Bitcoin als onderdeel van salaris voor medewerkers Domino’s Pizza

Medewerkers van zestien Domino’s-vestigingen kunnen er vanaf nu voor kiezen om een deel van hun salaris in bitcoin uit te laten betalen. Happy Bitcoin Pizza Day!

AdoptieBitcoin

Bitcoin als onderdeel van salaris voor medewerkers Domino’s Pizza
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

‘Verdiepen in de wereld van geld’

Achter het nieuwe salariscomponent zit Jonathan Gurevich. Hij is mede-eigenaar van Immensus Holding, een bedrijf dat horecaconcepten ontwikkeld en onder meer franchisenemer is van zestien Domino’s-filialen. Onder zijn bewind worden meer dan 1.000 loonstroken uitgeschreven voor in- en externe medewerkers van de pizzaketen.

“We zijn een modern bedrijf met veel jonge medewerkers”, vertelt Gurevich. “We horen het woord bitcoin steeds vaker vallen binnen de teams en we willen ze laten profiteren van de mogelijkheid om deze cryptovaluta te bezitten. Het is ook een mooie manier om onze werknemers zich te laten verdiepen in de wereld van geld.”

De medewerkers mogen zelf weten of en hoeveel ze van hun salaris laten uitbetalen in bitcoin. Deels is dat wettelijk bepaald. Enkel het deel van het salaris dat boven het minimumloon uitkomt, mag anders uitbetaald worden dan in euro’s. “Je kunt klein beginnen met tien of twintig euro per maand”, vertelt Mike Hutting, als mede-oprichter van BTC Direct betrokken bij de uitbetaling ervan. “Zodra je wat bitcoin bezit zul je je eerder gaan verdiepen in de onderliggende waarde en de potentie. Een leerzame reis met keer op keer nieuwe inzichten.”

Pizzadag

Voor de aankondiging van het nieuws is een specifieke dag uitgekozen. Het is vandaag 22 mei en dat betekent dat het Bitcoin Pizzadag is. Ieder jaar vieren bitcoiners op deze dag het moment dat bitcoin monetaire waarde verwierf. Elf jaar geleden betaalde Laszlo Hanyecz 10.000 BTC om twee pizza’s thuis te laten bezorgen.

Wellicht denk je: ‘is dat zo spannend, de aankoop van een pizza’? Voor veel bitcoiners is het een belangrijke mijlpaal in de levensloop van bitcoin. Je ziet de munt nu wekelijks flinke prijsstijgingen en -dalingen maken, maar een stijging van nul naar iets, van het ontbreken van een prijs naar een eerste prijsstelling, is in geen procenten uit te drukken. Voor hen gebeurde daar iets wonderlijks.

Pizza for bitcoins
22 mei 2010, voor bitcoiners een magische dag

Naar eigen zeggen heeft Hanyecz geen spijt van zijn aankoop. Toentertijd leek het eerder onnozel om twee pizza’s voor de toen nog waardeloze munt te verkopen. Twee jaar pakte Hanyecz nog een primeur door zijn aankoop te herhalen, maar nu via het Lightning Netwerk.

Drie jaar geleden bood BTC Direct als eerste bedrijf in Europa zijn medewerkers een salaris in bitcoin aan. “Bitcoin is al meer dan tien jaar de best presterende belegging”, vertelt Hutting. “We verwachten dat dit doorzet en steeds meer mensen de stap richting een bitcoin-salaris zullen nemen.”

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.