Bitcoin staat op een beslissend kruispunt

Het eerste kwartaal van 2020 zit erop. Het was een wilde rit voor bitcoin en de meeste andere cryptovaluta. Laten we in deze marktupdate eens kijken waar we staan, zo aan de vooravond van de halving!

Bitcoin

Bitcoin staat op een beslissend kruispunt
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

We begonnen het jaar 2020 positief gestemd. Ik citeer uit de eerste marktupdate van dit jaar op 8 januari: "Bitcoin is het nieuwe jaar sterk begonnen. Sinds 3 januari steeg de koers 23%, waarmee de munt uit het dalende patroon van de afgelopen 6 maanden breekt."

Op dat moment kwamen de eerste berichten uit China over een onbekend virus dat verontrustend snel om zich heen sloeg. Dat dit twee maanden later voor een pandemie zou zorgen, en één van de grootste crashes op de financiële markten, dat konden we toen nog niet bevroeden.

De heftigste week kwam in maart, toen in een paar dagen bitcoin van boven de $8000 naar onder de $4000 crashte. Niet alleen bitcoin, maar zo'n beetje alles zakte door z'n hoeven, van aandelen en staatsobligaties tot zilver, goud en grondstoffen. Een liquiditeitscrisis volgens het boekje, waarin veel investeerders een deel van hun bezittingen verkopen omdat ze cash nodig hebben.

Op dit soort momenten doe je er goed aan om uit te zoomen. Alle technische analyse op de 1- en 4-uurs kaarten kan de prullenbak in.

De kaart hieronder is de 3-daagse kaart, en loopt van begin 2018 tot nu, en omvat dus ruim twee jaar. Ik heb het dalende patroon en de H&S-bodemformatie van eind 2019 nog even laten staan, dan kunnen we mooi zien hoe het zich verder heeft ontwikkeld.

Laten we eens een paar dingen uitlichten.

Ten eerste de bodem van de bear market in december 2018 op $3150. We zien dat de crash van maart dit jaar daar boven is gebleven, met een laagste koers van $3780 op Binance.

Dit getal verschilt flink per exchange omdat het maar een kort, turbulent moment was waarin orderboeken leegraakten door liquidatie van posities, bots die gek werden, en vastlopende systemen. Je zou ook kunnen kijken naar de slotkoers van die dag, namelijk $4800.

Ten tweede het volume, de kleurige vlakken onderin de kaart. Daar zie je de volumes van een aantal spot-exchanges gestapeld. Handelen met een hefboom, zoals bij Bitmex, zit hier dus niet bij. Het volume is bijzonder hoog geweest, hoger dan enig ander moment in de afgelopen twee jaar.

Ten derde de rekenkracht van de miners. In de middelste baan zie je de 'hash ribbons' indicator, die laat zien of de rekenkracht aan het dalen of stijgen is. Een periode van dalende rekenkracht wordt hier 'capitulation' genoemd.

Dat is een beetje voorbarig, maar het geeft wel mooi aan wat de miners doen. De hypothese is dat een daling van de rekenkracht vaak vooraf gaat aan het vormen van een (lokale) bodem. Zoals we vorige week schreven is ook na de koersdaling in maart ook de rekenkracht gedaald.

Tot slot de prijs die ten opzichte van 1 januari niet eens zo heel veel is gedaald. Bitcoin opende het jaar op $7195, zo'n 10% meer dan nu. Ethereum staat aan het eind van dit kwartaal zelfs in de plus!

We staan op een kruispunt

Voordat we naar de toekomst gaan kijken, wil ik nog iets verder uitzoomen. Op de kaart hieronder zie je de periode vanaf 2014. Vanaf de bodem van de vorige bear market in 2015 is de koers bijna 10.000% gestegen van grofweg $200 naar $20.000. Honderd keer zoveel.

De afgelopen twee jaar lijken een periode van stabilisatie te zijn na deze enorme stijging, waarbij de koers rondom de $6600 heen beweegt, in een steeds kleiner wordende trilling.

Op de kaart hierboven zie je aan de rechterkant het volume profile, een histogram van de koers. Je kunt daar zien welke prijs vaak en minder vaak op de borden heeft gestaan. Ook daar zien de grootste piek rond de $6600.

Deze koers lijkt belangrijk. Het is de meest voorkomende koers, het is het centrum van de driehoek, en het is de koers waar we naar terugkeerden na de heftige crash begin maart.

En nu staan we 6 weken voor de halving, midden in de grootste financiële crisis die bitcoin heeft meegemaakt op exact die koers. Wat gaat er het komende kwartaal gebeuren?

De komende maanden

Midden in een grote economische crisis waarin de financiële markten sterk ontregeld zijn is het lastig scenario's maken, zeker voor de korte termijn.

Voor het komende kwartaal identificeren wij twee belangrijke invloeden:

Ten eerste het einde van de liquiditeitscrisis. Met name het begin van een economische crisis wordt gekenmerkt door een koortsachtige zoektocht naar cash, waarbij zich grote drommen mensen door de uitgang persen. Alle markten crashen gelijktijdig.

Daarna nemen de fundamenten de leiding over: dalende vraag, stijgende werkloosheid, faillissementen. We kijken in de meeste basisscenario's van overheden, planbureau's en banken sowieso aan tegen een recessie van een jaar. En als het tegen valt enkele jaren.

Ten tweede de halving. We verwachten dat er in de weken en maanden rondom de halving toch vrij veel aandacht zal komen voor deze zeldzame gebeurtenis. Het aanbod van nieuwe bitcoins halveert. De inflatie halveert. In een tijd waarin overheden en centrale banken juist record-hoeveelheden nieuw geld drukken.

Dit verhaal zou nog best eens wat aandacht kunnen trekken van investeerders die als de storm wat gaat liggen toch iets moeten met hun geld. Goud en zilver zijn zeker interessant. Aandelen en obligaties misschien even wat minder. Is bitcoin misschien een aardig alternatief?

De afgelopen twee weken zien we wat consolidatie in een range tussen grofweg $5600 en $6900. We zien wat hogere bodems binnen deze range, maar het zou niet gek zijn als men op zoek gaat naar liquiditeit onderin de range, en we nog eens $5600 gaan zien.

Intussen loopt de rekenkracht weer op, en kunnen we volgende week vermoedelijk een stijging van de difficulty verwachten. De miner 'capitulation' komt wellicht snel weer tot een einde, een voorbode voor verdere stijging.

Voor de lange termijn is dit in elk geval een prima instapmoment, ook als er nog een paar crashes volgen. Voor de korte termijn, wees voorzichtig!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.