Amsterdamse WordProof wint 1 miljoen euro in blockchain-wedstrijd

De Amsterdamse startup WordProof heeft 1 van de 6 innovatieprijzen bemachtigd in de pan-Europese wedstrijd ‘Blockchains for social good’. De buit: een geldsom van 1 miljoen euro.

Adoptie

Amsterdamse WordProof wint 1 miljoen euro in blockchain-wedstrijd
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

De wedstrijd werd georganiseerd vanuit de Europese Commissie en moest bedrijven stimuleren om maatschappelijke problemen op te lossen met gebruik van blockchaintechnologie. In totaal is er 5 miljoen euro uitgereikt aan zes bedrijven.

Strijd tegen plagiaat

Sebastiaan van der Lans, WordProofWordProof wil het vertrouwen in het internet terugbrengen. “Wij bouwen aan een universeel Timestamp Ecosysteem. Een wereldwijde standaard waarmee het mogelijk wordt de betrouwbaarheid van de inhoud op internet te controleren,” zei Sebastiaan van der Lans, oprichter van WordProof, in een persbericht over de winst. Het bedrijf refereert aan een CIGI-Ipsos-onderzoek, waaruit blijkt dat het vertrouwen onder consumenten in het internet afneemt door onder meer fraude, fake nieuws en privacyproblemen.

In Nederland was DePersGroepMedia (DPG) de eerste die de technologie van WordProof in gebruik genomen heeft. “Wij verwachten dat zoekmachines en sociale media op een zeker moment erkenning zullen geven aan het feit dat DPG via timestamps eigenaarschap claimt van haar artikelen. Bij doorplaatsingen kan vervolgens DPG bovenaan de zoekresultaten te zien zijn en niet een ander platform dat toevallig groter is,” zei Van der Lans.

Eerder ontving WordProof een stimuleringssubsidie van 50.000 dollar van Block.one, het bedrijf achter EOSIO. Daarmee kon WordProof aangesloten worden op het blockchain-ecosysteem van EOS, volgens Van der Lans ‘de WordPress onder de blockchains’. Kort daarna kreeg het bedrijf een lening van 275.000 euro toegekend van het Innovatiefonds Noord-Holland.

Timestamps

WordProof werkt als volgt. Na publicatie van content, bijvoorbeeld een artikel op een website, wordt de gehele inhoud ervan omgezet naar een hash. Dat is een reeks cijfers en letters met een vaste lengte. De hash wordt vervolgens opgeslagen op een blockchain. Naderhand wordt een certificaat aangeboden dat de houder ervan inzicht geeft in de stappen die zijn doorlopen.

Op basis van dit principe biedt WordProof verschillende toepassingen aan. Zo kan het gebruikt worden om aan te tonen wanneer content voor het laatst gewijzigd is, welke wijzigingen erop zijn toegepast en als bewijs dat je de rechtmatige eigenaar bent van de content die wordt weergegeven.

Aan de wedstrijd deden in totaal 176 bedrijven mee. WordProof is als eerste geëindigd in de categorie Quality Content. Van de vijf andere prijswinnaars moesten er twee de geldprijs delen: ze scoorden evenveel punten.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.