Brengt SilverSqueeze het financiële systeem in gevaar?

WallStreetBets is wat Occupy Wall Street had moeten zijn. Het raakt ze waar het pijn doet: in de portemonnee. Lees over #SilverSqueeze en hoe dit het financiële systeem kan laten crashen. En hoe het de koersdoelen van bitcoin verlegt!

MarktBitcoin

Brengt SilverSqueeze het financiële systeem in gevaar?
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Occupy Wall Street

Op 17 september 2011 vond de eerste demonstratie plaats in een lange reeks die later Occupy Wall Street ging heten. Je herinnert je waarschijnlijk de beelden nog wel van de tentenkampen in Zuccotti Park, twee minuten wandelen van Wall Street. De protesten waren gericht tegen de hebzucht van de bankiers van Wall Street die gezorgd zou hebben voor de financiële crisis in 2008 en 2009.

Er volgden protesten in tientallen andere Amerikaanse steden, waar vaak hard werd ingegrepen. Kampen werden ontruimd en demonstranten met pepperspray uit elkaar gedreven. Ook in Nederland werden acties georganiseerd van oktober 2011 tot in het voorjaar van 2012.

Het ongenoegen over de macht van banken en toezichthouders, de bonuscultuur en de ongelijkheid tussen de grote spelers en de gewone man waren in elke huiskamer te zien. Maar het heeft niets veranderd. Voor de mannen in pakken was het een tijdelijk ongemak.

WallStreetBets

De degens en autists – zo noemen ze zichzelf – van Reddit-groep /r/wallstreetbets gooien het over een andere boeg. Ook zij trekken als gewone man ten strijde tegen de grote spelers van het financiële systeem. Alleen zij raken de financiële elite waar het pijn doet: in de portemonnee.

Ze houden zich aan de regels van het spel, maar maken toch het spel kapot omdat het niet geschikt is voor honderdduizenden zelfstandig handelende spelers die zich niet aan de (ongeschreven?) regels houden.

Eerst waren aandelen als GameStop, AMC, BlackBerry en Nokia aan de beurt. Het liet zien dat grote shortposities een risico zijn, ook voor vooraanstaande hedgefunds. Het liet zien dat brokers als Robinhood kwetsbaar zijn in de twee dagen tussen het plaatsen van de order en de afwikkeling ervan. Maar het systeem staat nog.

Wat is het volgende project?

#SilverSqueeze

Als het aan de gold & silver bugs ligt, wordt het volgende project ‘zilver’. In de WSB-subreddit wordt al stevig gepleit voor het massaal kopen van fysiek zilver en fondsen die fysiek zilver aanhouden. Dit zou een short squeeze kunnen veroorzaken waar GameStop bij in het niet valt.

Ze voeren als reden aan dat de koers van zilver al decennia door de grote banken kunstmatig laag wordt gehouden, net als de koers van goud trouwens. In Nederland vertelt Willem Middelkoop daar al meer dan een decennium over. Er zou honderden keren meer ‘papieren zilver’ in omloop zijn dan fysiek zilver. De staart die de hond kwispelt.

Why #silversqueeze? Because we lost confidence. [..] It's about justice.
(bron)

De manipulatie van zilver en goud staat voor hen symbool voor het verhullen van inflatie en de grote onrechtvaardigheid die daaruit voort komt. De grote banken tegen de gewone man. Hetzelfde thema als bij de Occupy-beweging, maar nu gericht op het hart van het financiële systeem.

En dat is niet overdreven. Elke $2,50 prijsstijging van zilver kost de 8 grote banken die flink short zijn een miljard dollar. Het gaat hier om systeembanken zoals JP Morgan, Citigroup en Goldman Sachs.

Heeft het enige kans? Geen idee. Het volume in $SLV (zilver) was vrijdag 10x zo hoog dan het volume in $GLD (goud). Op allerlei plekken wereldwijd rapporteren webshops dat het fysieke zilver is uitverkocht. Aan jonge mensen. Het lijkt dus tractie te krijgen.

Inhoudelijk is er wel iets aan te merken op de argumentatie. Bijvoorbeeld dat de verhouding tussen zilver en goud historisch gezien 15 op 1 is, en nu rond de 70 op 1, en dat dit oeroude evenwicht hersteld zou moeten worden. Een tegenargument is dat zilver z'n monetaire functie verloren heeft, en nu hoofdzakelijk nog als industriële grondstof zou moeten worden gewaardeerd. Ook lijkt de WSB-Reddit een stuk minder enthousiast over dit plan dan goud- en zilverfanaten doen vermoeden.

Onderschat daarnaast de strijdlust van de ‘bullion banksters’ niet. Voor hen staan er miljarden op het spel en voor de toezichthouders de stabiliteit van het financiële systeem. Ze zullen tot het uiterste gaan om dit de kop in te drukken. Ze hebben heel diepe zakken om enorme hoeveelheden (papieren) zilver op de markt te dumpen. Het wordt dus een interessante week!

De bitcoinkoers en stock to flow

Een veel gestelde vraag is of de #SilverSqueeze invloed gaat hebben op bitcoin. We noemen drie manieren waarop dat het geval kan zijn.

Ten eerste het directe effect op de prijs. De vraag naar bitcoin kan groter worden als meer mensen gaan zien dat bitcoin de enige financiële bezitting is waarvan volledig zichtbaar en wiskundig bewijsbaar is wie wat bezit. Meer kopers betekent hogere koersen.

Als er echter grote onzekerheid en turbulentie ontstaat op de financiële markten dan kan zich net als in maart 2020 een liquiditeitscrisis voordoen, waarbij velen tegelijk de meest liquide bezittingen liquideren om snel aan cash te komen. Meer verkopers betekent lagere koersen.

Ten tweede het narratief van ‘het digitale goud’, waarbij koersdoelen worden gekozen die verbonden zijn aan de marktkapitalisatie van goud. Volgens gold.org is er nu zo'n 200.000 ton goud boven de grond. Bij een goudkoers van $1.800 per ounce is dat zo'n $11.500 miljard dollar waard.

Als met de stijgende zilverprijs ook goud flink mee stijgt, en dat is niet uitgesloten, dan zou ook de totale waarde van het goud stijgen. Bij een goudkoers van $2.350 zou dat al $15.000 miljard worden. Wat weer overeenkomt met een bitcoinkoers van ongeveer $800.000, in plaats van de $500.000 die nu vaak wordt aangehouden.

Ten derde het stock-to-flow cross asset model. Daarin spelen zilver en goud een belangrijke rol als ankers voor het model. Als bij een stock-to-flow van 33,3 (zilver) of 58,3 (goud) andere marktwaardes blijken te horen, dan geldt dat ook voor het koersdoel van bitcoin cluster 5.

Tot slot

Het is maar de vraag of dit van de grond komt. Er is geen directie of leider. Het zijn (intussen) miljoenen individuen die zelf kiezen wat ze doen met hun geld. Ze stemmen met hun portemonnee.

Maar omdat dit wel eens een enorme schok zou kunnen worden voor het financiële systeem – een bananenschil zo je wilt – wilden we het toch onder de aandacht brengen!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.