Bitcoinkoers stijgt voor het eerst tot boven 50.000 dollar

De bitcoinkoers steeg vanmiddag naar een nieuwe record van $50.000. Investeerders die eind januari instapten staan nu op 60% winst. De volgende mijlpaal? Die ligt op $53.375!

MarktBitcoin

Bitcoinkoers stijgt voor het eerst tot boven 50.000 dollar
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Op 7 januari bereikte de koers voor het eerst de $40.000, nog geen week nadat $30.000 was afgevinkt. Daarna volgde de eerste grote correctie sinds de snelle opmars begon begin oktober. In die correctie daalde de koers ruim 31% naar iets onder de $29.000.

Investeerders hebben ruim een week de tijd gehad om rond de koers van $31.000 te kopen. Mogelijk is dat wat Tesla heeft gedaan: zij zijn in januari ingestapt voor $1,5 miljard aan totale aankoop. Hoeveel bitcoin ze bezitten is nog niet bekend gemaakt.

Vanuit de bodem van deze correctie op 22 januari is de koers inmiddels ruim 60% gestegen naar boven de $50.000. Daar bleef de koers maar kort overigens, al snel zakte de koers er weer onder. Volgens sommigen omdat future traders willen voorkomen dat hun shortposities geliquideerd worden. Wij zoeken er voorlopig weinig achter: rond dit soort psychologische grenzen zie je altijd meer volatiliteit.

Voor bitcoiners die de afgelopen jaren trouw bleven bouwen aan technologie, diensten en ondernemingen terwijl journalisten en economen bitcoin voor de derde keer dood verklaarden is dit toch een prettige bevestiging van hun overtuiging. Waar bitcoinhater Peter Schiff in 2018 verklaarde dat 'Bitcoin will never hit 50k' moet hij nu toegeven 'Ok, I got that one wrong'.

Volgende mijlpalen

Vrij snel boven de $50.000 ligt de magische grens van $53.375 per bitcoin, beter bekend als een market cap van $1 biljoen, de totale waarde van alle bitcoins in omloop. Daarmee wordt bitcoin een 'one trillion dollar asset', en dat is voor sommige institutionele partijen een grens waarboven een asset serieus genomen kan worden.

De volgende halte is $55.000, de koers die uit het eerste stock-to-flow model van PlanB kwam als modelprijs na de halving van mei 2020. Inmiddels zijn er nieuwe iteraties van het model gemaakt, met koersdoelen tussen $100.000 en $288.000.

Daarna zien we de regio tussen $59.000 en $65.000 die door verschillende analisten als eerstvolgende koersdoel genoemd wordt voor de komende twee weken. Als we vanaf die koers opnieuw een correctie van rond de 30% gaan zien, dan is de vorige top van $42.000 de nieuwe bodem geworden. Het kan snel gaan!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.