Centrale bank VS verhoogt balans met bijna 1 miljoen dollar per seconde

Een nieuw record voor de Federal Reserve: voor het eerst staat er meer dan 5 biljoen dollar op de balans. Om de economische gevolgen van het coronavirus te dempen kwam er in één week $586 miljard bij. Dat is zelfs uitgedrukt als waardestijging per seconde een indrukwekkend bedrag.

Markt

Centrale bank VS verhoogt balans met bijna 1 miljoen dollar per seconde
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Geldcreatie in gevecht met corona

Centrale banken wereldwijd trekken alles uit de kast om de effecten van de uitbraak van het coronavirus op de economie te dempen. Zo kwam de Europese Centrale Bank (ECB) met een enorm financieel hulpprogramma van 750 miljard euro, het Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP). De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve (Fed), doet er nog een schepje bovenop en zet zonder beperking de geldkraan open:

De Federal Open Market Committee (FOMC) zal zoveel staatsobligaties en hypotheekobligaties opkopen als nodig is om de markt in haar functioneren te ondersteunen (bron). 

Afgelopen week heeft de Fed direct daad bij woord gevoegd. Er werd voor maar liefst 586 miljard dollar aan de balans toegevoegd, waarvan ruim 60% uit opgekochte effecten en obligaties bestaat. Een ruime 83 miljard dollar per dag, 3,5 miljard per uur, 58 miljoen per minuut, of een kleine miljoen dollar per seconde.

Het resultaat is een Fed-balans die een recordhoogte heeft bereikt. Voor het eerst in het bestaan van de centrale bank staat er meer dan 5 biljoen dollar op: $5.254.278.000.000.

Fed balance sheet
Nieuw record voor Federal Reserve (bron)

Hoe zien al die miljarden eruit?

Om een beeld te geven bij de omvang van al die miljarden gebruiken we een reeks afbeeldingen die in 2017 gepubliceerd zijn op Visual Capitalist.

We starten met één 100-dollarbiljet:

100.jpg

Hier zie je 100 van die biljetten op elkaar gestapeld, tienduizend dollar:

10k.jpg

We gaan in één keer door naar 1 miljoen dollar, een bedrag waar veel mensen tientallen jaren voor moeten werken:

1-million.jpg

Hier zie je honderd miljoen dollar op een pallet. De bank zelf is ook een kleine 50 miljoen dollar waard:

Tien van die pallets bij elkaar zijn 1 miljard dollar waard:

1-billion.jpg

We komen aan bij een visualisatie van het onwaarschijnlijke bedrag van 1 biljoen dollar. Duizend miljard, of een miljoen keer een miljoen:

1-trillion-upfront.jpg

Zou je al die miljarden neerzetten voor de ambtswoning van de zittende president van de Verenigde Staten (the White House) krijg je het volgende beeld:

1-trillion.jpg

Nog biljoenen extra nodig?

Afgelopen dinsdag maakte de Amerikaanse overheid bekend dat het hele pakket aan maatregelen zo’n 6 biljoen dollar kost. Tweederde daarvan is bedoeld als ruimte voor de centrale bank om de economie overeind te houden en de overige biljoenen moeten bij bedrijven en gezinnen belanden. “Dit is het grootste steunpakket in de geschiedenis van de Verenigde Staten”, vertelde Witte Huis-econoom Larry Kudlow op nationale televisie:

Het is nog maar de vraag of dit steunpakket voldoende is om de Amerikaanse economie door de coronacrisis heen te helpen. De kredietcrisis van 2008 heeft een zeer fragiele (wereld)economie achtergelaten: het draait, maar er zijn allerlei bananenschillen waarover het kan uitglijden. Een voorbeeld van zo’n bananenschil is dat het midden- en kleinbedrijf in de VS gemiddeld slechts 12 dagen kan blijven draaien zonder omzet, aldus onderzoekers van JPMorgan Chase.

Ook in Europa moeten we het doen met een breekbare economie en daarom stelt de ECB bereid te zijn de omvang van het opkoopprogramma uit te breiden als het nodig is. Het exacte verloop en de exacte timing daarvan zijn niet te voorspellen. Maar de vraag die we vorig jaar op tafel gelegd hebben, blijkt actueler dan ooit: wordt het een milde recessie of een diepe crisis?

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.