Prijs bitcoin keldert 15 procent: ‘Storm in een glas water’

Zondagmorgen was het voor bezitters van bitcoin even slikken. De munt kreeg in de nacht te maken met een brute verkoopgolf en was binnen no time met 15 procent in waarde gedaald. Tijd voor een post mortem. Wat is er aan de hand?

Bitcoin

Prijs bitcoin keldert 15 procent: ‘Storm in een glas water’
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

“Binnen een tijdsbestek van 20 minuten stond er een koers van rond de 50.000 dollar op de borden”, vertelt Marcel Burger, Chief Investment Officer bij het Nederlandse handelshuis AMDAX. “En omdat bitcoin fungeert als hart van de markt heeft dat ook grote invloed op de koersen van andere cryptovaluta, de zogeheten altcoins. Daar waren de klappen nog groter.”

Dominoveld

Nu, ruim 24 uur na de zogenoemde crash, hebben we de tijd gehad om even op adem te komen en terug te blikken op wat er is gebeurd.

Voor de doorgewinterde bitcoinhandelaar zijn dit soort explosieve koersbewegingen inmiddels normaal geworden. “Het is part of the story en hoort er gewoon bij”, vertelt Burger. “In de afgelopen 12 jaar is het meer dan 85 keer voorgekomen dat de koers van bitcoin in korte tijd met meer dan 10 procent daalt.”

Maar waarom zijn deze correcties zo explosief? “Dat komt omdat er op dit moment veel speculanten in de markt actief zijn”, legt Burger uit. “Het gaat dan vooral om mensen die met derivaten hun blootstelling aan bitcoin kunstmatig vergroot hebben, soms tot ruim boven wat ze dragen kunnen.”

Het gaat hier om mensen die handelen met hefboom. In het wereldje van handelaars staat dit bekend als margin trading of leveraged trading. De kern ervan is dat je geld leent om te handelen, zodat je met een kleine inleg een grote positie kunt innemen. Je betaalt wel een forse rente over het geleende bedrag, waardoor dit bij uitstek geschikt is voor handelen op korte termijn.

“Doorgaans stelt dit type speculant vlak onder zijn instapniveau een zogeheten stop loss-order in”, vult Burger aan. “Daarmee dekken ze een deel van het risico af dat hun eigen inleg door koersdaling verdampt. Ze geven het handelsplatform de opdracht om hun positie te verkopen als de koers een vooraf opgegeven prijs bereikt. Op dat punt, of als de margin op is, zorgt de beurs ervoor dat de ingenomen positie wordt geliquideerd. Zo voorkomt de beurs dat het verlies van de handelaar onbedoeld in de eigen boeken terechtkomt.”

Het is precies deze dynamiek die voor flink uitvergroten van prijsdaling en -stijging kan zorgen. De ene na de andere handelaar moet zijn positie vrijwillig dan wel geforceerd verkopen. Hierdoor daalt de prijs verder, waardoor nog meer handelaars - al dan niet vrijwillig - verkooporders plaatsen. Het is als een dominoveld dat valt; steeds sneller en meer tegelijk, totdat de laatste steen is bereikt.

Onzekerheid in de markt

De vraag is bij dit soort koersbewegingen altijd wat de oorzaak is geweest. Dat hoeft niet eens iets heel groots te zijn, als het maar genoeg is om de eerste steen een zetje te geven. Zeker als het zoals gisteren midden in het weekend is en er minder gehandeld wordt.

“Een logische verklaring is er niet altijd”, legt Burger uit. “Soms eenvoudigweg omdat partijen winst nemen, of kortstondig uitstappen. Je ziet ook vaak dat gebeurtenissen voor en na zo’n explosieve koersbeweging worden aangegrepen om het te duiden. Het gaat dan meestal om een gebeurtenis of nieuwsfeit met een sterke positieve of negatieve connotatie. Berichten in de laatste categorie kunnen de markt onzeker maken.”

Rond deze prijsdaling zijn er twee nieuwsberichten die de ronde doen. 

Allereerst kwam naar buiten dat er wat geks aan de hand is met de rekenkracht van het bitcoinnetwerk. De hashrate zou met meer dan 30 procent gekelderd zijn. Zo’n bericht komt vaker langs, en vaak blijkt dan de vork anders in de steel te zitten. Maar dit keer is het anders.

