Bitcoin in steeds meer valuta op all time high

Bitcoin zit stevig in het zadel de laatste weken. Bedrijven zetten duizenden bitcoins op de balans om zich te beschermen tegen inflatie. Investeerders verstevigen hun positie. De koers stijgt, en... staat in sommige landen al op een all time high! Een kijkje naar bitcoin in andere valuta.

Bitcoin

Bitcoin in steeds meer valuta op all time high
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Velen herinneren zich nog wel de koortsige en surrealistische bull run in 2017 met een piek iets onder de 20.000 dollar voor een bitcoin. Een logische bear market volgde. De koers gaat de afgelopen maanden goed, met een gestage stijging van rond de $8000 deze zomer naar boven de $13.000 de afgelopen week. Maar een nieuwe all time high is nog best een eind weg. In dollars tenminste. Er zijn verschillende valuta waar de bitcoinkoers de afgelopen week een nieuw hoogtepunt bereikte.

Munten zoals de Braziliaanse real en de Turkse lira verloren flink in waarde ten opzichte van de dollar, waardoor alles wat in dollars uitgedrukt wordt daar duurder is geworden. Dan kun je denken aan vaten olie en iPhones, maar dus ook bitcoin.

Om je een beeld te geven hoe andere munten het doen heb ik er een paar in een kaartje gezet.

btc-all-time-high.png

Vorige week verstuurde Alistair Milne onderstaande tweet. Hij noemt niet alleen een aantal landen en munten, maar eindigt met "... daarna alle andere fiat-valuta".

Dat klinkt dramatisch, maar is wel het perspectief dat door steeds meer macro guys gegeven wordt. Raoul Pal had het gisteren over een supermassive black hole die alle andere assets opzuigt en vernietigt.

Hij wijst daarbij op de unieke eigenschap dat het aantal nieuwe bitcoins dat in omloop komt volledig ongevoelig is voor de vraag ernaar. Nu is er in de praktijk wel enig verband tussen uitgifte en vraag omdat als de rekenkracht toeneemt de block time iets lager zal zijn, maar de essentie klopt. Je kunt niet net als bij goud meer uit de grond gaan halen.

We wachten af of de perfect storm uitpakt zoals velen verwachten!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.