Elon Musk: ‘Je kan nu een Tesla kopen met bitcoin’

Sinds woensdagochtend kunnen Amerikanen bitcoin gebruiken om hun nieuwe Tesla mee te betalen. Wat er daarna met de bitcoins gebeurt? ‘Helemaal niets’, zegt Elon Musk. En dat is precies waarom dit nieuws het vermelden waard is.

AdoptieBitcoin

Elon Musk: ‘Je kan nu een Tesla kopen met bitcoin’
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Tesla en bitcoin

Begin februari werd bekend dat Tesla in januari een grote bitcoinaankoop heeft gedaan: het bedrijf heeft voor maar liefst 1,5 miljard dollar aan bitcoin op de balans gezet. Daarnaast werd duidelijk dat het bedrijf ook van plan was om bitcoin te gaan accepteren als betaalmiddel. Anderhalve maand later voegt Tesla daad bij woord: woensdag vroeg in de ochtend is de knop omgezet.

Dat Amerikanen nu voor hun nieuwe auto kunnen betalen met bitcoins komt logischerwijs niet als verrassing. De manier waarop Tesla de betalingen verwerkt, is echter wel nieuw en noemenswaardig.

Op veel plekken waar je nu met bitcoin kan betalen, komen de overgemaakte sats niet terecht in de wallet van de winkelier of fabrikant. Meestal wordt zo’n betaling eerst naar een andere valuta omgewisseld, zoals de euro of de dollar, voordat het in de kassa van de verkoper verdwijnt.

Tesla heeft voor een heel andere aanpak gekozen en heeft achter de schermen gewerkt aan de infrastructuur die nodig is om bitcoin te ontvangen en aan te houden. “We gebruiken enkel opensourcesoftware en onze eigen bitcoinnodes”, schrijft Musk op Twitter. “Bitcoins die aan Tesla betaald worden, houden we als zodanig aan. We converteren niets naar fiatgeld.”

Met deze stap wordt een duidelijke mijlpaal geslagen. Het signaal: bitcoin is geschikt als betaalmiddel én het ruilen van waarde buiten het reguliere financiële stelsel om, zonder tussenpersonen, is anno 2021 een haalbare kaart voor consumenten én bedrijven.

Pay Tesla with bitcoin
Afrekenen met bitcoin (bron)

What’s next?

Een vervolgstap zou kunnen zijn om met het Lightning Network te gaan experimenteren, bijvoorbeeld om het opladen van Tesla’s en andere elektrische auto’s makkelijker te maken. Filosoof en ingenieur Andy Schroder publiceerde eind 2020 een prototype van zo’n systeem. “Ik heb een aantal betaalmodules ontwikkeld waarmee machines via het Lightning Network realtime kleine betalingen kunnen doen naar elkaar”, schrijft Schroder, die demonstreert hoe een auto en laadpunt met elkaar interacteren:

Het is onbekend of de bitcoinplannen van Musk na deze aankondiging verzadigd zijn. Maar het is niet ondenkbaar dat deze stap voor iemand die de mensheid wil vestigen op Mars slechts een tussenstation is.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.