Tesla koopt voor 1.5 miljard dollar bitcoin, koers naar nieuw record

De interesse van Elon Musk in bitcoin viel al een paar weken op. Bitcoin in z'n Twitter-bio, gesprekjes met Michael Saylor, grapjes over dogecoin. Vandaag is het zover: Tesla maakt bekend dat ze voor $1,5 miljard aan bitcoin hebben gekocht. En, ze gaan bitcoin accepteren voor betalingen. Wie volgt?

MarktBitcoin

Tesla koopt voor 1.5 miljard dollar bitcoin, koers naar nieuw record
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Eind december viel het onderonsje tussen Michael Saylor (MicroStrategy) en Elon Musk (Tesla) al op: 'Als je je aandeelhouders een plezier wilt doen, zet dan de Tesla-balans om van dollars naar bitcoins', zei Saylor. 'Zijn zulke grote transacties überhaupt mogelijk?', reageerde Musk.

Vermoedelijk was Tesla toen al een tijdje bezig met voorbereiden van het aankopen van bitcoin. Tussen het moment dat de directie van een groot beursgenoteerd bedrijf er voor het eerst over nadenkt en de feitelijke aankoop zit een flink aantal stappen. Gesprekken binnen de directie, met de accountants, met juristen en met de toezichthouder. Partners zoeken voor het aankopen en bewaren van de bitcoins. En dan de feitelijke transacties, want een dergelijk bedrag is geen 'market buy' op een regenachtige zondagmiddag.

Vandaag maakte Tesla bekend dat men in januari voor $1,5 miljard aan bitcoin heeft gekocht. Bovendien, zo stelt het SEC-rapport, 'verwachten we bitcoin te gaan accepteren als vorm van betaling in de nabije toekomst'.

Dat laatste is opvallend. MicroStrategy zet volledig in op bitcoin als 'digitaal goud' dat kan beschermen tegen de hoge inflatie die men de komende jaren verwacht. Veel van de professionele investeerders die volgden onderschreven dit argument.

Tesla voegt daar betalingen aan toe. Is het een formaliteit? Of ziet Elon Musk een grotere toekomst voor bitcoin dan alleen als digitaal goud? Bitcoin als monetair netwerk kan iedereen, waar dan ook ter wereld, binnen een seconde tegen verwaarloosbare kosten een betaling laten doen, bijvoorbeeld met het lightningnetwerk. Dat opent deuren voor innovatie. Bijvoorbeeld betalen per kilometer of per minuut dat je een Tesla gebruikt. Interessant als je een zelfrijdende Tesla laat voorkomen die je ophaalt en ergens afzet.

De bitcoinaankoop van Tesla heeft grote betekenis. Het verhaal van MicroStrategy was mooi, maar één zwaluw maakt nog geen zomer. Dat een veel bekender en groter bedrijf als Tesla nu volgt, maakt aannemelijk dat de verwachting van Saylor klopt en dat er nog veel meer bedrijven zullen volgen.

Vorige week hield MicroStrategy een conferentie waar directeuren en financieel medewerkers van meer dan 1000 bedrijven virtueel aanwezig waren. Het 'playbook' dat MicroStrategy heeft gebruikt om bitcoin te kopen stond centraal en is met alle aanwezigen gedeeld.

Bitcoinkoers naar een nieuw record

De koers van bitcoin reageerde onmiddellijk op het Tesla-nieuws, en steeg in een uur van $39.000 naar boven de $44.000. Dit is meteen ook een nieuw record, precies een maand na de vorige all time high op 8 januari.

Hiermee is de eerste correctie van bitcoin tot een eind gekomen. Die duurde dus zo'n vier weken, en daalde uiteindelijk 31% van $41.950 naar $28.850. Iedereen die de eerste keer de $30.000 gemist had, heeft nu ruim de tijd gehad om alsnog tegen deze koers te kopen. Waaronder, vermoedelijk, Elon Musk.

Volgens veel analisten zou vanaf hier een nieuwe periode van stijging kunnen volgen, met koersdoelen van tussen $50.000 en $60.000 voor eind deze maand. Dat klinkt enorm veel, maar is voor de ondergrens nog maar 14% stijgen vanaf hier!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.