Grootste bank Zuid-Korea werkt aan Bitcoin diensten en producten

KB Kookmin Bank, de grootste commerciële bank van Zuid-Korea, lanceert naar verluidt op relatief korte termijn diverse diensten en producten rondom Bitcoin en Ethereum. Een voorbode voor Europa?

MarktBitcoin

Grootste bank Zuid-Korea werkt aan Bitcoin diensten en producten
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

De bank, kortweg KB in de volksmond, is gemeten naar de hoeveelheid assets in beheer de zestigste bank ter wereld. Volgens het Koreaanse Digital Today is KB de lancering van diensten rondom virtuele valuta aan het voorbereiden.

Op 31 januari heeft de bank een nieuw handelsmerk geregistreerd, KBDAC. Volgens een woordvoerder van de bank is het de materialisatie van de strategische samenwerking die het met het bedrijf Atomrigs Lab is aangegaan in 2019. In dat kader werkt KB aan technologie rondom het in bewaring nemen van cryptovaluta.

Naast de zogeheten custody service wordt ook het faciliteren van handel, investeringsadvies, en asset management genoemd als producten en diensten die KB wil gaan aanbieden rondom cryptovaluta.

Vrucht van striktere wetgeving

Begin maart werd duidelijk dat exchanges in Zuid-Korea onder streng anti-witwasbeleid worden geplaatst. Na jaren debat gaf het parlement groen licht. De drijfveer om cryptobedrijven onder toezicht te plaatsen is vergelijkbaar met de reden waarom onze Tweede Kamer een wetswijziging heeft goedgekeurd.

In Nederland hebben vergelijkbare maatregelen geleid tot felle kritiek. Kleine ondernemers die de deuren moeten sluiten, grote(re) bedrijven die verhuizen naar een andere jurisdictie, en de notie dat de nieuwe cryptoregels dodelijk zijn voor innovatie.

Ook in Zuid-Korea verwacht men dat veel van de exchanges niet langer in werking kunnen blijven. Het kaf van het koren scheiden draait daarbij niet om de vraag of een bedrijf legitiem bezig is, maar of het over voldoende geld en mankracht beschikt om aan de nieuw ingestelde eisen te voldoen.

De zonnige zijde van de nieuwe regels is dat de deur is opengezet voor de gevestigde orde om de markt van digitale valuta en cryptocurrencies te betreden. Zo noemt Digital Today de stap van KB een ‘katalysator voor de verandering van de Zuid-Koreaanse financiële sector’ en wordt de verwachting uitgesproken dat de belangrijkste concurrenten – de banken Shinhan Hana, en Woori — met soortgelijke producten en diensten komen.

Zo kan wat er nu in Zuid-Korea te gebeuren staat een voorloper zijn voor veranderingen die in de Europese financiële sector nog moeten plaatsvinden. Ook in Nederland wordt de noodzaak voor banken om met een grote boog om Bitcoin heen te lopen steeds kleiner. In Duitsland hebben al meer dan 40 banken hebben toestemming aangevraagd bij toezichthouder BaFin.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.