Totale waarde van bitcoin voor het eerst boven 1 biljoen dollar

In 2018 en 2019 was de totale marktwaarde van bitcoin maandenlang rond de $60 miljard. Volgens professionele investeerders een piepkleine asset en ongeschikt voor grote vermogens. Vandaag doorbrak bitcoin de grens van 'one trillion dollar'. Wat betekent dat, en waarom is dat belangrijk?

Bitcoin

Totale waarde van bitcoin voor het eerst boven 1 biljoen dollar
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

De beurswaarde, marktkapitalisatie of market cap van een bedrijf is de totale waarde van de aandelen van een bedrijf op basis van de beurskoers. De grootste bedrijven ter wereld hebben een market cap van boven de 1 biljoen dollar - een biljoen is 1000 miljard - met Apple als koploper met een market cap van $2,2 biljoen.

In de wereld van cryptovaluta kom je de term market cap ook tegen, hoewel daar geen sprake is van aandelen. Er is op dit moment 18.633.000 bitcoin in omloop, de koers is $53.668 en dus is de market cap $1 biljoen.

En dat heeft meer betekenis dan je misschien zou denken. De omvang van een asset of asset class zegt namelijk iets over het gemak waarmee grote investeerders een positie kunnen innemen of, nog belangrijker, kunnen elimineren.

Liquiditeit

Om dat te begrijpen moeten we het hebben over liquiditeit, een begrip dat in de cryptowereld nogal eens verkeerd gebruikt wordt. Een asset is voor mij liquide als ik in staat ben om in korte tijd een door mij gewenste hoeveelheid ervan te kopen of verkopen zonder dat dit grote invloed heeft op de prijs.

Daar zitten vier elementen in:

  1. Kopen of verkopen
  2. In korte tijd
  3. De gewenste hoeveelheid
  4. Zonder grote invloed op de prijs

Daarvoor is diepte nodig in het orderboek. Er moeten op elk moment van de dag en week veel koop- en verkooporders in staan op prijzen dicht bij de huidige koers.

Hoge liquiditeit betekent dat handelaars snel in en uit posities kunnen stappen, zonder dat ze daarbij veel verliezen. Weinig slippage (verandering van de koers door jouw order) en kleine spread (verschil tussen aan- en verkoopkoers).

We wijzen hierbij op de woorden van Nassim Taleb: 'The market is like a large movie theatre with a small door'. Het gaat niet om de omvang van de markt, maar om de omvang van de nooduitgang.

Of er voldoende liquiditeit is, hangt dus af van de omvang van je positie. Voor particuliere investeerders is bitcoin al jaren liquide genoeg. Maar voor miljardairs en grote bedrijven? Dit vroeg Elon Musk zich in december ook af.

Michael Saylor liet hem weten dat hij meer dan $1,3 miljard aan bitcoin had gekocht, en graag z'n playbook met Musk wilde delen. De uitkomst hebben we intussen vernomen, in januari kocht Tesla voor $1,5 miljard aan bitcoin.

Grote investeerders

De liquiditeit van bitcoin is blijkbaar voldoende voor posities van meer dan een miljard dollar. Volgens Glassnode is 4,2 miljoen bitcoin liquide of zeer liquide. Dat betekent dat ruim $200 miljard aan bitcoin direct of snel beschikbaar is voor verkoop. Volgens coinmarketcap is het dagelijks handelsvolume van bitcoin op exchanges zo'n 60 tot 100 miljard dollar per dag.

Zoals je wellicht aanvoelt is de market cap maar één van de ingrediënten die de liquiditeit bepaalt. Maar een grotere market cap is wel een indicatie, een voorwaarde zo je wilt. Dat is de reden dat grote institutionele beleggers in het verleden bitcoin vaak afschreven als een te kleine asset, of als een 'toy for retail investors'.

The $1 trillion mark cements cryptocurrency as an investable asset class that no longer sits on the fringes of traditional finance as a toy for retail investors,” Jack Purdy, of the crypto-market analysis firm Messari, told Voell. “It demonstrates that this asset class is large enough to absorb large orders like we’ve seen recently with the slew of institutions entering over the last few months. (bron)

Voor beheerders van grote vermogens, denk aan fondsen die meer dan 100 miljard in beheer hebben, is een asset class met een market cap van minder dan $1 biljoen geen 'investable asset class'. Naast het ontbreken van de juiste institutionele infrastructuur en regulering was de minuscule omvang destijds een reden om het terzijde te schuiven.

Daarom heeft de grens van $1 biljoen betekenis. Het is nog klein in vergelijking met goud ($10 biljoen), aandelen ($100 biljoen) of vastgoed ($300 biljoen). Maar ook niet meer te verwaarlozen. In de lijst met alle nationale munten staat bitcoin 14e, net onder de Zwitserse frank en boven de Russische roebel.

Beheerders van vermogen worden afgerekend op het resultaat ten opzichte van hun gelijken. Ze kunnen daarom bitcoin niet meer negeren als hun peers dat ook niet doen.

Dat betekent niet dat de tijd van ongeïnformeerde krantenartikelen en radio-interviews hiermee achter ons ligt. Economen en journalisten kunnen bitcoin best nog een tijdje negeren of ridiculiseren. Van de verhalen over 'irrationele bubbel' en 'geen intrinsieke waarde' en 'gebruikt te veel energie' zijn we vermoedelijk nog niet af.

Maar dat is geen ramp. Gras groeit niet sneller door eraan te trekken. Het bitcoin-ecosysteem heeft de tijd nodig om de nieuwe aanwas te verwerken. Nieuwe techniek, producten, diensten en educatie. Wellicht zeggen we over 5 tot 10 jaar dat je er in 2021 ook nog wel erg vroeg bij was. 

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.