Bitcoin viert vandaag 12e verjaardag met koers boven 34.000 dollar

Terwijl de bitcoinkoers op duizelingwekkend tempo oploopt en inmiddels de $34.000 is gepasseerd, viert bitcoin zijn 12e verjaardag. In het eerste bitcoinblock zit een boodschap verborgen, erin gestopt door de bedenker. Toeval, of een aanklacht tegen het systeem?

Bitcoin

Bitcoin viert vandaag 12e verjaardag met koers boven 34.000 dollar
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Genesis, het Griekse woord voor oorsprong of begin, is de naam die het eerste Bijbelboek en het eerste bitcoin-block met elkaar delen. Op 3 januari 2009 programmeerde Satoshi Nakamoto het genesis block in de broncode van bitcoin.

Het zou nog 6 dagen duren voor het volgende block, het eerste normale block, aan het genesis block zou worden toegevoegd. Sindsdien volgt er grofweg elke 10 minuten een block. Vandaag, precies 12 jaar later, zijn we bij block #664286 aangekomen, net voorbij de derde halving op block #630000.

The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks

In het genesis block nam Satoshi bovenstaande referentie op naar The Times van die dag. Misschien diende het alleen als bewijs dat het eerste block daadwerkelijk op die datum is gemaakt. Maar de gekozen kop is te opmerkelijk om te negeren.

Het was in het diepst van de crisis van 2008-2009, waar banken vielen als dominostenen en de staat aan de lopende band banken moest redden. Te grote risico's genomen. De bonus was voor de bankiers, de malus voor de belastingbetaler. Is bitcoin een j'accuse, met grote gevolgen voor de geschiedenis?

Het is in die lijn dat sommige bitcoiners pleiten voor "unbanking the banked", een parodie op het missionaire streven van de westerse financiële sector om iedereen toegang te geven tot financiële diensten, en ze zo uit de armoede te hijsen: "banking the unbanked".

Bitcoins antithese suggereert dat het helemaal niet zo fijn is om "banked" te zijn. Het zijn boeven, die bankiers. Beter kun je je eigen bank zijn. Be your own bank.

Een jaarlijkse bankrun

In 2008 en 2009 vielen banken om zodra teveel rekeninghouders tegelijk hun geld van de bank haalden: een bankrun. Dat kon ontstaan door fractioneel bankieren, waarbij de bank niet voor elke euro die het schuldig is ook daadwerkelijk een euro in bezit heeft.

De aanklacht tegen de bailout for banks is daarmee indirect een aanklacht tegen fractioneel bankieren, en pleit ervoor dat mensen hun eigen geld bezitten.

Dat klinkt misschien gek, met geld op je rekening bezit je toch ook je eigen geld? Nope. Het saldo op de rekening van een bank is geen geld, maar een vordering op de bank. Pas als je contant geld opneemt, heb je daadwerkelijk geld in bezit.

Bij bitcoin werkt dat hetzelfde. Bitcoins die bij een exchange of broker op de rekening staan zijn niet van jou. Als de tegenpartij failliet gaat of verdwijnt met het geld, heb je pech gehad, net als bij een bank. Vandaar de uitspraak not your keys, not your coins.

Als je voor langere tijd bitcoins wilt bewaren, kun je die het beste in eigen beheer hebben. Maar soms is het handig om een beetje bitcoin bij een andere partij onder te brengen, bijvoorbeeld om mee te handelen, of omdat je een fonds bestuurt die juridisch zelf geen bitcoins mag bezitten.

De verjaardag van bitcoin is voor sommige bitcoiners een moment om hier de aandacht op te vestigen. Onder de noemer 'proof of keys' roepen ze iedereen op om op 3 januari al hun bitcoin van exchanges af te halen. Daarmee moet blijken dat de bitcoinbeheerder daadwerkelijk de bitcoins in kas heeft, en niet stiekem begonnen is met fractioneel bankieren, en meer bitcoins heeft verkocht dan er zijn. Een georganiseerde bankrun dus!

Een betrouwbare bewaarpartij

Het klinkt mooi, be your own bank, maar het is best lastig. Er is een hoop waar je aan moet denken en wat je fout kunt doen, zeker als je een groot vermogen in bitcoin aanhoudt, en je beveiliging daarbij moet passen.

Een deel van de bitcoinbezitters kiest er daarom bewust voor om samen te werken met een bewaarpartij, een custodian. Soms beheren die het vermogen, soms helpen ze met de beveiliging door een deel van de sleutels te beheren. Voor sommige professionele partijen zal dit wellicht een voorwaarde zijn voor investering in cryptovaluta.

Zo'n bewaarpartij zou ook als tweede laag bovenop bitcoin kunnen functioneren, en snelle en goedkope betalingen kunnen faciliteren. Denk aan Paypal die in de Verenigde Staten hun klanten bitcoin laat kopen en verkopen, en in de komende maanden laat gebruiken om mee te betalen.

Omdat ze niet meer weg te denken zijn, moeten we aandacht hebben voor het kunnen verifiëren dat een bewaarpartij daadwerkelijk betrouwbaar is, en precies de bitcoins bezit die ze zou moeten bezitten. Hopelijk zal een 'proof of reserve' uiteindelijk standaard worden. Hier zie je bijvoorbeeld die van handelsplatform Kraken.

Een partij die sjoemelt met het aantal bitcoins zal snel tegen de lamp lopen. In tegenstelling tot euro's en dollars is er bij bitcoin geen manier om extra bij te drukken. Met de snelle waardestijging van bitcoin is het haast onmogelijk voor een partij om een tekort uit eigen zak aan te vullen!

Hoe bewaar jij je bitcoin?

De verjaardag van bitcoin kan ook voor jezelf een goed moment zijn om na te denken over hoe je je bitcoin bewaart. Zeker in een bull market met koersdoelen van $100.000 tot $400.000 moet je rekening houden met de waarde van je vermogen over een jaar, en niet alleen met de waarde nu.

Is je beveiliging ook goed genoeg voor tien keer zoveel vermogen? Ieder voor zichzelf moet die afweging maken. Mocht je inspiratie willen, we schreven er dit artikel over. En je kunt altijd even komen buurten op Telegram of Twitter!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.