Bitcoin beleeft de een-na-grootste daling van de difficulty ooit

De bitcoin difficulty daalde vannacht met 16% van 16,5T naar 13.9T omdat de rekenkracht van het netwerk flink gedaald is in de weken ervoor. Heeft het te maken met de lage koers? Is er een probleem voor bitcoin?

Bitcoin

Bitcoin beleeft de een-na-grootste daling van de difficulty ooit
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

De week van 9 maart was een zenuwslopende week voor bitcoin en veel andere cryptovaluta. Met een genadeloze klap zakte bitcoin van zo'n $8000 op donderdag tot rond de $5300 op zaterdag. Op vrijdag zagen we in een korte crash zelfs even koersen onder de $4000.

Dit is niet het einde van bitcoin, zo schreven we gisteren al in dit artikel. Niet alleen bitcoin crashte, ook aandelen, grondstoffen en zelfs goud, zilver en obligaties beleefden een bloedrode week. Als men liquiditeit nodig heeft, dan gaat alles in de verkoop, ook bitcoin.

Als je gelooft in de waarde van bitcoin op lange termijn, dan is het nu een uitstekend moment om bitcoin te kopen. Naar zo'n beetje elke maatstaf is bitcoin nu goedkoop.

Het was ook een boeiende week, want bitcoin werd voor het eerst in z'n nog jonge bestaan blootgesteld aan een wereldwijde liquiditeitscrisis.

Wat zou bitcoin doen? De handel kan niet worden stopgezet als de koers teveel daalt, zoals die week bij verschillende aandelenbeurzen gebeurde. Short selling kan niet worden verboden, zoals in Frankrijk, Italië, Spanje en België nu het geval is. Het is een vrije markt.

En toch kan bitcoin blijkbaar dergelijke turbulentie aan. Er wordt nog steeds elke 10 minuten een block gemaakt.

Miners doen een stapje terug

Nou ja, ongeveer elke 10 minuten dan. Want na de daling van de koers daalde ook de rekenkracht in het netwerk. Op de grafiek hieronder zie je dat de rekenkracht (hashrate) zo'n 20% is gedaald, terug naar het niveau waar het van september t/m december 2019 was.

Omdat er minder rekenkracht was, duurde het gemiddeld ook langer voordat een volgend block werd gemaakt, de laatste dagen gemiddeld zo'n 12 minuten.

Om ervoor te zorgen dat de tijd tussen twee blocks weer netjes 10 minuten wordt, wordt elke twee weken de moeilijkheidsgraad (difficulty) aangepast aan het nieuwe niveau van de rekenkracht. Dat moment was vannacht. De difficulty daalde met 16% naar het niveau van begin dit jaar. Zie de kaart hieronder.

Dit is de een-na-grootste daling in de geschiedenis van bitcoin. De grootste was op 1 november 2011, met een daling van 18%.

Zoals bij elke daling van de difficulty zien we weer omineuze berichten de ronde doen, dat een grote crash van bitcoin aanstaande is, omdat de daling van de difficulty daar een voorbode van is. Miners zouden hun bitcoins noodgedwongen moeten verkopen om te blijven bestaan.

We zien momenteel geen aanleiding om dit te denken. De difficulty is nog steeds hoger dan aan het begin van het jaar, de hashrate is weer aan het stijgen, en de koers is stabiel. Vermoedelijk valt ook deze daling over een paar jaar niet meer op als je de grafiek bekijkt.

Wat betekent dit voor de toekomst?

Over ongeveer 48 dagen is de volgende bitcoin halving, waarbij de beloning voor de miners halveert. Met de huidige koers betekent dit dat nog een flink deel van de miners verlies gaat maken.

Het netwerk lost dit net als met de crash van twee weken geleden wel op, dat hebben we nu gezien. Maar als teveel miners hun apparatuur verkopen of failliet gaan, dan kan dit een probleem zijn voor de beveiliging van het netwerk. We schreven hier eerder uitgebreid over in dit artikel, onderdeel van de serie over de halving.

Met de huidige koers van zo'n $6000 zou na de halving het beveiligingsbudget zo'n $5,5 miljoen zijn, tegen $18 miljoen begin februari.

Het is voor veel miners te hopen dat de koers eind mei, begin juni ruim boven de $10.000 staat. Met de extreme monetaire ingrepen die centrale banken in deze uitzonderlijke economische crisis plegen zou dit maar zo eens kunnen. Er komt een tijd dat iedereen op zoek gaat naar die paar dingen die centrale banken niet kunnen bijdrukken. En daar is bitcoin er eentje van!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.