Bitcoin herstelt naar $40.000 na grootste dip in een bullmarkt ooit

Woensdag gaat de boeken in als een historische dag in de bitcoinwereld. Nooit eerder kelderde de prijs van bitcoin zo snel en diep in een bullmarkt. Intussen is de rust én de koers grotendeels hersteld. Tijd voor een terug- en vooruitblik.

MarktBitcoin

Bitcoin herstelt naar $40.000 na grootste dip in een bullmarkt ooit
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Laten we eens beginnen met deze crash in perspectief te zetten. De correctie, van ~64.000 dollar op 14 april naar ~30.000 dollar op 17 mei, stormt de top 10 binnen op plek 6 van grootste bitcoincorrecties aller tijden.

Bitcoins historical corrections
Grootste prijsdip in een bullmarkt ooit (bron)

Het laatste deel van die correctie ging vliegensvlug. De koers stond woensdagochtend nog op 43.500 dollar, maar kelderde in enkele uren naar een dieptepunt van rond de 30.000 dollar, zo’n 30 procent lager. Op een aantal exchanges daalde de prijs zelfs tot onder dat niveau. De zogeheten spread, het verschil in prijs tussen handelsplatformen, liep op tot duizenden dollars.

Hoe zit dat?

Liquiditeitscrisis

De afgelopen maanden zijn veel nieuwe handelaars toegetreden tot de bitcoinmarkt, waaronder consumenten. Zij kwamen niet in een kalme en stabiele omgeving terecht, maar in een markt waarin FUD de boventoon voert.

Eerst kwam Elon Musk met een ongefundeerd statement over het energieverbruik van bitcoin. Daarna ontstond discussie over de discutabele manier waarop Tether zijn geldreserves beheert. Als tussendoortje besloot de internationale nieuwsdienst Reuters oude berichtgeving (2013 en 2017) uit China de wereld in te brengen als nieuwe gebeurtenis. Tenslotte lijkt de houding van de Amerikaanse bankenwaakhond OCC ten opzichte van cryptovaluta te veranderen.

Sinds 14 april is de markt aan het corrigeren. Een herziening van de koers waar analisten al een tijd op zaten te wachten, met of zonder bovenstaande angstmakerij; die heeft enkel gezorgd voor versnelling ervan.

En hoe. “Hier was duidelijk sprake van een liquiditeitscrisis”, zegt Marcel Burger, Chief Investment Officer bij AMDAX. “Dan lopen vraag en aanbod ernstig uit de pas. Je ziet zoiets doorgaans in perioden dat handelaars massaal de uitgang van een markt zoeken. Ze willen terug naar cash, om vervolgens hun ingenomen posities te heroverwegen.”

Tel daarbij op dat bij cryptovaluta de handel niet wordt stilgelegd, zoals dat in traditionele financiële markten soms wel het geval is. “Dat kan rommelig worden”, legt Burger uit. “Van handelsplatforms die overbelast raken tot aan enorme verschillen tussen de aan- en verkooporders.”

Zoals vaker het geval is, blijkt handel met hefboom – posities die zijn ingenomen met geleend geld – een drijvende kracht achter deze historische dip. Speculanten gokten op prijsstijging, op basis van de aanname dat de prijs niet onder de 40.000 dollar zou zakken. Het tegenovergestelde gebeurde. In de sprint naar de uitgang van de markt werden ze verdrukt: in korte tijd werd maar liefst voor 3,87 miljard dollar aan dergelijke posities geliquideerd.

Liquidaties van hefboomhandel
Liquidaties van hefboomhandel (bitcoin, bron)

Uit analyse van on-chain metrics is af te leiden dat veel van de verkochte munten jong zijn. “Je kan bijvoorbeeld uit de blockchain van bitcoin afleiden wanneer een bitcoin voor het laatst van eigenaar is gewisseld”, vertelt Alfred Prevoo, oprichter van Blockchain Investments & Co. “Daaruit ontstaat het beeld dat recente kopers geschrokken zijn door deze verkoopgolf, om vervolgens hun aankoop weer van de hand te doen, ook al maken ze daar verlies op.”

We zullen er nooit achter komen hoe deze verkoopgolf precies gestart is. Wel weten we dat, ondanks dat twijfel de boventoon voerde in de markt, er veel handelaars long-posities ingenomen hadden en gokten op stijging. Het tegenovergestelde gebeurde en het dominoveld viel: liquidaties gaven extra verkoopdruk, en daar kwamen panikerende nieuwe holders overheen.

Drukte bij Nederlandse brokers

Voor handelsplatforms is zo’n liquiditeitscrisis de ultieme stresstest. Daaruit blijkt dat veel van hen de piekdrukte nog niet kunnen bijbenen. Over de hele linie raakten in binnen- én buitenland systemen oververhit.

“De volumes zijn in zo’n periode enorm”, legt Christiaan Jimmink van Bitcoin Meester uit. “Als de koers 10 procent naar beneden gaat, komt ons dagvolume uit rond de 70 miljoen dollar.” In het gerapporteerde volume is een duidelijke piek zichtbaar, van rond de 25 miljoen dollar op 18 mei naar bijna 70 miljoen dollar op 19 mei. Die orderstroom kwam in zo’n korte tijd op gang, dat de systemen tussendoor een korte adempauze nodig hadden.

Ook bij handelsplatform Knaken was de toegenomen aandacht te merken. “Gisteren verwerkten we vier keer zoveel orders dan we twee weken geleden deden. En dan zitten we al in de drukste weken ooit”, vertelt oprichter Ronald Jonkers ons. Hij meldt daarbij dat voor hem de stresstest wél slaagde. “Het opschalen ging vlekkeloos en de server load wisten we onder de 20 procent te houden.”

‘Bitcoin naar 500.000 dollar’

De koersbewegingen van gisteren waren heftig. Achteraf zijn er altijd mensen die het precies zo voorspeld hadden of doen alsof ze het zagen aankomen. Dat kan survivorship bias zijn, of daadwerkelijk een correcte voorspelling. Maar hou in je achterhoofd dat analyses niet gaan over zekerheden, maar over waarschijnlijkheden. En deze turbulentie was simpelweg niet de meest waarschijnlijkste optie. Sterker, bij veel analisten stond hij überhaupt niet op de kaart.

Op korte termijn is het vooruitzicht op de markt wezenlijk veranderd. Het meest waarschijnlijk is een periode van weken waarin de markt tot rust komt, consolideert en vervolgens weer richting kiest. Daarover zijn de meningen uiteraard verdeeld. Voor prominente bitcoinbeleggers is die richting duidelijk: omhoog.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.