Microsoft werkt aan cryptocurrency gebaseerd op... hersengolven en lichaamswarmte?!

Uit een nieuwe patentaanvraag van Microsoft blijkt dat de techreus op een doorbraak zit te broeden op het gebied van cryptocurrency mining. Bewijs leveren met hersengolven, bloedsomloop of je organen. Proof of Life?

Adoptie

Microsoft werkt aan cryptocurrency gebaseerd op... hersengolven en lichaamswarmte?!
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Het patent in kwestie heeft de titel ‘Cryptocurrency system using body activity data’ en is afgelopen donderdag gepubliceerd. De betrokken uitvinders werken aan een ‘cryptocurrency systeem’ waarmee “activiteit van het menselijk lichaam gebruikt kan worden als onderdeel van het miningproces”.

Beloningsprogramma

Zoals gebruikelijk is bij patenten is de tekst en uitleg uiterst beperkt én raadselachtig. “Een hersengolf of verandering in lichaamstemperatuur van de gebruiker tijdens het uitvoeren van een vooraf geselecteerde taak zou gebruikt kunnen worden in de miningprocedure”, lezen we. Het bekijken van een advertentie of het gebruiken van een bepaalde internetdienst worden genoemd als voorbeelden.

Kern van het idee is dat data gegenereerd door het menselijk lichaam gebruikt kan worden als proof of work. “Zo kan de gebruiker de normaliter rekenkundig zware problemen onbewust oplossen”, stellen de uitvinders. “Bovendien kunnen we de energie die nodig is voor het in omloop brengen van nieuwe munten verlagen en het proces als geheel versnellen.”

Microsoft Patent, Proof of Life

Hoewel aan Bitcoin wordt gerefereerd in de patentbeschrijving lijkt de functie ervan meer op een beloningssysteem dan dat het een consensusprotocol als Proof of Work vernieuwt. Een combinatie van biotechnologie, blockchaintechnologie en cryptovaluta, gericht op het activeren van gebruikers om (al dan niet betaald) bepaalde taken te doen.

Betalen met je lijf

Dat het Microsoft in dit geval niet te doen is om de creatie van een open en decentraal geldsysteem zoals Bitcoin wordt verderop in het patent duidelijk(er). “De term ‘cryptocurrency’ staat in de context van het patent voor een digitale valuta waarop encryptietechnieken van toepassing zijn die betrokken zijn bij de creatie en overdracht ervan”, aldus het patent. Het gebruik van een blockchain is daarin secundair, want “het systeem kan zowel ingezet worden binnen centrale als decentrale netwerken en databases”.

Het overgrote deel van het patent beschrijft manieren waarop signalen van het lichaam gebruikt kunnen worden om te meten of iemand écht z’n aandacht richt op het uitvoeren van een taak. Bij de term signalen moet je denken aan hersenactiviteit, bloedsomloop, orgaanactiviteit, lichaamsbeweging en van het lichaam afkomstige straling. “Alles wat we kunnen meten en representeren als tekst, golf, signaal, afbeelding, of andere vorm van data”.

Dat is nogal wat, en om dat te meten is er meer nodig dan de gemiddelde smartwatch te bieden heeft. “We denken aan fMRI-scanners (functional magnetic resonance imaging), EEG-sensoren (electroencephalography), NIRS-sensoren (near infrared spectroscopy), hartritmemonitoren, temperatuursensoren, optische sensoren, RF-sensoren (radio frequency), ultrasoonsensoren en camera’s”, schrijven de uitvinders.

Zo zou het feit dat je iets gedaan of gezien hebt, bevestigd kunnen worden door een combinatie van input, zoals oogbewegingen, contractie van gezichtsspieren, hersenactiviteit en toename van bloedtoevoer naar bepaalde hersengebieden. Al die input wordt als hash opgeslagen en doorgestuurd, en na verificatie ben je wat cryptocurrency rijker.

Het is onduidelijk welke toepassingen Microsoft in gedachte heeft bij dit patent. De kans is klein dat het om een wearable gaat, tenzij mensen met de uitrusting van een middelgrote ambulance de straat op gaan. Vermoedelijk gaat het om een ecosysteem van kleine en grote componenten, waar bijvoorbeeld technologie van startup Openwater onderdeel van is – ‘how we can use light to see deep inside our bodies and brains’:

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.