Zet je geld weer aan het werk: ontvang rente op bitcoin, ether, en meer

Bij de Nederlandse grootbanken staat de rente op spaargeld al een tijdje op nul. Onhandig, want per saldo neemt je spaarvermogen zo jaarlijks in waarde af. Een alternatief? Sparen in bitcoin of andere cryptovaluta, bij Bitcoin Meester bijvoorbeeld.

BedrijfslevenEthereum

Zet je geld weer aan het werk: ontvang rente op bitcoin, ether, en meer
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Passief inkomen

Geld verdienen zonder dat het je zelf tijd en energie kost. Klinkt goed, toch? De laatste jaren is een zogeheten passief inkomen steeds vaker onderwerp van gesprek geworden. In deze context komen de meest uiteenlopende ideeën langs, van de verhuur van de buitenkant van je auto als advertentieruimte of het maken van een online cursus, in de hoop dat die daarna regelmatig als zoet broodje over de toonbank gaat.

Opvallende afwezige in de lijst met bronnen van een passief inkomen is de spaarrekening. Vreemd is het niet, omdat de rente op spaargeld sinds 2016 onder de 1 procent is komen te liggen. Bij het gros van de banken ligt de rente nu tussen de 0 en 0,05 procent. Als je die rente corrigeert op inflatie, is er maar één conclusie mogelijk: op deze manier word je slapend arm, in plaats van dat je er iets voor terugkrijgt.

DNB - Verloop spaarrente (jan. 2021) v2
Verloop spaarrente (met en zonder vaste looptijd) bij Nederlandse banken (bron)

De meeste mensen sparen niet om boodschappen te kunnen doen of een spelletje op hun telefoon te kunnen zetten. Het gaat vaak om een uitgavenbuffer, om grote aankopen of om middelen die schaars zijn, zoals een huis, kunst, of een studie. Maar juist op die categorie producten ligt de inflatie veel hoger dan wat jaarlijks aan de hand van de consumentenprijsindex wordt gemeld. Het gevolg is dat mensen die sparen zien dat hun spaardoel steeds verder weg komt te liggen.

Voor een toenemend aantal mensen en bedrijven fungeert het bezitten van bitcoin als een manier om het eigen vermogen te beschermen tegen waardedaling. Een deel daarvan gaat nog een stapje verder, en zet de aangekochte cryptovaluta zélf aan het werk.

Rente op cryptovaluta

Er zijn diverse manieren om een passief inkomen te genereren met cryptovaluta. Je kan ze bijvoorbeeld uitlenen aan een ander, al dan niet zonder tussenkomst van een centrale partij. Daar krijg je dan een beloning voor terug in de vorm van rente, die kan oplopen tot tussen de 20 á 30 procent op jaarbasis.

Je kan ook kiezen voor een asset die je kan staken. Dat houdt grofweg in dat je jouw computer laat deelnemen aan een blockchainnetwerk en je een bedrag naar keuze vastzet als belofte dat je computer zich goed zal gedragen. Voor het werk dat je computer vervolgens verricht, ontvang je een beloning die je kan zien als rente op het vastgezette saldo.

Klinkt ingewikkeld? Je bent niet de enige. Daarom zijn er (inmiddels honderden) partijen die het makkelijk gemaakt hebben om rente te ontvangen. Jij levert de cryptovaluta en zij doen de rest. In Nederland kan je hiervoor bij twee partijen terecht, de exchange Bitvavo en de broker Bitcoin Meester, die de dienst sinds deze week aanbiedt. “Op dit moment ondersteunen we 15 cryptovaluta”, vertelt Christiaan Jimmink ons, de marketingbaas van het bedrijf. “Van bitcoin en ether tot aan stablecoins als tether en dai. De rente loopt op tot 10 procent op jaarbasis.”

