Paniek! Zijn er bitcoins van Satoshi in beweging?!

Voor het eerst in bijna drie jaar zijn er bitcoins in beweging die vlak na de creatie van Bitcoin het licht zagen. Het levert nogal wat opschudding op want... zijn het de bitcoins van Satoshi Nakamoto zelf!?

Bitcoin

Paniek! Zijn er bitcoins van Satoshi in beweging?!
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Opvallende activiteit

De blockchain van Bitcoin is publiek. Dat wil zeggen dat iedereen kan zien wat er op het netwerk gebeurt, maar niet door wie. Het gebeurt daarom regelmatig dat opvallende gebeurtenissen breed uitgemeten worden. Dat begint met een bot die er melding van maakt, rumoer op sociale media zoals Twitter en Telegram, en tenslotte de meer conventionele media die erover rapporteren.

Woensdagmiddag (Nederlandse tijd) werd er melding gemaakt van een opvallend transactie. Er kwamen vijftig bitcoins in beweging. Dat aantal is niet wat de transactie opvallend maakt, het gaat om de leeftijd van de munten: ze zijn meer dan tien jaar oud.

De tumult kwam op gang naar aanleiding van deze transactie. Die transactie is afkomstig van dit adres, alwaar de bitcoins op 9 februari 2009 op verschenen via een zogeheten coinbase-transactie: de subsidie voor de miner die een nieuw block heeft geproduceerd. Met andere woorden: we hebben hier te maken met iemand die toegang heeft tot bitcoins die slechts een maand ná de creatie van Bitcoin zijn geproduceerd. Zou het... Satoshi zijn?

Old bitcoins on the Move

‘Patoshi Pattern’

Waarschijnlijk niet. Er is in het verleden door diverse mensen uitgebreid gekeken naar de activiteit van miners in de beginfase van Bitcoin. Daaruit is onder andere consensus ontstaan over de ~1,1 miljoen bitcoins die door Satoshi zijn gemined. Meer daarover, inclusief verwijzingen naar de ‘literatuur’, lees je op deze website – SatoshiBlocks.

Op SatoshiBlocks vind je ook op een grafiek geplot welke blocks door Satoshi zijn geproduceerd. De bitcoins die nu in beweging zijn gekomen, zijn in omloop gekomen als beloning voor de productie van block 3.654. Wat blijkt: deze komt niet voor in de blocks die volgens de overleveringen aan Satoshi toebehoren. In jargon spreekt men over ‘Patoshi Patterns’ (de blauwe diagonale patronen) en daar valt block met nummer 3.654 buiten (grote groene stip).

Bitcoin block 3.654 outside Patoshi pattern

Is het dan uitgesloten dat Satoshi zelf aan de haal is gegaan met zijn of haar bitcoins? Dat niet. “The research required generating hypotheses and finding the best possible answers, mathematical modeling and even experiments and simulations. It required several orthogonal arguments, which all support the thesis of a single miner”, lezen we op SatoshiBlocks. Maar ook: “We may never know if Patoshi was Satoshi”.

Zo blijft er genoeg om over te speculeren.

Rechtszaak

Eén van de onderwerpen waarover we speculatie kunnen verwachten, is de lopende rechtszaak tussen Kleiman en Craig S. Wright (CSW). ‘Zou het een adres zijn waar hij toegang toe heeft?’ is een vraag die rondzingt op sociale media. Drijfveer daarvan is onder andere dat het adres in kwestie onderdeel is van een lijst van adressen die volgens CSW aan Satoshi toebehoren.

Die integriteit van die lijst is overigens verre van onbesproken. Nog geen twee weken geleden is er door partij Kleiman een motie ingediend waarin om sancties wordt verzocht voor ‘het indienen van een onechte lijst met bitcoin-adressen’. Tja, het zou niet de eerste keer zijn dat het kopstuk van Bitcoin SV de rechtbank om de tuin wil leiden.

Terug naar de oude bitcoins. De vorige keer dat bitcoins van vergelijkbare leeftijd werden verzonden was bijna drie jaar geleden, op 7 augustus 2017. Vermoedelijk gaat het eenvoudigweg om wat men een OG miner noemt – een original gangster, iemand van de Oude Garde.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.