Prijs bitcoin stijgt naar hoogste niveau ooit

Bitcoin zet de hoogste koers ooit op de borden. Het vorige record stamt uit december 2017 en vormde het eind van een stormachtige koersexplosie. In de afgelopen jaar is er heel veel gebeurd. De 19.666 dollar van toen was het eind, nu is het pas het begin.

Bitcoin

Prijs bitcoin stijgt naar hoogste niveau ooit
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter & Peter Slagter

Het was een wilde rit in 2017. In januari kostte een bitcoin nog rond de $800 en haast niemand kende het. Dat veranderde met het stijgen van de koers. Elk nieuw duizendtal haalde de krant, en aan het eind van het jaar was iedereen expert. Je kon geen kroeg binnenlopen of het ging erover.

Het ging niet alleen over bitcoin trouwens, maar ook over al die honderden andere cryptomuntjes, sommige een paar weken eerder in elkaar geknutseld om gretige consumenten van hun zakgeld af te helpen.

De opmars eindigde in december 2017 iets onder de $20.000, zo'n 100 keer zo hoog als drie jaar eerder, toen de koers nog kort onder de $200 kwam. De markt was oververhit, een hype, een bubbel. De stevige daling die hierop volgde joeg het grootste deel van de gokkende consumenten weg.

Na een afkoelperiode van ruim twee jaar is de koers weer aan het stijgen. Van $5000 in maart naar $10.000 in september, en nu naar bijna $20.000. Op maandag rond 4 uur in de middag schreef de koers op de beurs Bitstamp een nieuw record. Een nieuwe all time high.

Bitcoins prijsrecord verschilt per beurs. Pas als de prijs boven de 20.000 dollar is gekomen, zijn de records op alle platforms verbroken.

Nog weinig consumenten

De koers staat op hetzelfde niveau als drie jaar geleden, maar van een hype onder consumenten is nog absoluut geen sprake. Deze keer zijn het vooral professionele investeerders die kopen. De door hen gekochte bitcoins komen voorlopig niet meer op de markt, maar verdwijnen voor lange termijn in een stevige digitale kluis.

Zo kreeg de Amerikaanse financieel dienstverlener Grayscale, dat institutionele beleggers via hun fondsen in bitcoin laat beleggen, alleen al in het derde kwartaal van dit jaar $720 miljoen aan nieuw geld binnen.

Deze zomer hoorden we voor het eerst over bedrijven die bitcoin op hun balans zetten om hun kaspositie tegen inflatie te beschermen. Het opvallendst is MicroStrategy, een aan de Amerikaanse NASDAQ genoteerde softwarebouwer, die voor 425 miljoen dollar ruim 38.000 bitcoin kocht.

In oktober volgde Square. Het bedrijf achter de in Amerika populaire betalingsapp Cash App kocht voor 50 miljoen dollar aan bitcoin. In dezelfde maand kondigde Paypal aan dat Amerikanen bij hen ook bitcoin kunnen kopen en verkopen.

On-chain analist Willy Woo concludeerde op basis van de data van Glassnode dat de kopers vooral mensen met een grote beurs zijn: bedrijven, fondsen en rijke personen. Hij ziet dat aan grotere hoeveelheden per transactie, iets wat over-the-counter verkopers bevestigen.

Hij haast eraan toe te voegen dat het nieuw geld is, investeerders die nog geen bitcoin hadden. Maar het is dus hoofdzakelijk smart money. De interesse van consumenten is nog niet hoger dan de afgelopen jaren tijdens de bear market.

Hoe lang dat gaat duren is overigens de vraag. Sinds eind oktober kunnen Amerikanen via Paypal bitcoin kopen zonder ingewikkelde aanmeldprocedure. Uit analyse van Pantera Capital blijkt dat dit nu al voor ruim $20 miljoen dollar per dag aan bitcoinaankopen zorgt.

Minder risico's

Voor het grote publiek is bitcoin alweer een paar jaar dood. Maar in de schaduw van een koude bear market hebben wereldwijd tienduizenden programmeurs, ontwerpers, hackers, ondernemers, investeerders, journalisten, politici en economen gebouwd aan techniek, regelgeving en allerlei ondersteunende financiële diensten.

Deze ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat het voor professionele investeerders zoals bedrijven, fondsen en rijke personen toegestaan en aantrekkelijker is geworden om te investeren.

Zo is er in veel landen duidelijkheid gekomen over de wettelijke status van bitcoin. Zaken als toezicht, belasting en eigendom zijn vastgelegd. Sinds deze zomer mogen banken in de Verenigde Staten cryptovaluta bewaren voor hun klanten.

Toen Facebook in de zomer van 2019 de Libra aankondigde als nieuwe cryptomunt, stond de hele wereld op z'n kop. De Franse minister van financiën Bruno Le Maire noemde het uitgesloten dat de Libra een soevereine valuta wordt: 'It can't and it must not happen'.

In de Verenigde Staten moest Facebook-baas Mark Zuckerberg uitleg komen geven. Tijdens een urenlange hoorzitting werd hij ondervraagd door het congres. Bij bitcoin is er geen CEO die men op het matje kan roepen. Er is geen hoofdkantoor en geen beursnotering.

