Vermogen in stablecoins afgelopen maand 50% gestegen

Sinds de bitcoin-crash op 12 maart is de hoeveelheid vermogen dat wordt aangehouden in stablecoins met bijna 50% toegenomen. Ook nu de koers al bijna helemaal hersteld is, blijft de marktkapitalisatie stijgen. Wat is er aan de hand?

MarktBitcoin

Vermogen in stablecoins afgelopen maand 50% gestegen
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Op 12 maart crashte de bitcoin-koers van $7900 naar onder de $4000. Niet alleen bitcoin, maar zo'n beetje alles zakte door z'n hoeven, van aandelen en staatsobligaties tot zilver, goud en grondstoffen. Een liquiditeitscrisis volgens het boekje, waarin veel investeerders een deel van hun bezittingen verkopen omdat ze cash nodig hebben.

De koers is inmiddels bijna helemaal hersteld, en bevindt zich de laatste weken tussen de $6500 en $7500. In deze range zaten we in december 2019 ook, waarna we op $7200 het nieuwe jaar ingingen.

Ook de rekenkracht van de miners daalde flink toen de prijs daalde, en ook die is nu weer aan het herstellen. Vorige week steeg de difficulty weer een stukje, en ook de komende difficulty-aanpassing, die vermoedelijk aanstaande dinsdag plaatsvindt, lijkt een flinke stijging van zo'n 8% te worden.

Herstel van rekenkracht na een daling ging in het verleden vaker vooraf aan een nieuwe periode van prijsstijging, en zeker met de halving in het vooruitzicht is het interessant om te zien dat de rekenkracht blijft stijgen.

btc-2006-01.png

Interesse in stablecoins

Opvallend is dat sinds 12 maart de interesse in stablecoins flink is toegenomen. Bij een stablecoin komt meer interesse niet tot uiting in de prijs, die moet tenslotte stabiel blijven ten opzichte van de munt waaraan die gekoppeld is, vaak de dollar. Meer vraag uit zich in een oplopende marktkapitalisatie.

Hieronder staan de grafieken van de market cap van de drie grootste stablecoins volgens CoinMarketCap, in de periode van 1 oktober tot nu. Dit zijn USDT (Tether), USDC (USD-Coin) en BUSD (Binance USD).

Bij CoinTrader kun je de data van Stablecoin Stats in een grafiek tonen. Hieronder zie je hoe de stijging samenhangt met de koers, en een gewogen index van alle stablecoins die zij in de gaten houden.

De stijging sinds 12 maart is zo'n 50%, een toename van zo'n 2,8 miljard dollar op de stablecoins die zij volgen.

Het is begrijpelijk dat bij de crash van 12 maart de vraag naar stablecoins ineens snel stijgt. Handelaars (en hun bots) sluiten hun posities, en verkopen cryptogeld voor dollars.

Maar waarom blijft de marktwaarde van stablecoins daarna gestaag stijgen, zelfs nu de koers alweer is hersteld? Waarom stappen die handelaars niet opnieuw in bitcoin, of verkopen hun stablecoins voor echte dollars? Is er wellicht meer aan de hand?

Een interessante verklaring zou kunnen zijn dat in toenemende mate investeerders cryptodollars aanhouden omdat het de simpelste en veiligste manier is om dollars te bezitten.

Denk hierbij aan mensen die verwachten dat de dollar gaat stijgen ten opzichte van hun eigen nationale munt, of mensen die hun eigen munt niet vertrouwen met de grootste financiële crisis sinds de grote depressie voor de boeg.

Het is een interessante invalshoek om naar stablecoins te kijken. Als het financiële stelsel in de komende maanden en jaren verder onder druk komt te staan, en banken het zwaar krijgen, is het aanhouden van een stablecoin wellicht veiliger en goedkoper dan dollars of euro's aanhouden bij je eigen bank.

De FSB (Financial Stability Board) noemde deze optie deze week ook in een studie over stablecoins:

In tijden van spanning zouden huishoudens in sommige landen stablecoins een veiliger store of value vinden dan bestaande fiatmunten.

Of dit bullish is voor bitcoin valt nog te bezien.

Als huishoudens cryptodollars gaan gebruiken om een deel van hun vermogen veilig te stellen, dan is de stap naar bitcoin natuurlijk snel gemaakt. Maar als wereldwijde organisaties zoals de FSB daardoor stablecoins en andere cryptomunten gaan zien als een risico op de stabiliteit van het financiële systeem, dan liggen verboden op de loer.

In elk geval is het een interessante invalshoek om in de gaten te houden!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.