‘Vier redenen voor toename interesse in bitcoin onder Nederlanders’

Door de halving stond bitcoin wereldwijd in de schijnwerpers. Bij Nederlandse brokers was dat door groeiende handelsactiviteit duidelijk merkbaar. Maar er is meer. Dit zijn volgens een insider vier redenen voor de toegenomen interesse in bitcoin.

Markt

‘Vier redenen voor toename interesse in bitcoin onder Nederlanders’
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Sinds 11 mei zijn de inkomsten van miners in tweeën geknipt. Een schok voor de markt, die nu op zoek is naar een nieuwe balans. Sinds de halving is de totale rekenkracht van het netwerk zo’n 30 procent gedaald. Die daling komt niet onverwacht en vormt op dit moment geen bedreiging voor de integriteit van het bitcoinnetwerk. Miners blijven minen, handelaars blijven speculeren en ontwikkelaars blijven bouwen.

Dat handelaars actief blijven, is duidelijk merkbaar op de Nederlandse markt. Uit een rondje langs Nederlandse brokers blijkt dat 2020 in het teken staat van groeiende activiteit en toegenomen interesse. “Wij merken dat er sinds maart ontzettend veel bitcoins worden gekocht. Dat gaat om kleine maar ook om grote hoeveelheden”, vertelde Davy Steven, directeur van BTC Direct. Elliot Hagemeijer van LiteBit zag het dagvolume stijgen van een ruime half miljoen dollar op 12 april naar 2,5 miljoen dollar op zondag 10 mei.

Waar die toegenomen interesse vandaan komt? “We denken dat het te maken heeft met vier marktontwikkelingen”, vertelt Daan Franssen van Anycoin Direct.

Halving van bitcoin

“De bitcoin halving is binnen de cryptowereld altijd een mooie mijlpaal”, aldus Franssen. “Miners kunnen er niet omheen en moeten zodoende hun strategie erop aanpassen. Eén van de gevolgen daarvan is een toename van prijsbewegingen. Dat zorgt over het algemeen voor een stijging van interesse, is onze ervaring.”

De halving levert nog een belangrijke bijdrage in de vorm van aandacht. ‘Bitcoinfans vieren vanavond wereldwijd een feestje’, schreef het AD. ‘Bitcoinbeleggers nerveus over nieuwe beloning’, kopte de Telegraaf. En ‘Beloning voor bitcoindelvers is gehalveerd’ werd op tweakers.net uitgelegd.

“Technisch ingebakken in de code [van bitcoin] is dit een voorbeeld van hoe bitcoin schaarste creëert, in tegenstelling tot wat gangbare monetaire systemen ons brengen”, vult Franssen aan. “Bedacht door Satoshi en nu tot een belangrijk traditie geworden.”

Coronacrisis

De tweede oorzaak van toegenomen activiteit op handelsmarkten is volgens Franssen te vinden in de impact van de coronacrisis op het dagelijks leven en financiële markten. “Veel mensen werken thuis en door flinke bewegingen in aandelenkoersen is er stijgende interesse om een deel van het spaargeld te investeren, onder andere in cryptovaluta”, vertelt Franssen.

Bij Anycoin Direct zien ze het terug in het aantal nieuwe accounts dat geopend wordt. “Hoewel de stijging in klantaantallen de afgelopen jaren structureel is geweest, zien we dat dit jaar de instroom van nieuwe klanten flink is toegenomen.”

Dat patroon is ook in reguliere markten merkbaar. In Nederland konden brokers de toeloop van nieuwe klanten niet aan, waardoor er wachtlijsten zijn ontstaan. Bij de grootste partij DeGiro wachten nu nog ongeveer 30.000 mensen op het openen van een beleggingsrekening.

Ook bij grote internationale partijen loopt het storm. TD Ameritrade kreeg er in de eerste drie maanden van 2020 maar liefst 608.000 klanten bij. ETrade Financial moest het doen met 329.000 nieuwe accounts in dezelfde periode. “Vrijwel ieder record dat we hadden is dit jaar verbroken”, vertelde Chris Larkin van ETrade in gesprek met USA Today. De hoofdprijs gaat echter naar Fidelity Investments. Het bedrijf zag meer dan 1.1 miljoen nieuwe retailers binnenstromen in het eerste kwartaal van 2020.

