Gerucht: ‘PayPal en Venmo gaan koop en verkoop cryptovaluta ondersteunen’

De geruchtenmachine in de cryptowereld draait op volle toeren. Gaan de 325 miljoen gebruikers van PayPal binnenkort hun eerste bitcoins kopen via de betaaldienst? Dit is erover bekend.

AdoptieBitcoin

Gerucht: ‘PayPal en Venmo gaan koop en verkoop cryptovaluta ondersteunen’
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Fintechgigant PayPal is van plan om de directe verkoop van cryptovaluta uit te rollen naar haar 325 miljoen gebruikers. Althans, dat zouden drie anonieme bronnen aan CoinDesk verteld hebben. De publicatie van het artikel heeft tot flinke commotie geleid en de gebruikelijke personages spelen in op het sentiment met een flinke dosis wishful thinking.

Drie maanden

“Wat ik ervan begrijp is dat ze mogelijk gaan maken om cryptovaluta direct te kopen en verkopen vanuit PayPal en Venmo”, vertelt een ‘goed geïnformeerde’ CoinDesk-bron. “Ze komen met een soort built-in walletfunctionaliteit, dus je kan het daar ook opslaan.” De bron kon niet vertellen om welke en om hoeveel cryptovaluta het gaat. Wel zouden ze met “meerdere exchanges samenwerken” om de nieuwe features van liquiditeit te voorzien.

Een tweede anonieme bron bevestigt de plannen van PayPal. Hij gaat een stap verder en noemt ook een termijn: de dienst zou “ergens in de komende drie maanden” gelanceerd worden.

Beide bronnen hebben Coinbase en Bitstamp genoemd als “concurrenten” van de te lanceren dienst. Dat wekt de suggestie dat PayPal verder gaat dan enkel het faciliteren van de (ver)koop van cryptovaluta.

Geen van de drie genoemde bedrijven wil op de geruchten ingaan. Met andere woorden: hou er rekening mee dat het om een storm in een glas water gaat.

Impact

Hoe waarschijnlijk is het dat PayPal de wereld van cryptovaluta betreedt? De betaaldienst heeft tot dusver een relatief vijandige houding getoond en altijd geweigerd om cryptovaluta op te nemen als betaalmethode. Daar staat tegenover dat de huidige CEO van PayPal, Dan Schulman, zelf bitcoins (BTC) bezit. Ook de voormalig president van PayPal, David Marcus, is een believer en nu de drijvende kracht achter Facebook’s Libra.

Maar het belangrijkste is wellicht het feit dat diverse PayPal-concurrenten de cryptowereld al betreden hebben, waaronder Square, Revolut en Robinhood. Niet voor niets noemde PayPal in het meest recente jaarverslag dat snelle ontwikkelingen op het gebied van blockchain en digitale valuta een negatieve impact op het bedrijf kunnen hebben. Recente vacatures wijzen erop dat het bedrijf bezig is met het pareren van dit risico. Zo wordt een ‘Technical Lead - Crypto Engineergezocht voor het “ontwikkelen en onderhouden van belangrijke cryptoproducten en -features”.

Ouriel Ohayon, de baas van ZenGo en kapitaalfonds ISAI Gestion, tempert de verwachtingen. Als deze features er komen, “zou het me, gegeven de snelheid waarmee dit bedrijf beweegt, verbazen als we ze dit jaar nog zien”. Vanwege de aard van hun licentie, kan Ohayon zich niet voorstellen dat gebruikers via PayPal cryptovaluta kunnen bezitten: “geen stortingen, geen opnames, geen private keys”.

Dat cryptovaluta op de agenda staan van PayPal is een feit, onder andere onderbouwd door hun kortdurende deelname aan Libra; in oktober 2019 trok het bedrijf zich terug vanwege de politieke tegenwind die het project voor de kiezen kreeg. Een interessante vraag is hoe op deze stap van PayPal gereageerd zou worden. “Als grote spelers instappen, kunnen toezichthouders uit het niets ‘snel’ reageren”, benadrukt Ohayon.

Enfin, wat als de geruchten op waarheid zijn berust? Kleine kans dat er dan ineens honderdduizenden nieuwe zielen de cryptomarkt betreden. PayPal wordt al gebruikt voor het verhandelen van cryptovaluta, bijvoorbeeld op platforms als LocalBitcoins en Paxful, waar mensen hun orders direct onder elkaar afhandelen. Denk ook aan de mogelijkheid om Coinbase-tegoeden naar PayPal uit te laten betalen.

Desalniettemin zou een expliciete stap van PayPal de cryptowereld in significante impact hebben, niet in de minste plaats vanwege de legitimering ervan als betaalmiddel. We volgen de ontwikkelingen!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.