Het bestaan van bitcoin lijkt in toenemende mate door overheden, toezichthouders en internationale instanties zoals het IMF en de BIS als een gegeven te worden gezien. 'Het is er nu eenmaal en het is niet te stoppen', betoogde congreslid Patrick McHenry tijdens de Libra-hoorzittingen.

Bescherming tegen inflatie

Bitcoin is het eerste en enige digitaal schaarse geld. Het lijkt tegenstrijdig: digitaal en schaars. Vrijwel alles wat digitaal is kun je zo vaak kopiëren als je wilt. Bitcoin is de uitzondering. Het is inmiddels praktisch onmogelijk om als individuele partij de geldhoeveelheid aan te passen en dat wordt alleen maar lastiger naarmate de munt meer bezitters en meer waarde krijgt.

Elke dag worden 900 nieuw bitcoins in omloop gebracht door de miners. Dat is niet altijd zo geweest en zal ook niet altijd zo zijn. Elke vier jaar wordt de nieuwe uitgifte - en daarmee de inflatie - gehalveerd. Lees meer hierover in onze serie over de bitcoin halving. Bitcoin wordt dus steeds schaarser!

Deze schaarste is precies wat het aantrekkelijk maakt voor investeerders. Het monetaire beleid ligt vast in de broncode. Niemand kan zomaar extra bitcoins maken. Overheden, centrale banken en techbedrijven niet, maar ook de miners en investeerders niet.

Het aanbod van nieuwe bitcoins is nog minder gevoelig voor de vraag dan goud. Daar zullen de gouddelvers harder gaan werken en meer goud produceren als de koers hoger wordt. Als bitcoindelvers harder gaan werken dan zorgt dat niet voor meer nieuwe bitcoins, maar voor meer beveiliging van het netwerk.

'Bitcoin is het goud van de 21ste eeuw', schreef Tom Fitzpatrick, analist van Citi, in een recent rapport. Op basis van technische analyse bepaalde hij voor bitcoin een koersdoel van $318.000 in december 2021.

Nu centrale banken hebben aangekondigd de rente nog jarenlang laag te houden, en op zoek te gaan naar hogere inflatie, neemt de interesse in bitcoin toe. In het persbericht waarmee MicroStrategy de aankoop van bitcoin aankondigde stond het zo:

Bij het overwegen van verschillende soorten activa om in te investeren, zag MicroStrategy dat de bijzondere eigenschappen van Bitcoin niet alleen een redelijke afdekking tegen inflatie bieden, maar ook het vooruitzicht op een hoger rendement dan andere investeringen.

Dit verklaart ook waarom de koers nu zo snel stijgt. Iedereen die uit bitcoin wilde stappen heeft dat de afgelopen jaren kunnen doen. De vraag overstijgt het aanbod aan nieuwe bitcoins. Alleen al de bitcoinaankopen van bitcoinfonds Grayscale zijn ongeveer gelijk aan wat er in totaal aan nieuwe bitcoin in omloop werd gebracht. En dus stijgt de prijs.

Op naar de $100.000

Boven de $20.000 komen we in uncharted territory. Waar gaat het heen?

We moeten daarbij onderscheid maken tussen de korte en lange termijn. Op korte termijn is van alles mogelijk. Sinds het begin van de coronacrisis zijn de financiële markten turbulent. Een tegenvallend economisch resultaat of een verrassend vaccin kan markten flink op z'n kop zetten.

Omdat de prijsstijging van de afgelopen maanden niet gedreven wordt door wilde speculatie is $20.000 geen doorslaggevend punt. Het zou best kunnen dat we nu eerst een correctie zien naar bijvoorbeeld $15.000 en dan rustig de stijging vervolgen.

Op lange termijn zien veel analisten een verdere stijging. Onder pseudoniem Plan B maakte een Nederlandse analist in 2019 en 2020 een aantal modellen die een verband leggen tussen de koers en de stock-to-flow van bitcoin. Daarin wordt een koersdoel van tussen $90.000 en $288.000 voorzien in 2021.

Dat klinkt misschien bizar veel, maar kijk eens naar onderstaande kaart. Daar zie je de recordkoers van $1212 in januari 2017. Na drie jaar was de koers eindelijk boven het vorige record gekomen, dat stond op $1177 eind 2013.

Inmiddels weten we wat er is gebeurd na januari 2017. Van die $1212 steeg de koers nog zo'n 1600% naar bijna $20.000. Hoe de toekomst eruit ziet weet niemand, maar als de geschiedenis ook maar een beetje rijmt dan zou de top van de komende bull market in 2021 ruim boven de $100.000 liggen.

Dit moment zal voor velen aanleiding zijn om eens opnieuw te kijken naar bitcoin. Wellicht verschuift de vraag van wat het risico is om bitcoin te bezitten naar de vraag wat het risico is om geen bitcoin te bezitten.

Als je graag meer wilt weten over bitcoin: We hebben op onze homepage onder het kopje 'De bitcoin-basis' vier artikelen klaargezet om je op weg te helpen!

Houd je meer van luisteren? Check dan de podcast Satoshi Radio op YouTube of Spotify, of de samenvattingen van de afleveringen op onze site.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.