PayPal: ‘Cryptovaluta worden nu een legitieme financieringsbron voor betalingen’

Vanaf vandaag kunnen Amerikaanse PayPal-gebruikers cryptovaluta gebruiken voor betalingen. Wereldwijd zijn er bijna 30 miljoen bedrijven die bij het betaalbedrijf zijn aangesloten. Maar... gaat deze nieuwe feature ook gebruikt worden?

AdoptieEthereum

PayPal: ‘Cryptovaluta worden nu een legitieme financieringsbron voor betalingen’
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Betalen met bitcoin

Checkout with Crypto’, de mogelijkheid om met cryptovaluta te kunnen betalen. Amerikanen die PayPal gebruiken zien deze nieuwe betaalmethode verschijnen als ze voldoende cryptovaluta in hun PayPal-portemonnee hebben zitten, meldt het bedrijf in een persbericht. In beginsel worden vier cryptovaluta ondersteund, te weten bitcoin, litecoin, ether, en bitcoin cash.

Na bevestiging van de betaling wisselt PayPal de geselecteerde cryptovaluta automatisch om naar de dollar (USD en rondt daarna de betaling af. PayPal zegt dat aan die conversie voor de klant geen kosten verbonden zitten, maar noemt in één adem dat er wel een zogeheten ‘conversion spread’ ingebouwd is. Daarmee staat de deur open om de gekozen munt onder de huidige marktwaarde te wisselen, om vervolgens zelf het verschil in de zak te steken.

Het is onbekend of PayPal het voorbeeld van Tesla volgt en ingewisselde cryptovaluta in die hoedanigheid aanhoudt.

Te vroeg?

Dan Schulman, de CEO van PayPal, ziet dit als een beslissend moment voor bitcoin en andere cryptovaluta. “In plaats van alleen kopen en vasthouden, worden cryptovaluta nu een legtieme financieringsbron voor betalingen”, zegt Schulman tegen persbureau Reuters. 

PayPal mag met 375 miljoen gebruikers het grootste bedrijf zijn dat deze betaalmethode aanbiedt, de eerste is het geenszins. Voor mensen die met cryptovaluta willen betalen, bestaan al jaren alternatieven zoals betaalkaarten, BitPay, BitKassa, of open source betaalsystemen. Thuisbezorgd.nl ondersteunt sinds 2013 betalingen in bitcoin, maar veel bitcoinbetalingen heeft het sindsdien niet verwerkt. “Hoeveel het er precies zijn kan ik niet zeggen, maar het ligt ruim onder de 1 procent van het totaal”, meldde woordvoerder Joris Wilton eind 2017.

Het is dus nog maar de vraag of er veel PayPal-klanten zijn die deze nieuwe betaalmethode willen gebruiken. Zolang de pijlen zijn gericht op waardestijging van bitcoin is het voor mensen onaantrekkelijk om het uit te geven, ook al is het geschikt om er een betaling mee uit te voeren. Niemand wil immers de volgende bitcoinpizza op zijn naam hebben staan.

Of PayPal deze tendens kan doorbreken? Dat is afwachten. Voorlopig is het belangrijkste signaal dat PayPal, na Tesla, de wereld onmiskenbaar duidelijk maakt dat cryptovaluta een plek hebben in het wereldwijde betalingsverkeer.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.