldongen feit is, gaat men er vanuit dat het wetsvoorstel zonder tegenspraak aangenomen wordt. President Bukele controleert sinds begin 2019 de uitvoerende macht van El Salvador, en begin 2021 kwam daar de volksvertegenwoordiging bij. Met een meerderheid in het congres is de stap van wetsvoorstel naar wet relatief snel gemaakt.

Rond Bukele zijn veel verschillende verhalen te horen. Van ‘millenial dictator’ en alleenheerser, tot een frisse wind in de politiek van El Salvador waar inwoners al decennia om verlegen hebben gezeten. De Salvadoranen lijken met een goedkeuringspercentage van ruim boven de 80 procent in ieder geval tevreden met zijn bewind.

In de presentatie van Mallers werd een tipje van de sluier opgelicht van de inhoud van het wetsvoorstel. Daarin gaat de wetgever in op de uitwerking van het huidige financiële systeem. “Om de negatieve impact van [het beleid van] centrale banken te mitigeren, is het noodzakelijk om de circulatie van een digitale valuta [bitcoin] toe te staan, waarvan het aanbod niet door een centrale bank beïnvloed kan worden.”

Wetsvoorstel bitcoin El Salvador
Fragment uit wetsvoorstel El Salvador

Volgens Bukele is de onderliggende drijfveer om El Salvador klaar te maken voor de toekomst, een perspectief dat los staat van “catastrofes, hongersnood, oorlog, en klimaatproblemen”, aldus de president. “Ik denk dat bitcoin daar een bijdrage aan kan leveren.”

Snel en goedkoop

Betalen met bitcoin is toch traag en duur? Wat hebben Salvadoranen er dan aan? Deze vraag komt regelmatig langs, en een bevestigend antwoord erop onthult een achterhaalde visie op bitcoin en de manier waarop het als geldsysteem evolueert.

De meeste geldsystemen die we vandaag de dag kennen zijn gelaagd. Basislagen, zoals Swift en Fedwire zijn traag, maar veilig. Consumenten interacteren zelden met zo’n systeem; het is de plaats waar de definitieve afwikkeling plaatsvindt van transacties tussen grote financiële dienstverleners. Daar bovenop zijn financiële producten en diensten gebouwd die door bedrijven en consumenten worden gebruikt, zoals het bankieren bij de Rabobank, ING of ABN AMRO, betaalbedrijven als Visa en Mastercard, maar ook betaaldiensten als iDEAL en Tikkie.

Bitcoin is als geldsysteem op een soortgelijke manier geordend. De basislaag is geoptimaliseerd op consistentie, stabiliteit en veiligheid. Daar bovenop worden nieuwe protocollen gebouwd, zoals het Lightning Network. Die maken gebruik van de veiligheid van de basislaag, maar verplaatsen een deel van de activiteit naar een andere laag. Zo is het inmiddels mogelijk om vliegensvlug en goedkoop – haast gratis – te betalen met bitcoin. Eén transactie op de basislaag vertegenwoordigt daarmee in potentie vele duizenden transacties op de lagen erboven.

Historische dag

Terug naar de aankondiging van Bukele. Hoe belangrijk is dit? Hoeveel waarde moet je hier aan hechten? Hoeveel verandert dit? Het eerlijke antwoord is dat we het niet weten. Zie het als een dominosteen die valt, zonder dat we kunnen zien of hij met een doffe klap op de grond valt, of de aanleiding is voor het vallen van een heel achterliggend veld.

Over dat achterliggende veld deelt Wallstreet-veteraan Caitlin Long haar gedachten op Twitter. “Bitcoin krijgt dan waarschijnlijk de status van ‘geld’, zoals de euro en dollar ook hebben, en wordt dan door banken als zodanig behandeld”, schrijft Long. “In de boekhouding – onder de standaarden IFRS en US GAAP – krijgt bitcoin mogelijk de status van cash.”

Voorts ziet Long secundaire effecten, als het wetsvoorstel door het congres heen komt. Zo zou bitcoin ook onder het Amerikaanse handelsrecht gezien worden als geld, omdat die wetgeving alles onder die noemer schaart dat door de eigen óf een buitenlandse overheid geautoriseerd is als ruilmiddel. “Dat betekent dat bitcoin wereldwijd bij banken een speciale status krijgt”, schrijft Long.

Wat de uitkomst ook zal zijn, volgens Long is het een historische dag voor bitcoin en bovenal voor de inwoners van El Salvador.

Benieuwd hoe wij tegen deze aankondiging aankijken, wat we als mogelijke gevolgen zien, en wat er nog meer op Bitcoin 2021 langs is gekomen? Dat lees je later vandaag in een nieuwe editie van Bitcoin Alpha. Inschrijven dus!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.