Sparta Rotterdam spaart bitcoins om jeugdopleiding mee te betalen

Eredivisieclub Sparta Rotterdam heeft een leuke sponsordeal gesloten met Knaken, een Nederlandse cryptocurrency broker. Het resultaat is een met bitcoin gevulde spaarpot om de jeugdopleiding mee te betalen. Hoe die wordt gevuld? Lees mee.

BedrijfslevenBitcoin

Sparta Rotterdam spaart bitcoins om jeugdopleiding mee te betalen
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Het idee is eenvoudig. Iedere keer als Sparta een belangrijke teamprestatie neerzet, ontvang de club een beloning in de vorm van bitcoin. Sparta heeft voor dit doeleinde een eigen bitcoin-adres gepubliceerd, zodat supporters en geïnteresseerden kunnen zien hoe vol de spaartpot zit.

“We kwamen met dit idee omdat voetbalclubs en vooral de jeugdopleidingen van clubs het financieel erg moeilijk hebben als gevolg van de coronacrisis,” vertelt Knaken-eigenaar Ronald Jonkers. “De jeugdopleiding van Sparta heeft een aantal grote spelers voortgebracht en het is belangrijk om daarin te blijven investeren. Sparta is een geweldige club met een lange traditie en wij willen er graag aan bijdragen om die in stand te houden.”

De begin september geopende spaarpot bleef tot voor kort leeg. Ruim een maand was er maar één transactie te zien, met een waarde van 0,00099552 BTC. “Deze transactie komt niet van ons, maar van een persoon met humor,” vertelt Jonkers. “Als je goed kijken komt de betaling van een adres dat begint met 1AJAX. Dit is vlak voor de wedstrijd tussen Sparta en Ajax overgemaakt.” De spaarpot bleef leeg, simpelweg omdat Sparta een aantal pittige wedstrijden voor de kiezen had gekregen.

Knaken sponsort Sparta
Medewerkers Knaken voor het stadion van Sparta Rotterdam

Inmiddels is er geld in de spaarpot beland vanwege een behaalde prestatie. Vermoedelijk gaat het om de wedstrijd tussen Sparta en AZ, die op zondag 4 oktober met 4-4 in een gelijkspel eindigde. Het levert de club 0,02 BTC per doelpunt op, en dus een totaal van 0,08 BTC, zo’n 800 euro. Volgens Jonkers zijn er negen gebeurtenissen waar een beloning tegenover staat, waaronder “de nul houden, een overwinning en in het linker rijtje van de Eredivisie eindigen”.

Aan het einde van het seizoen wordt de balans opgemaakt. “Sparta kan zelf bepalen of ze het gespaarde bedrag direct omzetten [naar euro] of niet,” zegt Jonkers. “Het leuke is natuurlijk dat het uiteindelijke bedrag, naast hun eigen prestaties, afhankelijk is van de bitcoinkoers; met ons geloof in bitcoin gaan we uit van een heel mooi eindbedrag.”

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.