Hoe het werkt? “Onze klanten kunnen een van de ondersteunde cryptovaluta bij ons aankopen of naar ons opsturen. Daarna is het een simpele druk op de knop”, zegt Christiaan. “Eens per 24 uur wordt de rente uitgekeerd naar een aparte voor de gebruiker aangemaakte spaarpot. Wanneer hij die leegt? Dat kan hij zelf beslissen. Dat geldt overigens ook voor het bedrag dat hij vastgezet heeft. Op ieder moment kan hij het zelf weer vrijmaken.”

Wat opvalt is dat in de lijst met valuta waarover rente uitgekeerd wordt ook diverse valuta staan die van zichzelf geen staking ondersteunen, zoals bitcoin, ether, en tether. “Voor een deel van de munten draaien we zelf zogeheten staking nodes”, legt Christiaan uit. “Een deel van de opbrengsten daarvan geven we aan de klant en een deel gebruiken we om de kosten hiervan te dekken. Voor de valuta die geen staking ondersteunen, geven we zelf een vergoeding voor de bij ons gestalde munten.” Waarmee die vergoeding bekostigd wordt, houdt Bitcoin Meester graag voor zichzelf.

Bij Bitvavo werkt de spaarfunctie op een vergelijkbare manier, zij het dat de gebruiker daar enkel hoeft aan te geven dat hij van het spaarprogramma gebruik wil maken. Daarna ontvangt hij automatisch rente over alle door Bitvavo ondersteunde ‘staking assets’.

Er is een derde Nederlandse speler waar je terecht kan om te sparen: Knaken. Bij deze cryptocurrency broker kan je euro’s overmaken naar je eigen online rekening. Die worden aan je account toegewezen in de vorm van zogeheten Knaken Tokens. Dat saldo kan je voor een vooraf bepaalde periode vastzetten, zeg een maand of een jaar. De rente daarover loopt op tot 6 procent op jaarbasis, een stuk hoger dan dat je op dit moment op een depositorekening krijgt bij de bank.

Niet risicovrij, maar wel eenvoudig

Om rente te kunnen ontvangen, moet je cryptovaluta vastzetten. In tegenstelling tot traditionele depositospaarrekeningen zijn de opportuniteitskosten relatief laag, omdat het vastgezette bedrag op ieder moment weer vrijgegeven kan worden. Het risico dat je niet bij geld kan dat je wél nodig hebt – voor welke reden dan ook – is dus afgedekt.

Je stelt je met deze manier van sparen wel bloot aan de prestaties van een centrale partij. Mocht er bijvoorbeeld iets onverwachts gebeuren met Bitcoin Meester, ben jij niet degene die het voor het zeggen heeft over het gestalde geld. “Bitcoin Meester is geen bank en de saldi die bij ons zijn vastgezet, vallen niet onder een nationaal of Europees depositogarantiestelsel en zijn niet verzekerd”, vertelt Christiaan. “Er zitten dus altijd risico’s aan, maar Bitcoin Meester is een gezond bedrijf en we hebben er alle vertrouwen in.”

Wil je die zogeheten third party risk er niet bij hebben, kan je ook kiezen van één van de vele producten en diensten in de wondere wereld van decentralized finance. Maar of je dan beter af bent? Dat is maar de vraag: deze technologie is nog jong en er gaat geregeld wat mis.

Hoe Bitcoin Meester de gestalde cryptovaluta precies opslaat, wil Christiaan niet te diep op ingaan. “Uit veiligheidsoverwegingen, natuurlijk. Wat ik er wel over kan zeggen, is dat er altijd meerdere mensen nodig zijn om toegang te krijgen tot de bij ons opgeslagen cryptovaluta en dat het op verschillende locaties wordt bewaard. We houden ons aan de best practices die in deze industrie gehanteerd worden.”

Enfin, je geld weer aan het werk zetten en passief inkomen genereren? Het kan, nu ook bij Nederlandse partijen. Met de huidige rentes op reguliere spaarrekeningen in het achterhoofd, geen gek idee!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.