Bitcoin breekt uit boven 10.000 dollar, dit jaar een nieuwe all time high?

Het is de derde keer dit jaar dat de bitcoinkoers boven de 10.000 dollar staat. Maar is er deze keer iets bijzonders aan de hand? Breken we uit een jarenlang patroon? Duik met ons mee de kaarten in!

MarktBitcoin

Bitcoin breekt uit boven 10.000 dollar, dit jaar een nieuwe all time high?
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Terugblik naar 2019

De zomer van 2019 was een turbulent hoofdstuk voor bitcoin. De koers was in korte tijd gestegen van $4000 naar bijna $14.000 op 26 juni. Parabolen domineerden de kaarten, zoals de roze lijn op de kaart hieronder. Dat kan niet goed gaan, en het ging ook niet goed.

Totaal oververhit stortte de markt in twee maanden van grote beweeglijkheid. De koers stuiterde tussen $8000 en $12.000 heen en weer. Voor een deel werd de explosieve groei en de lange stabilisatie toegeschreven aan het PlusToken-schandaal, waarbij naar verluidt zo'n 200.000 bitcoin opgehaald is door (vermoedelijk Chinese) oplichters.

Hoe het ook zij, de rest van 2019 herstelde de markt van de opwinding en vond een stevige bodem rond $7000, precies in het midden van de bitcoinmarkt van de afgelopen 3 jaar. Een omgekeerd hoofd-en-schouders-patroon kondigde het einde aan van een half jaar dalen, en op 6 januari 2020 was het zover, we gingen weer stijgen.

btc-2007-01.png

Een heftig begin van 2020

De eerste helft van dit jaar bewoog de koers grofweg tussen de $8000 en $10.500, op één stuk na, de crash van 8-12 maart en het herstel erna. In de liquiditeitscrisis van de week van 8 maart daalden alle markten tegelijk. Zilver, goud, bitcoin, aandelen, olie. Bitcoin, als kleine asset class, werd hard geraakt.

Vanaf het dieptepunt iets onder de $4000 begon een krachtige klim terug naar het bekende terrein boven de $8000 en zelfs even naar boven de $10.000. Daar kwamen we een zeer sterke weerstand tegen. Een oude vijand, de lijn over de toppen van december 2017 en juni 2019. Een jarenlang patroon.

btc-2007-02.png

Bitcoin als stablecoin

De halving was achter de rug en alles functioneerde nog naar behoren. De klap van de liquiditeitscrisis van maart was hersteld. Tijd voor een korte periode van rust. Sommigen noemden de markt saai. Bitcoin als stablecoin, wekenlang rond de $9000.

Peter Schiff maakte grapjes over bitcoin, dat goud het veel beter doet in deze economische crisis dan bitcoin. Als er dan een moment zou zijn waarop bitcoin kon laten zien wat het waard was, dan was het nu, zo zei hij in de What Bitcoin Did podcast.

Maar daarmee maakte bitcoin een heel krachtig patroon: een bull flag. De vlaggenmast loopt van $4000 naar $10.000, en de consolidatie duurt weken. Dat is een stevig fundament voor verdere groei

btc-2007-03.png

Bitcoin uitgebroken?

Tsja, dat is de vraag. De jarenlange lijn over de toppen kun je op verschillende manieren tekenen, en hangt ook af van welke koersdata je gebruikt. Opvallend is dat er nog geen enorm volume te zien is, wat wel hoort bij zo'n betekenisvolle uitbraak.

Te verwachten is daarom een backtest van deze lijn. Een perfecte instapmogelijkheid, en mogelijk dat daar het volume instroomt om krachtig door de horizontale weerstand op $10.450 heen te breken, en een hogere top neer te zetten.

Hogere toppen, hogere bodems, dat is het karakter van een bull markt. En als we dat nu gaan zien zou dat wel eens een heel grote kunnen worden. Hieronder zie je een groter plaatje met een rounded bottom met een flink aantal raakpunten.

Het eerstvolgende stuk gaat naar $15.000 in de komende 2-3 maanden. Het echte vuurwerk komt pas als we boven de rand uitbreken, en een nieuwe all time high gaan zien. Natuurlijk zullen sommigen daar winst gaan nemen, maar velen zullen hun bitcoins lekker vasthouden in afwachting van de $100.000. En als niemand verkoopt, en de rest de boot niet wil missen, dan kan het hard gaan!

btc-2007-04.png

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.