Bitcoin op weg naar het hoogste punt ooit

Eind 2017 bereikte bitcoin de hoogste koers van $20.000 als daverend einde van een twee jaar durende bull market waarin bitcoin 100 keer zoveel waard werd. Na twee jaar afkoelen zijn we weer op weg naar deze all time high. Is het nu slechts het begin?

Bitcoin

Bitcoin op weg naar het hoogste punt ooit
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Op 9 september tikte de koers van bitcoin nog even 9980 dollar aan op Binance. Het was de laatste keer dat we een viercijferig getal hebben gezien. Op 21 oktober gingen we - tijdens de Satoshi Radio opname - door de 13.000 dollar heen, waarmee we de hoogste koers van 2020 noteerden. Did the bull begin its run?

Bitcoin zat nog steeds in een groter patroon. Begin november brak bitcoin eerst boven de piek van 24 juni 2019 op 13.970 dollar, en daarna uit het patroon met een sprong naar 15.750 dollar op 5 november.

Inmiddels zitten we ruim boven de 16.000 dollar. Laten we eens kijken wat analisten hierover zeggen.

On-chain analist Willy Woo concludeert op basis van de data van Glassnode dat de kopers vooral mensen met een grote beurs zijn: high net worth individuals. Hij ziet dat aan grotere hoeveelheden per transactie, iets wat over-the-counter verkopers bevestigen.

Hij haast eraan toe te voegen dat het nieuw geld is, investeerders die nog geen bitcoin hadden. Maar het is dus hoofdzakelijk smart money, en nog geen consumenten. De aandacht onder retail investors is nog niet hoger dan de afgelopen jaren tijdens de bear market.

Grote investeerders

Sinds het begin van de coronacrisis, en zeker nu centrale banken expliciet sturen op hogere inflatie, zijn professionele investeerders op zoek naar manieren om hun vermogen goed de crisis door te loodsen.

Het begon met Paul Tudor Jones in mei dit jaar, en de nieuwste toevoeging is miljardair Stan Druckenmiller die op CNBC vertelde dat 'als goud werkt, dan werkt bitcoin beter'.

Deze zomer hoorden we voor het eerst over bedrijven die bitcoin op hun balans zetten om hun kaspositie tegen inflatie te beschermen. Het opvallendst is MicroStrategy, een aan de Amerikaanse NASDAQ genoteerde softwarebouwer, die voor 425 miljoen dollar ruim 38.000 bitcoin kocht.

In oktober volgde Square. Het bedrijf achter de in Amerika populaire betalingsapp Cash App kocht voor 50 miljoen dollar aan bitcoin. In dezelfde maand kondigde Paypal aan dat Amerikanen bij hen ook bitcoin kunnen kopen en verkopen.

Het bitcoinfonds Grayscale had in het derde kwartaal dit jaar het beste kwartaal ooit met 1,05 miljard dollar aan nieuwe beleggingen, waarvan 719 miljoen dollar in hun bitcoin-fonds.

Daarmee wordt het onderwerp schaarste weer stevig op de agenda gezet. Alleen al de bitcoinaankopen van Grayscale zijn ongeveer gelijk aan wat er in totaal aan nieuwe bitcoin in omloop werd gebracht!

Bitcoin bijna op all time high

Het wordt tijd om het over de all time high van bitcoin te hebben. Die ligt rond de 20.000 dollar in december 2017. In sommige valuta zit de koers er al boven, in de dollar en euro nog niet.

Maar interessanter is wellicht om te kijken naar de market cap, de totale marktwaarde van bitcoin. Die wordt elke dag een beetje groter door de nieuwe bitcoins die in omloop worden gebracht door de miners die met hun rekenkracht het netwerk beveiligen. Dat was begin dit jaar nog 1800 bitcoin per dag, en is sinds 11 mei nog maar 900 bitcoin per dag.

Dat betekent dat bij een gelijkblijvende koers de marktwaarde groeit. En dat betekent dan weer dat we eerder een nieuwe all time high hebben van de totale marktwaarde van bitcoin dan van de koers, zie de kaart hieronder.

Overigens verwachten veel analisten dat ook een all-time-high in dollars en euro's niet lang meer op zich laat wachten. Omdat op deze koers zo weinig gehandeld is - een thin zone noemen technisch analisten dat - kan de stijging snel gaan.

Veel bitcoinanalisten verwachten dat boven de 20.000 dollar de bull market pas echt begint. Dan komt het bij velen weer op de radar: oh, bitcoin is toch niet dood.

En pas boven een totale marktwaarde van 1.000 miljard dollar (bitcoinkoers van 54.000 dollar) wordt bitcoin groot genoeg voor de echt grote investeerders.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.