Onderzoeksbureau: ‘Ruim 3,5 miljoen Nederlanders overwegen in bitcoin te investeren’

De aandacht voor bitcoin groeit met de prijs ervan mee. Volgens onderzoeksbureau Markteffect hebben bijna 700.000 Nederlanders bitcoin in bezit. Nog eens 3,5 miljoen Nederlanders overwegen een investering erin.

MarktBitcoin

Onderzoeksbureau: ‘Ruim 3,5 miljoen Nederlanders overwegen in bitcoin te investeren’
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Het onderzoek werd in maart 2021 uitgevoerd en behelste een inspectie van de houding, het sentiment, en het investeringsgedrag rondom bitcoin. Dat deed Markteffect naar eigen zeggen onder een representatieve steekproef van 1.020 resoondenten, in de leeftijd van 18 jaar en ouder. In een ingezonden persbericht maakt het bedrijf de eerste resultaten bekend.

Veel nieuwe instappers

De onderzoekers melden eerst iets over de huidige situatie. Er zijn 700.000 Nederlanders die bitcoin hebben aangekocht. Daarvan is maar liefst 62 procent in het afgelopen jaar pas ingestapt. De helft ervan geeft aan minimaal 1.000 euro te hebben geïnvesteerd. Op het moment van schrijven staat dat gelijk aan 0,02 BTC.

Meer dan 90 procent van alle Nederlanders is bekend met bitcoin en 25 procent geeft aan een investering in bitcoin te overwegen. Door 14 procent is zelfs aangegeven dat die investering naar alle waarschijnlijkheid dit jaar nog op de planning staat.

De influx van nieuwe investeerders is bij Nederlandse wisselkantoren – de brokers en exchanges – al sinds november vorig jaar duidelijk merkbaar. Uit navraag blijkt dat het hoogtepunt daarvan bij de meeste bedrijven in februari lag, met tussen de 20 en 30 keer méér aanmeldingen van nieuwe klanten dan normaal.

Risico minder belangrijk

Van alle respondenten heeft ongeveer een op de drie momenteel één of meerdere beleggingen. Risico en rendement worden door respectievelijk 54 en 47 procent van de Nederlanders als de belangrijkste aspecten gezien om een goede keuze te kunnen maken over een belegging.

Opvallend is dat deze afweging in de context van bitcoin anders is. Van de Nederlanders die overwegen in bitcoin te investeren, noemt slechts 22 procent risico als belangrijk ingrediënt van de beslissing om wel of niet in te stappen. Het belang van rendement in die beslissing wijkt met 48 procent niet af van bovenstaande referentiegroep.

Over twee weken publiceert Markteffect de volledige rapportage, met daarin onder andere meer informatie over de belangrijkste doelgroepen, vertrouwen van de belegger ten aanzien van bitcoin, en de rol van FOMO op het gedrag van de Nederlander.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.