Binance lanceert DeFi-index

Decentralized finance (DeFi) zit in een stroomversnelling. Technologisch, in beheerd vermogen, in marktwaarde. Voor investeerders die niet op één project willen inzetten introduceerde Binance gisteren een DeFi-index: een mandje tokens om de DeFi-markt te volgen.

Binance

Binance lanceert DeFi-index
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Het is een verwarrende tijd voor bitcoinmaximalisten.

Tenminste, dat hangt er vanaf tot welke stroming van het maximalisme je behoort. Andreas Antonopoulos verdeelde ze ooit in twee. De Highlander-maximalisten ('there can be only one') zien naast bitcoin geen ruimte voor iets anders. De Pareto-maximalisten verwachten dat bitcoin altijd zo'n 80% van de totale marktwaarde zal pakken, en de rest 20%.

En dan heb je nog de maximalisten die niet alleen een verwachting hebben, maar ook een principiële of ideologische overtuiging dat het zo zou moeten zijn. Met name voor hen is dit een verwarrende tijd.

Tijdens de ICO-explosie van 2017 en 2018 was de overgrote meerderheid van de projecten geen knip voor de neus waard. Slechts bij een enkeling was een legitieme reden te vinden voor het gebruik van een blockchain of een token. Die projecten zaten ergens tussen extreem overgewaardeerd en scams. En daar wezen de maximalisten terecht op.

Maar nu is een groep projecten die samen financiële dienstverlening wil gaan decentraliseren in de komende 10-20 jaar. Decentralized finance. Gebaseerd op exact dezelfde principes van bitcoin, die trouwens een belangrijk onderdeel zal worden van decentralized finance.

Bitcoin is het enige onvervalsbaar schaarse digitale geld. En geld is de spil van finance. Natuurlijk zal er ook ruimte zijn voor andere vormen van geld, zoals stablecoins die vastgeklikt zijn aan fiatmunten. Maar bitcoin is het meest zuivere, ongerepte onderpand dat er op de wereld beschikbaar is, zo bepleitte Raoul Pal in SLP203. Onderpand voor leningen, handelen met hefboom, verzekeren, verzin het maar.

Dat zijn de diensten die decentralized finance aan het ontwikkelen is in de komende jaren. Lenen, uitlenen, handelen, escrow, investeren, speculeren, verzekeren, beschermen - om wat diensten te noemen. Meer weten hoe het werkt? Check deze BNR Cryptocast waarin ik het uitleg.

Een technologie gebaseerd op dezelfde door decentralisatie mogelijk gemaakte principes als bitcoin. Een industrie waarin uiteindelijk bitcoin centraal zal staan als belangrijkste onderpand. En projecten waar insiders makkelijk 100x hun inleg kunnen halen. Zie dan als maximalist je roer maar recht te houden.

Een DeFi-index

Steeds meer investeerders ontdekken dat decentralized finance nu serieuze vormen begint aan te nemen. Niet als voltooid en volwassen product - dat duurt nog jaren - maar als technologie in de kinderschoenen. Het internet in 2001. Toen een aandeel Amazon op 5 dollar stond. Bijna 700x zo laag als nu.

In deze extreem vroege fase is het nog onmogelijk om te bepalen welke projecten de grote winnaars worden. Je kunt iets opmaken uit het vermogen dat aan de verschillende protocollen is toevertrouwd, dat zegt iets over het netwerkeffect. Maar wedden op 1 paard is risicovol.

Gisteren is op Binance de handel in een nieuwe DeFi Composite Index Futures geopend. De index bevat de volgende projecten:

  • BAND, Band Protocol
  • COMP, Compound
  • KAVA, Kava.io
  • KNC, Kyber Network
  • LEND, Aave
  • LINK, Chainlink
  • MKR, Maker
  • SNX, Synthetic Network Token
  • SXP, Swipe
  • ZRX, 0x

Het is een perpetual future, afgerekend in dollars. Er is daarom geen einddatum aan de future, die daarmee geschikt is voor alle handelaars, van day traders tot investeerders op veel langere termijn.

En vers van de pers: vanmorgen kondigde Binance aan dat per direct ook in BZRX gehandeld kan worden, het volgende grote DeFi-project.

De groei van DeFi

Tot slot willen we nog iets laten zien van de groei die decentralized finance doormaakt. Hieronder zie je de grafieken van vier projecten. Dit zijn grafieken tegen bitcoin, dus als je in dollars gaat kijken is de groei nog veel groter. De totale marktwaarde van DeFi-projecten is nu 14,5 miljard dollar, volgens defimarketcap.io.

Op 19 april vertelden we iets over de onstuimige groei van het vermogen in stablecoins na de bloedrode beursdagen half maart. Een van de oorzaken van de groei was toenemend gebruik van stablecoins als snelle en makkelijke blootstelling aan de dollar, bijvoorbeeld in landen waar dat verboden of duur is.

Het vermogen in stablecoins was in een maand tijd met 50% gestegen. Intussen is die stijging vanaf hetzelfde startpunt bijna 300%!

Let op dat decentralized finance nog ver van volwassen is. Allerlei projecten zullen falen en teleurstellen. De markt is vermoedelijk wat te enthousiast nu, en na elke hype volgt een dieptepunt. Of dat aanstaande is, of dat we eerst nog een jaar lang grote stijgingen zien? Niemand weet het. Dus, do your own research, en wees voorzichtig!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.