Bitcoinkoers daalt 20 procent na nieuw record boven 40.000 dollar

Sinds begin oktober steeg de bitcoinkoers van $10.000 naar $40.000. Vier keer zoveel. Niets te klagen, zou je zeggen. Toch was het even schrikken dat er vanmorgen -20% op de borden stond. Is dit de eerste echte correctie?

Bitcoin

Bitcoinkoers daalt 20 procent na nieuw record boven 40.000 dollar
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Bitcoin is het jaar bijzonder sterk begonnen. In de eerste 8 dagen van 2021 steeg de koers van zo'n $29.000 naar bijna $42.000, een stijging van zo'n 45%. De koers stijgt al sinds begin oktober zonder grote correcties van iets boven de $10.000 naar meer dan het viervoudige.

Vannacht leek daar verandering in te komen. De koers daalde van boven de $40.000 naar $32.500, een daling van meer dan 20% ten opzichte van de top. Is dit voorlopig het einde van de stormachtige groei?

Correcties in bull markets

In de jaargetijden van financiële markten heb je perioden waarin de koers voor lange tijd hoofdzakelijk daalt - bear markets - en perioden waarin de koers hoofdzakelijk stijgt - bull markets. De afgelopen maanden waren een voorbeeld van een sterke bull market. Sterke stijgingen en hele korte, ondiepe dalingen.

Zo'n bull market kan best een of twee jaar duren, en daarin gaat de koers niet in één rechte lijn omhoog. Naast de korte, ondiepe dalingen die we de afgelopen maanden zagen, zijn er ook langere periodes waarin de koers steviger daalt.

In de afgelopen bull markets van bitcoin waren die grotere correcties vaak tussen de 30% en 40%. Hieronder zie je de kaart van 2017. De dalingen zijn soms fors, maar alles bij elkaar steeg de koers in een jaar van $1000 naar $20.000 - een factor 20!

Om een idee te krijgen van de te verwachten diepte van een correctie, kun je kijken naar de voortschrijdende gemiddelden. We schreven hier eerder dit artikel over.

Ter vergelijking vind je hieronder de kaart met de 50-, 100- en 200-daagse EMA op dezelfde schaal als de kaart hierboven. Je kunt goed zien dat de koers telkens een tijdje ruim boven alle EMA's ligt, en dan bij de correcties tot onder de 50-daagse EMA daalt, en vaak ook tot (iets) onder de 100-daagse EMA.

Is dit de eerste echte correctie?

Laten we tot slot eens kijken naar hoe het er nu voor staat. Sinds begin oktober heeft de koers geen van de EMA's geraakt. Zelfs de daling vandaag naar $32.500 komt er nog niet in de buurt.

Ook procentueel is de daling nog niet enorm, zo'n 22% vanaf de top. Wat misschien een rol speelt is de grootte van het getal. Een daling van $42.000 naar $32.500 klinkt toch heftiger dan een daling van $420 naar $325!

Kortom, als het hierbij blijft dan is dit slechts een klein hobbeltje in een lange, sterke stijging. Pas als we voor een paar weken zwakte zien in de koers, en misschien nog wel wat verder dalen, dan kunnen we spreken van de eerste echte correctie.

Op de eerste kaart in dit artikel zie je een stijgende trendlijn sinds begin december. Die is vandaag precies geraakt en dus nog intact. Pas als die gebroken wordt, ligt een wat langere correctie voor de hand. Een realistische ondergrens is $25.000 op basis van 40% daling en on-chain analyse.

Dat kan echter ook best pas in februari gebeuren bij een koers boven de $60.000. De bull markets van bitcoin hebben wel vaker twijfelaars in verwarring achtergelaten, wachtend op de correctie die niet kwam.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.