Nieuw record: Prijs van bitcoin stijgt tot ruim boven de 20.000 dollar

Het is nog niet lang geleden dat bitcoin een nieuw prijsrecord schreef, maar de grens van 20.000 dollar bleek een brug te ver. Tot vandaag. De prijs van bitcoin steeg tot ruim boven de vorige all time high. Wat nu het vooruitzicht is? Lees mee.

MarktBitcoin

Nieuw record: Prijs van bitcoin stijgt tot ruim boven de 20.000 dollar
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

De vorige keer dat we over de prijs van bitcoin schreven, was op 30 november. “Bitcoin zet de hoogste koers ooit op de borden”, schreven we toen. Dat was waar, maar enkel op specifieke beurzen. Pas als de prijs boven de 20.000 dollar zou komen, waren de records op alle platforms verbroken.

Dat gebeurde niet. Er volgde een correctie, een signaal dat de voor velen betoverende grens van 20.000 dollar nog te hoog gegrepen was. Tot vandaag. Op het moment van schrijven beweegt de koers van bitcoin tussen de $20.100 en $20.400.

Bitcoin, ATH
Koers van bitcoin stijgt naar recordhoogte (bron)

Voor analisten was het niet de vraag of deze prijsgrens doorbroken zou worden, maar wanneer. Waarom? Hieronder noemen we enkele drijvende krachten achter de prijsstijging.

Bitcoin beschermt vermogen tegen inflatie. Nu centrale banken hebben aangekondigd de rente nog jarenlang laag te houden, en op zoek te gaan naar hogere inflatie, neemt de interesse in bitcoin toe. In het persbericht waarmee het beursgenoteerde techbedrijf MicroStrategy de aankoop van bitcoin aankondigde stond het zo:

Bij het overwegen van verschillende soorten activa om in te investeren, zag MicroStrategy dat de bijzondere eigenschappen van Bitcoin niet alleen een redelijke afdekking tegen inflatie bieden, maar ook het vooruitzicht op een hoger rendement dan andere investeringen.

De zienswijze van MicroStrategy wordt door steeds meer bedrijven en vermogenden onderstreept. Zelfs verzekeraar MassMutual maakte onlangs bekend 100 miljoen dollar in bitcoin te steken. Daarmee geeft het een veelzeggend signaal af: bitcoin is veilig en liquide genoeg voor grote en conservatieve (financiële) instellingen.

Dat brengt ons bij het tweede: bitcoin bezitten is minder risicovol geworden. De munt doorstond de zogeheten halving, een belangrijke gebeurtenis waarbij het aanbod van nieuwe bitcoins in één klap halveert. Daarnaast hebben wereldwijd tienduizenden mensen en bedrijven aan het ecosysteem gesleuteld. Dat heeft ervoor gezorgd dat het voor professionele investeerders zoals bedrijven, fondsen en rijke personen toegestaan en aantrekkelijker is geworden om erin te investeren.

Tenslotte speelt eenvoudigweg de wet van vraag en aanbod. Bitcoin wordt steeds schaarser, terwijl de vraag ernaar toeneemt. Deze schaarste is precies wat het aantrekkelijk maakt voor investeerders. Ter illustratie: de 900 nieuwe bitcoins die iedere dag door miners in omloop worden gebracht, zijn de afgelopen 2 kwartalen door één financieel dienstverlener opgekocht.

Met het doorbreken van het vorige prijsrecord breekt voor bitcoin een nieuwe periode aan. Een periode van price discovery, voor handelaars ookwel ‘het grote onbekende’ waarin steun en weerstand nog ontdekt moeten worden.

Op korte termijn is alles mogelijk. Sinds het begin van de coronacrisis zijn de financiële markten turbulent en kan een tegenvallend economisch resultaat of een verrassend vaccin de markt flink op z'n kop zetten.

Op lange termijn zien veel analisten een verdere stijging. 'Bitcoin is het goud van de 21ste eeuw', schreef Tom Fitzpatrick, analist van Citi, in een recent rapport. Op basis van technische analyse bepaalde hij voor bitcoin een koersdoel van $318.000 in december 2021. Dat klinkt misschien bizar veel, maar als de geschiedenis ook maar een beetje rijmt dan zou de top van de komende bull market in 2021 ruim boven de $100.000 liggen.

Bitcoin, ATH, Breakout
Bitcoin in price discovery, voor handelaars onbekend terrein (bron)

Verdieping

Dikke kans dat dit de eerste keer is dat je in aanraking komt met bitcoin. Of er weleens van hebt gehoord, maar je er nog nooit in hebt verdiept. Lastig, want voor veel mensen is de wereld van bitcoin even wonderlijk als complex. Geen nood, want we hebben een vierluik klaargezet waarin je in begrijpelijke taal geïntroduceerd wordt. Zie het als een guided tour.

Wat is bitcoin, en hoe is het ontstaan?

Iedereen heeft wel eens van bitcoin gehoord, maar wat is het nu eigenlijk? Is bitcoin digitaal geld? Is het een technologie? Een investering? Een ideologie? Of van alles een beetje? In dit artikel geven we een kort overzicht van wat het is, en iets over het ontstaan.

Hoe koop je bitcoin?

Je weet nab ovenstaand artikel dat bitcoin alle functies van geld vervult en je wil er wat van in bezit hebben, als belegging of omdat je ermee wil experimenteren. Hoe werkt dat? Welke manieren zijn er om bitcoin te kopen? En welke daarvan is de beste? Je leest het hier.

Hoe bewaar je bitcoins?

Om bitcoin te kunnen bezitten, moet je het ergens bewaren. Die plek wordt doorgaans aangeduid met het Engelse woord wallet. Iets minder vaak kom je de Nederlandse vertaling tegen: portemonnee. Er zijn allerlei soorten wallets, en in dit artikel vertellen we je daar meer over.

Waarom stijgt de koers nu zo hard?

In 2017 was bitcoin wekelijks in het nieuws. Velen hebben het daarna uit het oog verloren. De koersen kelderden en de hype was voorbij. Wat is er in de tussentijd gebeurd? Bitcoin was toch dood, waarom staat de koers nu opnieuw op het niveau van toen? In dit artikel praten we je bij.

Meer weten?

Ben je journalist, reporter, redacteur of werkzaam in de financiële sector? Schroom dan niet contact met ons op te nemen voor aanvullende informatie. We maken graag tijd om achtergrondinformatie te verstrekken of je te woord te staan voor vragen of opmerkingen.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.