In maart en april hebben zich in de Chinese regio Xinjiang enkele ongevallen voorgedaan in de infrastructuur rond de kolencentrales waarvan de stroom gretig aftrek vindt in het droge seizoen. Volgens Chinese media heeft dat een serie perioden van stroomuitval tot gevolg vanwege veiligheidsinspecties. En dat zorgt er weer voor dat de machines van enkele grote Chinese miners uitgeschakeld zijn, een situatie die na uiterlijk een week weer hersteld moet zijn.

Het tweede verhaal draait rond het Amerikaanse ministerie van Financiën. ‘Koers bitcoin fors naar beneden om witwaszorgen’, kopt de Telegraaf. En ‘bitcoin maakt flinke duik na zorgen over regulering’, schrijft de redactie van Emerce. De bron? Niet meer dan één tweet die gebaseerd is op anonieme bronnen.

Het mag vanzelfsprekend zijn dat er geen enkel causaal verband bestaat tussen deze twee gebeurtenissen en de daling van de bitcoinprijs. Er bestaat een relatie tussen rekenkracht en bitcoinprijs, maar die is altijd eenrichtingsverkeer: rekenkracht volgt de prijs, en niet andersom. Het gerucht over regulering en witwaszorgen is uit de lucht gegrepen. Een dag later werd het live op CNBC alweer ontkracht.

Toch hadden de berichten effect. “Het is een storm in een glas water, maar ze brachten wel onzekerheid in de markt. Bij onzekerheid zijn er altijd handelaars die zichzelf even aan de zijlijn positioneren, om de beslissing – omhoog of omlaag – af te wachten”, legt Burger uit. “Dat is het duwtje tegen de eerste steen van het dominoveld.”

Miljarden aan liquidaties

“In het weekend is de markt wat minder liquide dan doordeweeks”, vertelt Burger. Dat komt omdat professionele partijen dan niet of in kleinere getalen aan het werk zijn. “Daardoor kon de markt zo ver weg zakken.”

Het vallen van het dominoveld is nauwkeurig van begin tot eind beschreven door marktanalist Willy Woo. Op 16 april, een dag na de stroomuitval in de Chinese provincie Xinjiang, werd er 9.000 BTC naar Binance gestuurd. “Dit is waarschijnlijk een grote partij met kennis over wat zich daar afspeelt”, schrijft Woo. Daar bovenop noemt Woo de verkoop van driemaandelijkse futures-contracten, waardoor sinds 13 april de druk op de aanbodzijde van de markt wat verhoogd is geweest.

Samen was het voldoende om het prijsniveau tot op of onder het punt te krijgen dat door handelaars ingenomen posities verkocht moesten worden. “Dat triggerde een waterval van automatische verkooporders”, schrijft Woo. In totaal is er voor 4,9 miljard dollar aan bitcoincontracten geliquideerd. Tel je daar contracten bij op die gerelateerd zijn aan andere assets, loopt dat totaal op tot 9,3 miljard dollar.

Zo gebeurde het dat de prijs van bitcoin in korte tijd van rond de 60.000 dollar naar onder de 51.000 dollar kelderde. “Je kan het verbranden van deze raketbrandstof zien als een reset. Het voordeel daarvan is dat die leverage – de explosiviteit – uit de markt is”, legt Burger uit. “Dat kun je ook zien aan de financieringspercentages die weer een stuk lager liggen. Ook de premies voor futures zijn flink afgenomen. Hoe minder leverage er in de markt is, hoe gezonder dat is.”

‘Bitcoin ziet er sterk uit’

Hoe nu verder? Volgens Willy Woo is er niets aan de hand en moeten we deze koersdaling plaatsen in de context van ijzersterke fundamentals. “De afgelopen twee tot drie weken zijn er grote hoeveelheden nieuwe bitcoingebruikers bij gekomen. Deze dip wordt opgekocht door partijen met diepe zakken en sterke handen”, schrijft Woo, die daarmee bedoelt dat die bitcoins waarschijnlijk voor langere tijd van de markt afgehaald zijn.

“Ook het aanbodprofiel staat er beter voor dan ooit. De validatie van bitcoin als trillion dollar asset is groot. Investeerders met een blik op de lange termijn zijn klaar met het nemen van winst. Er is weinig verkoopdruk meer over, tenzij investeerders hun positie met verlies willen verkopen”, vult Woo aan, die het laatste baseert op analyse van bitcoins blockchain.

Niemand weet precies hoe de prijs zich de komende dagen en weken ontwikkelen zal, maar wat Woo betreft ziet het er zonnig uit: “de langetermijn-fundamentals zien er ijzersterk uit”.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.