Bitcoin boven de 30.000 dollar, what's next?

Iets meer dan twee weken geleden waren we blij dat bitcoin eindelijk de $20.000 doorbrak. Geen twijfel mogelijk, nu was het echt hoger dan in 2017. En nu zitten we boven de $30.000. Waar eindigt dit?

Bitcoin

Bitcoin boven de 30.000 dollar, what's next?
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Eind november kwamen we ontzettend dichtbij de $20.000. Eerst $19.500, daarna $19.888. Veel media knalden er snel een 'bitcoin op recordkoers' artikeltje uit en wij besloten dat ook maar te doen. Het was maar ten dele waar: niet op alle exchanges was bitcoin boven de hoogste koers in 2017 gekomen.

Twee weken geleden, op 16 december was er geen speld meer tussen te krijgen. De prijs kwam flink boven de $20.000, en dus overal een all time high. Daarna was het haast elke dag raak. Record na record volgde. Met vandaag een volgende grote mijlpaal, bitcoin staat boven de $30.000.

Op naar de $100.000

Op lange termijn zien veel analisten een verdere stijging. Onder pseudoniem Plan B maakte een Nederlandse analist in 2019 en 2020 een aantal modellen die een verband leggen tussen de koers en de stock-to-flow van bitcoin. Daarin wordt een koersdoel van tussen $90.000 en $288.000 voorzien in 2021.

Het zijn nu hoofdzakelijk professionele beleggers die instappen. Eerst zagen we vooral rijke particulieren en family offices, intussen zijn het ook beursgenoteerde bedrijven en verzekeraars die bitcoin op de balans zetten. De bekendste is MicroStrategy die voor meer dan $1 miljard aan bitcoin kocht en er nu ruim 70.000 bezit. Maar de lijst met bedrijven wordt steeds langer.

Zij zien bitcoin als bescherming tegen inflatie. Daarmee doelt men niet in eerste instantie op de inflatie van consumentenprijzen die we met de CPI meten, maar op asset inflation. Er is steeds meer geld nodig om assets te kopen die een bepaald rendement behalen.

'Bitcoin is het goud van de 21ste eeuw', schreef Tom Fitzpatrick, analist van Citi, in een recent rapport. Op basis van technische analyse bepaalde hij voor bitcoin een koersdoel van $318.000 in december 2021.

Komt er een correctie?

Dat betekent niet dat de koers van bitcoin nu in één rechte lijn omhoog gaat. Het is heel normaal in een bull market dat de prijs ook af en toe weer een stukje daalt. Zo'n correctie was in het verleden regelmatig 20-30%, en dat zou nu ook kunnen gebeuren.

Sommige analisten verwachten dat de correcties in de toekomst minder diep zullen zijn, omdat professionele beleggers minder sterk reageren op een plotslinge daling. Ze hebben een plan en voeren dat uit.

Op dit moment is de koers behoorlijk ver gestegen boven de gemiddelde van laten we zeggen 100 dagen of 20 weken. Dat zijn niveau's die vaak opnieuw opgezocht worden tijdens een stijging. Als we nu een correctie zouden zien naar de 100-daagse MA dan dippen we naar $18.300.

Dat is wel erg stevig. Meer voor de hand ligt een hertest van de top in 2017 op $20.000 (-34%) of het opvullen van de CME-gap op $23.500 (-22%). Of gewoon geen dip. Want de bull markets zijn nietsontziend. Je denkt wel even te kunnen wachten op een dip, en dan komt ie gewoon niet...

btc-2021-02.png

Verdieping

Dikke kans dat dit de eerste keer is dat je in aanraking komt met bitcoin. Of er weleens van hebt gehoord, maar je er nog nooit in hebt verdiept. Lastig, want voor veel mensen is de wereld van bitcoin even wonderlijk als complex. Geen nood, want we hebben een vierluik klaargezet waarin je in begrijpelijke taal geïntroduceerd wordt. Zie het als een guided tour.

Wat is bitcoin, en hoe is het ontstaan?

Iedereen heeft wel eens van bitcoin gehoord, maar wat is het nu eigenlijk? Is bitcoin digitaal geld? Is het een technologie? Een investering? Een ideologie? Of van alles een beetje? In dit artikel geven we een kort overzicht van wat het is, en iets over het ontstaan.

Hoe koop je bitcoin?

Je weet nab ovenstaand artikel dat bitcoin alle functies van geld vervult en je wil er wat van in bezit hebben, als belegging of omdat je ermee wil experimenteren. Hoe werkt dat? Welke manieren zijn er om bitcoin te kopen? En welke daarvan is de beste? Je leest het hier.

Hoe bewaar je bitcoins?

Om bitcoin te kunnen bezitten, moet je het ergens bewaren. Die plek wordt doorgaans aangeduid met het Engelse woord wallet. Iets minder vaak kom je de Nederlandse vertaling tegen: portemonnee. Er zijn allerlei soorten wallets, en in dit artikel vertellen we je daar meer over.

Waarom stijgt de koers nu zo hard?

In 2017 was bitcoin wekelijks in het nieuws. Velen hebben het daarna uit het oog verloren. De koersen kelderden en de hype was voorbij. Wat is er in de tussentijd gebeurd? Bitcoin was toch dood, waarom staat de koers nu opnieuw op het niveau van toen? In dit artikel praten we je bij.

Meer weten?

Ben je journalist, reporter, redacteur of werkzaam in de financiële sector? Schroom dan niet contact met ons op te nemen voor aanvullende informatie. We maken graag tijd om achtergrondinformatie te verstrekken of je te woord te staan voor vragen of opmerkingen.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.