Burgemeester van Miami wil bitcoin op de balans van de stad zetten
De burgemeester van Miami, Francis Suarez, wil van zijn stad een heuse cryptohub maken. Suarez is al langer bezig met het creëren van een vriendelijk ondernemersklimaat en haalt op die manier bedrijven die voorheen in Silicon Valley gevestigd waren naar Miami toe. In dat kader valt ook zijn signaal dat hij bitcoin serieus neemt en zijn poging om de opkomende bitcoineconomie naar Florida toe te halen.
Met het meest recente voorstel van Suarez voegt hij daad bij woord. Hij wil mogelijk maken dat zijn eigen medewerkers betaald kunnen worden in bitcoin. Dat belastingen op die manier kunnen worden verrekend. En dat de stad zelf ruimte maakt voor bitcoin op de balans.
Zo’n beslissing mag Suarez niet in zijn eentje nemen. Eerst moet het langs een groep van vijf verkozen commissarissen. Wat blijkt? De bestuurscommissie steunt het ondernemerschap van Suarez (vier tegen één), op voorwaarde dat aan iedere handeling in deze richting een gedegen voorbereiding en analyse voorafgaat. ‘Ga vooruit, maar voorzichtig’, zegt men feitelijk.
Voor Suarez is de goedkeuring vanzelfsprekend een overwinning. Op Twitter spreekt hij zijn dankwoord uit en onderstreept hij nog eens zijn voornemen:
Exploring:
— Mayor Francis Suarez (@FrancisSuarez) February 12, 2021
• State legislative priority
• Paying employees in Bitcoin
• Investing City treasury in Bitcoin
We got it done ✅ pic.twitter.com/88laGvVbEG
Tijdens de behandeling van zijn voorstel legde Suarez uit dat het erkennen en accepteren van bitcoin een cruciaal onderdeel is van zijn plan om high-tech bedrijven naar Miami te halen. “Ik denk dat we op het punt staan van een titanische verschuiving”, zei Suarez tegen de stadscommissie. “Het is een onstuimige, luidruchtige en groeiende markt, en dit zou het juiste signaal afgeven.”
Van de bezwaren tegen bitcoin die nog altijd geregeld langskomen, zoals het vermeende gebrek aan intrinsieke waarde of de volatiliteit van de koers, is Suarez niet onder de indruk. “Miami zet zich in om de opkomst van bitcoin te bevorderen, aangezien het meer en meer algemeen geaccepteerd wordt”, bepleit de burgemeester. “Dat moeten we omarmen.”
In de levensloop van bitcoin is dit een belangrijke ontwikkeling. Bitcoin begon als experiment in een uithoek van het internet en is in slechts (!) 12 jaar tijd opgeklommen naar de bestuurskamer van een westerse stad als Miami.
Met de aankoop van bitcoin door Tesla werd al een dikke streep gezet door het idee dat bitcoin enkel voor een kleine groep speculanten en boeven is. Een beslissing die overigens niet zomaar uit de lucht is gevallen. In de jaren voordat Musk zijn handtekening zette, zijn er wereldwijd legio partijen langsgekomen die hun acceptatie en erkenning jegens bitcoin hebben uitgesproken, van professionele belegger tot aan verzekeraars en beursgenoteerde bedrijven.
Aan die groeiende legitimiteit geeft de burgemeester van Miami een nieuwe lading. Dat lagere overheden nu concreet overwegen bitcoin op de balans te zetten, is een volgende stap in de adoptie en groei van bitcoin, die zich overigens zonder centrale leiding manifesteert. Wie volgt? Als het aan Andrew Yang ligt, kandidaat tijdens de komende burgemeestersverkiezingen van New York, wordt het de grootste stad van de VS.
As mayor of NYC - the world’s financial capital - I would invest in making the city a hub for BTC and other cryptocurrencies.
— Andrew Yang🧢🗽🇺🇸 (@AndrewYang) February 11, 2021
Iedereen heeft een mening
Onder de noemer Opinie
schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm.
We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om
te delen, duiden en ondertitelen.