De coronacrisis heeft een grote economische impact die tot dusver gemitigeerd wordt met steunpakketten van ongekende omvang. Terwijl centrale banken wereldwijd genoodzaakt zijn om de geldhoeveelheid flink te verruimen, komt bitcoin met het tegenovergestelde: een halvering van wat dagelijks aan nieuwe munten in omloop wordt gebracht. ‘Moneyprinter goes brrr’ is in korte tijd een meme geworden van het idee van stomende geldprinters en vaste prik geweest als verhaallijn in media binnen én buiten de bitcoinbubbel.

Wetgeving

In de loop van april is een omstreden dossier verzegeld. Met grote meerderheid hebben de Eerste Kamer-fracties het wetsvoorstel aangenomen waarmee de vijfde Europese anti-witwasrichtlijn in Nederlandse wetgeving wordt opgenomen. Kort samengevat: Nederlandse cryptobedrijven komen definitief onder (streng) toezicht te staan.

Hoewel het funest is voor kleine ondernemers en de drempels voor consumenten hoger worden, ziet Franssen ook dat het bijdraagt aan de gestegen interesse in de markt en noemt het als derde reden:

“We zien in toenemende mate marktpartijen diensten aanbieden met betrekking tot cryptovaluta. Zodra de eerste partijen daadwerkelijk onder toezicht staan, is dit ook een bevestiging van legitimiteit van de aangeboden producten. Dit neemt angst en twijfel weg bij zowel bedrijven als consumenten. We moeten immers aan soortgelijke regels voldoen als bestaande financiële instellingen.”

Prijsfluctuaties

Zo zijn er diverse factoren die in 2020 samen geleid hebben tot de vierde en belangrijkste driver voor interesse: prijsfluctuaties.

Dat een (snel) stijgende of dalende prijs zorgt voor een toename in handelsactiviteit is algemeen bekend, hoewel de precieze beweegredenen van handelaars lastig te achterhalen zijn. Onder de zogeheten retail traders – niet-professionele handelaars – lijkt regelmatig het gevoel de boot niet te willen missen mee te spelen.

Dat patroon is terug te zien in het gebruik van de zoekterm ‘bitcoin’ op Google. In onderstaande grafiek (afgelopen 90 dagen) zijn twee pieken te zien. De eerste tussen 12 en 13 maart, het moment dat de prijs van bitcoin kelderde van bijna 8.000 dollar naar een dieptepunt van onder de 5.000 dollar. De tweede, en hoogste, piek zien we op de dag van de halving.

Google Trends, Bitcoin

“In een stijgende markt zien we dat veel mensen in willen stappen. Record was natuurlijk december 2017”, vertelt Franssen. In december 2017 kwam de befaamde bullrun van bitcoin tot een hoogtepunt boven de 20.000 dollar. “Veel mensen waren toen bang de boot te missen. Helaas eindigde het voor veel van hen met een domper. De prijs kelderde in de weken daarna in snel tempo.”

“We zien nu in toenemende mate mensen die willen investeren in kleinere hoeveelheden, die de weg naar boven mee willen pikken en niet bang zijn om uit te cashen op momenten dat er winst wordt gemaakt. De markt is professioneler aan het worden.”

Vernieuwd

Niet alleen bitcoin stond met de halving voor een spannende periode. Uitgerekend in deze tumulteuze tijd kwam voor Anycoin Direct 2 jaar bouwen aan een nieuw platform tot een hoogtepunt. “Toen we klaar waren stonden we voor een lastige keuze: gaan we lanceren in deze tijd of wachten we daarmee?”, vertelt Franssen.

Op 28 april is op de rode knop gedrukt. Spannend, maar juist nu zou een verbeterde online omgeving van waarde zijn voor de klanten. “Gelukkig kunnen we nu stellen dat de overgang succesvol is verlopen.”

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.